E 16-55 ММ F2,8 G

Сите спецификации и функции

SEL1655G

Спецификации на објектив

Додаток
E приклучок од Sony
Формат
APS-C
Фокусна должина (мм)
16-55
Еквивалентна фокусна должина од 35 мм (APS-C)
24-82,5
Групи / елементи на објектив
12-17
Агол на гледање (35мм)
-
Агол на гледање (APS-C)
83°-29°
Максимален отвор на бленда (F)
2,8
Минимална решетка (F)
22
Ливчиња на решетката
9
Кружна решетка
Да
Минимално фокусно растојание
0,33 м (1,09 ft)
Максимален сооднос на зголемување (x)
0.2
Пречник на филтерот (мм)
67
Стабилизација на слика (SteadyShot)
- (вградено во куќиштето)
Систем за зумирање
Упатство
Компатибилност за телеконверзија (x1,4)
-
Компатибилност за телеконверзија (x2,0)
-
Тип на сенило
Во форма на цвет, во вид на бајонет

Големина и тежина

Димензии (Ш x В x Д)
73x100 мм (2 7/8 x 4 инчи)
Тежина
494 гр. (17,5 oz.)

Што има во пакетот

  • Сенило (модел): ALC-SH161
  • Предно капаче за објектив: ALC-F67S
  • Задно капаче за објектив: ALC-R1EM
  • Мека торбичка
Placeholder

Функции

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Брз шум со фиксна решетка F2,8

Прв објектив со зум од 16-55 мм (екв. на формат за целосна слика со 24-82,5 мм) и APS-C-формат од Sony со фиксна решетка F2,8 што е компактен и нуди перформанси слични на објективите од серијата G. Новиот оптички дизајн нуди одлична резолуција низ целата површина на сликата и прекрасно дефокусирање, доколку е потребно. Тој е компактен, лесен и идеален за многубројни различни објекти.

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Одлична резолуција од G-објективите

Двата AA-елементи (напредни асферични) и двата асферични елементи ја намалуваат аберацијата за да добиете неверојатна резолуција низ целата слика како кај G-објективите, а третите елементи од ED-стакло (исклучително мала дисперзија) го намалуваат прелевањето на боите. Ќе добиете остри и јасни детали и природни бои низ целиот опсег на зумирање при сите фокусни растојанија.

Дознајте повеќе

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Рамномерно и прекрасно дефокусирање

Сферичната аберација, која има големо влијание врз квалитетот на дефокусирањето, се контролира прецизно за да добиете рамномерно и привлечно дефокусирање во површините што не се во фокус. И кружната решетка со 9 ливчиња придонесува за разубавување на ефектот на дефокусирање на овој објектив. Остро фокусираните детали се истакнуваат наспроти прекрасно дефокусираната заднина за да создадат прекрасни слики со длабочина.

Дознајте повеќе

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Острина и контраст

Оригиналниот анти-рефлективен нано слој од Sony создава прецизна наноструктура врз површините на објективот која не го попречува пропуштањето на светлината и која го намалува рефлектирањето на светлината што може да предизвика одблесоци и отсјај. Внатрешното рефлектирање на светлината е апсолутно минимално за да добиете неверојатна острина и контраст. (1. Анти-рефлективен нано слој / 2. Стакло / 3. Пропуштена светлина)

Дознајте повеќе

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Компактен, лесен и осветлен

Оптимизираниот механички и оптички дизајн тежи само 494 гр. (17,5 oz.) и е сместен во компактен објектив со фиксна решетка F2,8 и зум од 16-55 мм (екв. на формат за целосна слика со 24-82,5 мм). Овој врвен објектив е идеален за сè, почнувајќи од портрети па сè до секојдневни слики, а во комбинација со компактни куќишта со E-приклучок формира многу пренослив и практичен систем за различна примена за фотографирање.

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Брз и прецизен AF со следење

Овој објектив е опремен со истиот вид на напреден линеарен мотор XD (екстремно динамички) што се вградува во објективите од серијата G Master. Линеарниот мотор XD максимално ја искористува брзината на куќиштето на фотоапаратот, а притоа ги фокусира и следи дури и објектите што се движат брзо со неверојатна брзина и прецизност. 

Дознајте повеќе

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Прилагодливо копче за задржување на фокусот

Копчето за задржување на фокусот е практично поставено на цилиндарот на објективот заради лесна контрола на задржувањето на фокусот. Копчето може да се прилагоди преку мени во фотоапаратот што овозможува да му се доделат други функции, како избор на десно/лево око, во зависност од потребата.

Дознајте повеќе

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Преклопник за режимот на фокусирање

Преклопникот за режим на фокусирање, што овозможува моментално избирање помеѓу автоматски и рачен фокус, може многу да ви помогне при фотографирање објекти и ситуации за кои е потребно прецизно рачно прилагодување на фокусот.

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

MF со линеарен одзив

Функцијата за MF со линеарен одзив од Sony му овозможува на прстенот за фокусирање да реагира директно и линеарно за дискретна контрола при рачното фокусирање. Ротацијата на прстенот за фокусирање директно се претвора во соодветна промена на фокусот, за да се добие чувство на брза и прецизна контрола.

Дознајте повеќе

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Отпорност на прав и влага

Дизајнот што е отпорен на прав и влага ви ја нуди потребната сигурност за надворешна употреба во лоши услови.

Дознајте повеќе

Слика од E 16-55 мм F2,8 G

Преден елемент обложен со флуор

Предниот елемент на објективот има слој со флуор што е отпорен на вода, масло и други нечистотии, а овозможува и полесно бришење на сите нечистотии или отпечатоци од прсти што се акумулираат на површината на објективот.

Дознајте повеќе