Слика од E 16-55 мм F2,8 G
Слика од E 16-55 мм F2,8 G
Слика од E 16-55 мм F2,8 G
Слика од E 16-55 мм F2,8 G
Брз објектив со стандарден зум, F2,8 и APS-C-формат

Прв објектив со зум од 16-55 мм (екв. на формат за целосна слика со 24-82,5 мм) и APS-C-формат од Sony со фиксна решетка F2,8 што нуди слични перформанси на серијата G. Новиот оптички дизајн нуди одлична резолуција низ целата површина на сликата и прекрасно дефокусирање, доколку е потребно. Тој е компактен, лесен и идеален за различни објекти.

Компактен G-објектив со стандарден зум, F2,8 и APS-C-формат 

Погледнете видеозапис

Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

APS-C со E-приклучок

APS-C објективите со E-приклучок, во комбинација со α фотоапаратите со E-приклучок од Sony,нудат врвни перформанси.

Галерија со фотографии за E 16-55 мм F2,8 G
Висока резолуција низ опсегот на зумирање дури и при F2,8
Висока резолуција низ опсегот на зумирање дури и при F2,8

Двата AA-елементи (напредни асферични) и двата асферични елементи ја намалуваат аберацијата за да добиете неверојатна резолуција низ целата слика како кај G-објективите, а третите елементи од ED-стакло (исклучително мала дисперзија) го намалуваат прелевањето на боите. Прецизната контрола на сферичната аберација и кружната решетка со 9 ливчиња придонесува за рамномерно дефокусирање.

Компактен, лесен и осветлен
Компактен, лесен и осветлен

Оптимизираниот дизајн тежи само 494 грама (17,5 oz.) и е сместен во објектив со фиксна решетка F2,8 и зум од 16-55 мм (екв. на формат за целосна слика со 24-82,5 мм). Овој објектив е идеален за сè, од портрети па сè до секојдневни слики, а заедно со компактните куќишта со E-приклучок формира многу пренослив и практичен систем за различна примена за фотографирање.

XD-линеарен мотори за брз и прецизен AF со следење
XD-линеарен мотори за брз и прецизен AF со следење

Овој APS-C-објектив е опремен со истиот вид на мотор XD (екстремно динамички) што ги максимизира перформансите за фокусирање на серијата G Master. Линеарниот мотор XD максимално ја искористува брзината на куќиштето на фотоапаратот, а притоа ги фокусира и следи дури и објектите што се движат брзо. Тој функционира тивко за да им овозможи на снимателите да ги искористат придобивките од фиксната решетка F2,8.

Слика на која е прикажан преклопникот за режим на фокусирање и слика на која е објаснет дизајнот отпорен на прав и влага
Професионална контрола и сигурност

Приспособливото копче за задржување на фокусот, преклопникот за режим AF/MF и MF со линеарен одзив нудат практична контрола и прецизност со кои може да фотографирате во тешки услови. Предниот елемент на објективот е обложен со флуор заради отпорност на вода и нечистотии, а објективот е отпорен на прав и влага за да можете безгрижно да го користите во лоши надворешни услови.

Слика од конфигурација на објективи
Конфигурација на објективи

Врвниот дизајн на G-објективите од Sony ја нагласува одличната рамнотежа помеѓу високата резолуција и прекрасното дефокусирање на заднината.

[1] Напреден асферичен објектив (AA-објектив) [2] Асферичен објектив [3] ED-стакло (исклучително мала дисперзија)

Функција за пренос на модулација на SEL1655G
MTF табела

MTF објаснува колку добро објективот прикажува мали детали, измерено како степен на контраст добиен помеѓу линии со мал простор измеѓу нив.

[1] Контраст (%) [2] Растојание од оптичкиот центар на објективот (мм) [3] При 16 мм / макс. решетка [4] При 16 мм / решетка F8 [5] При 55 мм / макс. решетка [6] При 55 мм / решетка F8 [7] Просторна фреквенција [8] 10 пара линии / мм [9] 30 пара линии / мм [10] Радијални вредности [11] Тангентни вредности

Фотографија одблиску од FX6 додека се користи за снимање
Предности на објективите од Sony за снимање видео

Дознајте ги четирите уникатни предности на објективите со E-приклучок од Sony за снимање видео. Комбинацијата од објективи и фотоапарати од Sony ќе ви овозможи подобро доживување при снимањето видео.

Контроли на објективот

1. Прстен за фокусирање 2. Копче за задржување на фокусот 3. Преклопник за режими на фокусирање 4. Прстен за зумирање

Компатибилност со E 16-55 мм F2,8 G

За одредени фотоапарати може да биде потребно ажурирање на софтверот заради максимална функционалност.

Спецификации и функции

  • Компактен G-објектив со висока резолуција, стандарден зум, F2,8 и APS-C-формат

  • Линеарниот XD-мотор се одликува со одличен одзив и мали вибрации за брз, прецизен и тивок AF

  • Два AA-леќи, два асферични елементи и три ED-стакла за висока резолуција низ целиот опсег на зумирање

  • Анти-рефлексивниот нано слој од Sony ги елиминира одблесоците и отсјајот

  • Дизајн кој е отпорен на прав и влага

Минимално фокусно растојание
0,33 м (1,09 ft)
Максимален сооднос на зголемување (x)
0.2
Пречник на филтерот (мм)
67
Тежина
494 гр. (17,5 oz.)

Што има во пакетот

Сенило (модел): ALC-SH161, Предно капаче за објектив: ALC-F67S, Задно капаче за објектив: ALC-R1EM, Мека торбичка

Компанијата Sony не само што е посветена да ви обезбеди производи, услуги и содржини кои нудат возбудливи доживувања, туку работи и кон исполнување на целта да постигне искористување на животната средина еднакво на нула преку своите деловни активности Дознајте повеќе за Sony и за животната средина