α7R IV

Уште едно важно достигнување

Виртуозно изразување. Фотоапаратот без огледало α7R IV за целосна слика од Sony ви овозможува да ја реализирате замислата за фотографирање со врвни перформанси и нуди неверојатно голема брзина во компактно куќиште. Зголемената цврстина и опциите за поврзување ќе ја подобрат вашата продуктивност.

Сè поголема инспирација

Зачекорете во потполно нов свет на фотографско изразување со неспоредлив квалитет на слика и брзина на обработка. Нов и моќен модел се приклучува на серијата α7R со понапредни опции за поврзување и поголема сигурност каква што им треба на професионалците.

Слика на човек свртен далеку од фотоапаратот со црвени обоени песочни дини во позадина
Извонредна резолуција и градација
Слика од маж кој гледа низ фотоапарат поставен на статив, на кој е прикачен извонреден телефото објектив
Голема брзина и брз одзив
Слика од фотографка и манекенка во студио за фотографија
Прекрасни портрети, паметен работен процес
Приказ на задната страна на фотоапаратот, со дефокусиран ентериер на црква во заднина
Замислете неоткриени светови
Приказ на фотоапарат во рака од задната страна, а на екранот на фотоапаратот се гледа екран со мени
Генијално ракување и сигурност
Слика од маж кој користи фотоапарат на кој се поврзани надворешен микрофон и надворешен монитор, со лисја во заднина
Професионално снимање видеоснимки
Неспоредливо рендерирање
Незамисливи детали

Exmor R™ CMOS-сензорот за целосна слика со 61,0 милиони точки и процесорот BIONZ X™ нудат ненадмината резолуција, врвна градација и мал шум за да откриете нови димензии на детали, токму како што очекуваат професионалните фотографи. α7R IV го доловува амбиентот на сцените и текстурата на посочените објекти.

Слика што го покажува сензорот за слика Exmor R CMOS
CMOS за целосна слика со 61,0MP и задно осветлување

Новосоздадениот Exmor R CMOS-сензор за слика нуди неспоредливо висока резолуција. Дизајнот со задно осветлување нуди висока чувствителност и мал шум, и покрај големата резолуција од 61,0 MP.

Слика што го прикажува моторот за обработка на слики BIONZ X
Најновиот процесор за обработка на слика

Најновиот процесор за обработка на слика BIONZ X и предната LSI овозможуваат максимални перформанси на сензорот со висока резолуција и динамички опсег до 15 чекори при мала чувствителност ISO.

Ноќна слика на градски пејзаж, со осветлен црвено обоен мост во преден план
Голем стандарден опсег на ISO 100-32000

Независно од поголемиот број на точки, α7R IV нуди највисока стандардна вредност ISO 32000 и го намалува шумот во опсегот на ниска и средна чувствителност, создавајќи висококвалитетни слики.

Фактори за максимална и извонредна резолуција

Wireична рамка со слика што го илустрира системот за стабилизација на слика во рамките на телото со пет оски
Вградена стабилизација на слика со 5 оски

Алгоритамот за стабилизација на слика со 5 оски е оптимизиран за да ги максимизира перформансите на сензорот за слика со резолуција од 61,0 милиони точки. Тој овозможува стабилно рачно фотографирање со повисока брзина на блендата за 5,5 чекори.

Портрет на гепард
Фотографирајте во апсолутна тишина

Бесшумното фотографирање ви овозможува да фотографирате на места каде што е потребна тишина и ги намалува вибрациите што предизвикуваат заматување. Блендата без вибрации ја максимизира високата резолуција на α7R IV за да добиете остри и јасни слики.

Слика на која е прикажана внатрешната структура на фотоапаратот
Структура за намалување на заматувањето

Редизајнираниот механизам ѝ овозможува на блендата да го намали тресењето на фотоапаратот, а подобрениот алгоритам за стабилизација на слика ефикасно го намалува заматувањето на сликата. Генерално, високата резолуција на фотоапаратот не се намалува.

Машка рака држи уред за далечинско активирање на блендата на фотоапаратот
Далечинско активирање на блендата без вибрации

Далечинското ракување со блендата преку изборен и безжичен далечински управувач (RMT-P1BT) овозможува фотографирање без тресење на фотоапаратот предизвикано од активирање на блендата. Тоа ја максимизира високата резолуција на сензорот за слика.

[1] Ultra-XGA OLED Tru-Finder [2] Quad-VGA OLED Tru-Finder

UXGA OLED Tru-Finder со 5,76 милиони точки

Овој визир со 5,76 милиони точки прикажува врвни детали со приближно 1,6 пати повисока резолуција од α7R III. Може да изберете режим за квалитет „High“ за да добиете голема прецизност, а сепак природна и реалистична слика со помало заматување. Појасниот приказ со стапка на слики од 120/100 fps овозможува полесно следење на објектите што се движат.

