ИД на напис : 00173028 / Последна промена : 30.03.2021

Како да пренесете DV или Digital8-видеозаписи на Mac-компјутер

  Може да го користите софтверот iMovie на Apple за да пренесувате видеа од типот на Handycam видеокамера на вашиот Mac за уредување, складирање или споделување.
  Ако користите Windows, прочитајте го нашиот водич за префрлање видеа од камера на компјутер.

  iMovie може да увезува од.

  • DV
  • DVCAM
  • DVCPRO
  • HDV


  За повеќето типови видеокамери на Handycam, може да пренесувате видеа на вашиот Mac преку iMovie. Посетете го веб-сајтот на Apple за да видите дали вашата камера е компатибилна со iMovie.

  Пред да започнете со пренесување, може да ги гледате касетите на iMovie за да одлучите кои клипови сакате да ги увезете.

  1. Поврзете ја вашата Handycam видеокамера со компјутерот користејќи го кабелот на камерата. Можеби ќе треба да ги персонализирате поставките на камерата. Ако вашиот компјутер нема приклучок FireWire, може да поврзете на приклучокот Thunderbolt. За ова ќе ви треба адаптер Thunderbolt со FireWire или екран Thunderbolt на Apple.
  2. Вклучете ја Handycam видеокамерата и поставете ја на VCR или VTR
  3. На компјутерот, кликнете Import (Увези) во алатникот.

   Import button on toolbar
  4. Изберете ја вашата Handycam видеокамера од страничниот алатник на екранот од компјутерот.
  5. Ќе ја видите сликата од тековната точка на касетата
  6. Сега може да го прегледате видеото на екранот. Поставете го курсорот на глувчето врз прегледот што се наоѓа на врвот од екранот во прозорецот „Увези“. Користете ги контролите на екранот за да репродуцирате, паузирате или да премотувате наназад. (Може да го користите и копчето за празно место за репродуцирање.)

   Image
  7. Сега сте подготвени да увезете. Може да креирате нов настан во кој ќе ги ставите клиповите или да ги додадете на постоечки настан. Изберете или креирајте настан користејќи го појавното поле Import to (Увези во)

   Choosing event to import
  8. Најдете го местото на касетата каде што сакате да го започнете преносот и кликнете Import (Увези)
  9. iMovie ќе го пренесува видеото сѐ додека не го сопрете со кликнување на Stop Import (Запри увоз) или Close (Затвори). Ако не направите ништо, увезувањето ќе продолжи додека касетата не сопре или додека вашиот хард диск не се наполни. Видеото ќе се пренесе со неговата нормална брзина на репродукција
  10. Може да уредувате кои делови од касетата ќе ги увезете со запирање и започнување на Увозот. Додека увозот е запрен, може да ги користите контролите за репродукција за да премотувате нанапред или наназад до деловите од видеото што сакате да ги задржит