Многу брз одзив
Највисока брзина на фотографирање во негова класа

И покрај неверојатната резолуција, α7R IV нуди брзина на фотографирање до 10 fps со механичка бленда (до 8 fps при континуирано фотографирање со прегледување во живо). Таа ќе ви овозможи да доловувате одлучувачки моменти - како движења на диви животни - со врвни детали, благодарение на обработката на слики со висока резолуција од 61,0 MP.

Портрет на птица во лет, илустрира висока резолуција на слика што овозможува намалување на сликите за зголемување на снимените слики
Практична резолуција од 26,2MP со отсекување во APS-C-формат

Добијте слики со неверојатна резолуција од приближно 26,2 милиони точки откако ќе ја отсечете целосната слика во APS-C-формат. Тоа значи дека α7R IV ќе ви помогне во проактивно искористување на фотографирањето во формат за целосна слика со 61,0 милиони точки, на пример, при фотографирање птици за кое е потребно отсекување заради зумирање на сликите.

Слика што покажува региони со сензор за AF кои ја покриваат скоро целата рамка
AF со широка покриеност

Новиот сензор за слика нуди широка покриеност и голема густина за AF со 567 AF-точки за откривање фаза (прибл. висина од 99,7% и ширина од 74,0%). 425-те AF-точки со откривање на контраст нудат прецизно фокусирање.

Слика на лав во засенчена околина
Брз AF и покрај високата резолуција

Благодарение на подобрениот брз хибриден AF, и покрај обработката на големи количини на податоци, α7R IV нуди брз AF дури и при слабо осветлување, со неверојатна брзина за доловување на посочениот објект.

Слика на две зебри кои се соочуваат едни со други со подигнати предни копита
Уште подобар AF со стабилно следење

Повеќе AF-точки, AF-сензор со поголема покриеност и подобрен алгоритам за AF што овозможуваат уште подобри перформанси за следење објекти заради доследно фотографирање, дури и на сложени или ненадејни движења.

4D ФОКУС
Погледнете повеќе за AF од Sony
Слика од слон во услови со недоволно осветлување
AF со голема прецизност при слаба осветленост

Напредните алгоритми за AF овозможуваат прецизен AF дури и при мали нивоа на светлина до EV-3. Опцијата „Focus Priority in Aperture Drive“ е наменета за попрецизно фокусирање при слаба осветленост и при помала вредност на решетката.

Слика од повеќе последователно снимени слики од диви животни
Континуирано фотографирање до 68 слики

Бидејќи меѓумеморијата е 1,5 пати поголема, фотоапаратот нуди секвенцијално фотографирање со прибл. 68 слики. Во режимот за фотографирање APS-C може да снимите приближно трипати повеќе фотографии отколку со режимот за фотографирање целосна слика.

Слика од задната страна на фотоапаратот со две SD-картички
Два отвори за медиуми со поддршка за UHS-II

ОТВОР 1 и ОТВОР 2 се компатибилни со UHS-I и UHS-II за брзо запишување на огромни количини податоци. α7R IV може да снима истовремено или со пренасочување, да одвојува RAW/JPEG-податоци и слики/видеоснимки и да копира податоци помеѓу картичките.

Слика од задната страна на фотоапаратот со две батерии Z
Фотографирајте на професионално ниво

α7R IV користи батерија NP-FZ100 со голем капацитет. За да фотографирате подолго, користете го и овој изборен вертикален држач VG-C4EM во кој може да ставите две батерии NP-FZ100 за да снимите двојно повеќе фотографии отколку со α7R IV.

Слика од лице на куче со рамка за AF врз едно од неговите очи
AF на очи во реално време со следење очи на животни

Благодарение на подобрениот алгоритам, α7R IV поддржува следење очи на животни и луѓе, овозможувајќи брзо и прецизно автоматско откривање и следење. Поддршката за очи на животни значително ја зголемува стапката на успешност при фотографирање животни во дивината или миленичиња во домот доколку нешто ви го попречи видикот или често го вртите фотоапаратот во хоризонтална/вертикална ориентација.

Голема продуктивност за професионално снимање портрети
AF на очи во реално време: еволуција на портретите

AF на очи во реално време нуди еволуција за снимање портрети. Технологијата врз основа на AI нуди прецизно откривање и следење на очи за да добиете остар и јасен фокус врз лицето на објектот, дури и ако тоа е модел што се движи брзо. Фотографот може да се концентрира на кадарот - за подобар работен процес што им е потребен на професионалците.

Слика на женска манекенка која држи капа што и замаглува дел од лицето, со рамка со AF надредена над едното око
Моментално фокусирање на очите

Кога е вклучена опцијата за AF со приоритет на лице/очи, треба само да го притиснете копчето за блендата до половина, да го притиснете копчето AF-ON или однапред приспособено копче. Фотоапаратот ќе се погрижи за фокусирањето на очите на објектот.

Следете слика на модел со AF рамка над едното око, со видливи контроли за избор на десно или лево око
Избор на десно/лево око според вашите потреби

Сега може да изберете око по ваша желба - лево или десно - пред или за време на фотографирањето преку приспособливо копче. Изборот на око ви овозможува да се фокусирате на кадарот, осветлувањето и други детали.

Слика на женски модел со зграда надвор од фокусот во позадина
Се користи со следење во реално време за прекрасни портрети

AF на очи во реално време може да се користи заедно со функцијата за следење во реално време, што реагира на динамички движења на објектите. Оваа комбинација овозможува прецизно следење за лесно снимање портрети.

Поефикасен работен процес

Безжични и жични решенија за поврзување наменети за професионалците

α7R IV поддржува различни опции за далечинска контрола преку компјутер и начини за пренос на податоци како што е Wi-Fi од 5 GHz. Искористете го поголемиот избор и практичноста на далечинското фотографирање и правење резервни копии на податоците.

Слика од човек кој работи на лаптоп во студио за фотографирање
Безжично фотографирање преку компјутер

Контролирајте го α7R IV далечински преку компјутер или префрлувајте податоци во компјутер со функцијата „Remote“ на апликацијата Imaging Edge™ (вер. 2.0 или понова). Достапна е побрза опција на Wi-Fi од 5 GHz за пофлексибилно фотографирање.

Приказ од задната страна на фотоапаратот поставен на статив, со прикачен кабел
Далечинска контрола со компјутер преку USB-врска

Користете го приклучокот USB Type-C® што поддржува SuperSpeed USB 5 Gbps(USB 3.2) за побрз пренос со нов алгоритам за жично далечинско фотографирање преку компјутер. Префрлувајте големи некомпресирани RAW-слики без да го прекинувате работниот процес.

Слика од менито за поставување сервер на фотоапаратот
Поддршка за пренос во заднина преку FTP

За да ги задоволи потребите на професионалците за брза испорака, α7R IV поддржува пренос на датотеки JPEG и RAW во заднина преку FTP во текот и по завршување на фотографирањето. Може однапред да регистрирате до девет FTP-сервери.

Слика од блиц прикачен на фотоапарат
За фотографирање со блиц

Доцнењето за активирање е минимално и овозможува брзо фотографирање со блиц и континуирано фотографирање со блиц со 10 fps. Изберете бавна синхронизација или синхронизација со задна завеса при користење безжичен блиц за поразновидна примена.

Слика од стандарден приклучок за синхронизација на фотоапаратот наменет за синхронизација со надворешни блицови
Стандарден приклучок за синхронизација

Стандардниот приклучок за синхронизација овозможува практично синхронизирање со блицови во студио и друга надворешна опрема за осветлување за да поставите соодветно осветлување за фотографирање во студио.

Слика од лаптоп во студио за фотографирање
Апликации Remote, Viewer и Edit на Imaging Edge™

Подобрете ги фотографиите со Imaging Edge. Користете „Remote“ за контрола и следење на фотографирањето во живо преку компјутерот; „Viewer“ за брзо прегледување, оценување и избирање фотографии од големи колекции на слики; и „Edit“ за претворање RAW-податоци во висококвалитетни фотографии.

„Допирна“ реалистичност
Различна димензија на реалистичност

Сега поддржува спојување 16 слики снимени со поместување на сензорот

Оваа подобрена функција го поместува сензорот во чекори од половина или цела точка во програмиран редослед за да сними 16 слики со поместување на сензорот што ќе ги спои во прецизна слика со прибл. 240,8 MP од оригиналните податоци со прибл. 963,2 MP (еквивалент). Фотографиите од архитектура и уметност се репродуцираат со реални детали, текстура, бои, амбиент, сцена и реалистичен 3D-изглед.

Две слики за споредба помеѓу обична слика и слика создадена со повеќекратно фотографирање со поместување на сензорот

[1] Обична слика (зголемена за 200%)
[2] Слика создадена од 16 слики снимени со поместување на сензорот (100%)

Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

Создаден за професионалци
Мени на фотоапаратот за „Save“, со курсорот врз „CAMSET10“
Поставка за зачувување/вчитување

Новата вградена функција за зачувување/вчитување ви овозможува да зачувувате поставки за фотоапаратот во SD-мемориска картичка и да ги вчитувате тие поставки од картичката за практично споделување со други фотоапарати, доколку е потребно.

Мени на фотоапаратот за „Image Jump Method“, со курсорот врз „By 100 images“
Ефикасно избирање слики

Ставајте оценки со ѕвезди и заштита на сликите директно преку екранот за прегледување на содржините. Прескокнувањето на секои 10/100 прикажани фотографии и групното оценување на континуирано снимените слики нудат уште поголема практичност.

Мени за поставување приспособливо копче за контролното тркалце, со курсорот врз „1 Aperture“
Мени со подобар интерфејс

Со илустрацијата на поставките за приспособливи копчиња во менито полесно ќе ја разберете нивната функција. Освен тоа, може да ги избирате различните картички во менито со помош на предното вртливо копче или функциското копче, со една рака.

Функции за професионално снимање
Стабилно следење со AF за неверојатни видеоснимки

Исполнете ги условите за AF за снимање 4K-видео со подобрениот брз и хибриден AF. Добијте голема брзина, прецизност и врвни перформанси за следење и снимајте видеоснимки со рамномерен и стабилен AF. Чувствителноста за следење на AF се прилагодува.

Портрет од жена, каде што се гледа достапноста на AF на очи во реално време при снимање видео
AF на очи во реално време за снимање видеоснимки

AF на очи во реално време сега поддржува и снимање видеоснимки, а притоа ги открива очите на објектот и следи само едно око. Додека α7R IV прецизно го фокусира тоа око, вие може да се фокусирате на кадарот.

Прст што го допира екранот на менито
Следење со допир за непрекинат фокус врз објектот

Кога снимате видеоснимки, допрете објект на LCD-мониторот. α7R IV ќе почне да го фокусира и да го следи со функцијата за следење со допир. Ако α7R IV открие човечко око, тогаш ќе се активира и AF на очи во реално време и ќе почне да го следи окото.

Надворешен микрофон прикачен на α7R IV
Интерфејс за дигитален звук за снимање јасен звук

Приклучокот за повеќе интерфејси (MI-приклучок) има интерфејс за дигитален звук. Користете го новиот микрофон со насочување ECM-B1M или новиот комплет со XLR-адаптер за да снимате висококвалитетен звук со минимално намалување на квалитетот.

Сликичка на брошурата
Преземете брошура

Спецификации и функции

CMOS-сензор со неверојатно висока резолуција, подобрена со процесорот за обработка на слика и минимални вибрации, со стабилизација на слика со 5 оски. AF со одлична покриеност, брзина и следење. Отсега AF на очи во реално време може да следи очи на животни. Доловува одлучувачки моменти со брзо секвенцијално фотографирање до 10 fps. Цврсто и компактно куќиште за професионално ракување што нуди неверојатна сигурност, флексибилност и слобода.
  • Exmor R CMOS-сензор од 35 мм за целосна слика со 61,0 MP и процесор за обработка на слика BIONZ X

  • Стандарден опсег на ISO 100-32000

  • Брз хибриден AF со 567 точки за откривање фаза во фокусната површина и 425 точки за откривање контраст

  • Брзо континуирано фотографирање до 10 fps со AF/AE со следење

  • Сигурност и удобно ракување за професионален работен процес

Компатибилност со објективи
Објективи со E приклучок од Sony
Тип на сензор
Exmor R CMOS-сензор од 35 мм за целосна слика (35,7×23,8 мм)
Број на точки (ефективни)
Прибл. 61,0 милиони точки
ISO чувствителност
Фотографии: ISO 100-32000 (ISO-броевите од ISO 50 до ISO 102400 можат да се постават како проширен опсег на ISO.), АВТОМАТСКИ (ISO 100-12800, можност за избор на долна и горна граница), Видеоснимки: ISO 100-32000 еквивалент, АВТОМАТСКИ (ISO 100-12800, можност за избор на долна и горна граница)
Траење на батеријата (фотографии)
Прибл. 530 снимки (визир) / прибл. 660 снимки (LCD-монитор) (CIPA-стандард)
Вид на визир
Електронски визир UXGA OLED од 1,3 см (тип 0,5) (во боја)
Тип на монитор
7,5см (тип 3.0) вид TFT
Компанијата Sony не само што е посветена да ви обезбеди производи, услуги и содржини кои нудат возбудливи доживувања, туку работи и кон исполнување на целта да постигне искористување на животната средина еднакво на нула преку своите деловни активности Дознајте повеќе за Sony и за животната средина