Фотоапарати со заменливи објективи

Фотоапарати со заменливи објективи

Фотоапарати со заменливи објективи

Листа со функции

Слика од AI-чип

Новосоздаден уред за обработка со AI 

Најсовремената обработка со AI и длабоко учење користи детални информации за човечките форми и пози за значително да ја подобри прецизноста за препознавање субјекти на фотоапаратот и максимално да ја искористи неговата потенцијална резолуција. Препознавањето субјекти со AI сега опфаќа многу нови видови на субјекти, вклучувајќи возила и инсекти.
Слика од азалеи во цветање, со планини во заднина

Ново ниво на резолуција

Оваа најнова генерација на серијата α7R ја продолжува мисијата за висока резолуција на слика и нуди највисока резолуција при слаба чувствителност во серијата. Потенцијалот на Exmor R™ CMOS-сензорот од 35 мм за целосна слика со 61,0 милиони0 точки и задно осветлување и најновиот процесор за обработка на слика BIONZ XR™ се искористува максимално за да се обезбеди извонредна резолуција и врвни детали кај субјектите.
Слика на која е прикажана вградена стабилизација на слика со 5 оски

Напредна оптичка стабилизација на слика со 5 оски 

Целиот систем за стабилизација на слика е надграден со многу прецизна стабилизација на слика, напредни жироскопи и оптимизирани алгоритми за стабилизација на слика. Системот за стабилизација на слика прецизно го открива и коригира тресењето на фотоапаратот, што значително го зголемува опсегот на ситуации за фотографирање за кои може да се постигне сигурна стабилизација. Самото куќиште нуди стабилизација со 8 чекори0, што за прв пат е достапна кај серијата α. [1] Странично вртење [2] Ротирање [3] Вртење нагоре
Слика од планина

Повеќекратното фотографирање со поместување на сензорот реагира на променливите услови 

Повеќекратното фотографирање со поместување на сензорот ги искористува придобивките од прецизната контрола на вградената стабилизација на слика и снима најмногу 16 слики со поместување на сензорот што подоцна се спојуваат со помош на компјутер за да се добие една слика со неверојатна резолуција0. Со најновата верзија на софтверот Imaging Edge Desktop™, малите движења на ниво на пиксели се откриваат и коригираат автоматски1.
Слика од менито за избирање вид на RAW-датотека

Избор на квалитет и големина на RAW-слики 

Компресијата на RAW-слики без загуби ви овозможува да снимите повеќе висококвалитетни слики во континуирани серии, со избор од три големини на слики со компресија без загуби. Големините M и S имаат ист број на точки (26 M/15 M) независно дали фотографирате во режим за целосна слика или APS-C, овозможувајќи непречен избор помеѓу аглите на гледање за целосна слика и APS-C во истата сцена, без да се промени резолуцијата на сликата.  
Слика од α7R V со прикачен блиц

Прецизна контрола на надворешни блицови со разновидни опции 

Ако користите компатибилен надворешен блиц од Sony0 со функцијата за автоматски баланс на белата боја на фотоапаратот, тогаш балансот на белата боја ќе се прилагоди за да се добијат природни тонови на кожата на лицата врз основа на балансот помеѓу јачината на блицот и амбиенталната светлина. Контролата на блицот функционира и со функцијата за откривање лица за да обезбеди оптимално ниво на блицот за субјектот.  
Слика од жена која стои во зграда, жената е во центарот на кадарот

AF со препознавање во реално време за луѓе

Благодарение на неговиот иновативен уред за обработка со AI, α7R V користи AF со препознавање во реално време за прецизно да ги препознава движењата на луѓето, овозможувајќи подобро препознавање на човечки очи0 за приближно 60% во однос на α7R IV. Технологијата за проценка на човечки пози користи меморирани човечки форми и пози за да препознава очи и положби на тело и глава со голема прецизност, што овозможува фокусирање и следење субјекти кои не гледаат кон фотоапаратот или носат маска. 
Слика на која се прикажуваат мали квадрати еден врз друг, со 693 AF-точки

Побрз и попрецизен систем за AF  

Огромната моќ за обработка на новиот процесор BIONZ XR и подобрените алгоритми значително ги зголемуваат перформансите за AF, благодарение на огромните количини на податоци што ги генерира сензорот за слика и системот за AF со широка покриеност и густа распределеност. Максимум 693 точки за откривање фаза што покриваат приближно 79% од површината на сликата. Пошироката површина за AF овозможува и поголема слобода при обликување на кадарот, на пример, кога снимате портрети во вертикална ориентација. AF нуди голема прецизност при мали нивоа на светлина дури до EV -4,0 во режимот AF-S (еквивалент на ISO 100, објектив со F2,0). 
Шест слики од коњ, авион, птица, автомобили, воз и пеперутка

AF со препознавање во реално време за поширок опсег на субјекти

Освен луѓе, животни и птици, фотоапаратот сега може да препознава инсекти, автомобили, возови и авиони, овозможувајќи уште поголема флексибилност и сигурност при фотографирањето и снимањето. Можно е препознавање повеќе видови на птици, а препознавањето животни е надополнето и освен кучиња, мачки и други слични животни, опфаќа тревопасни и мали животни, со поголема прецизност до 40%  .  
Слики од автомобил снимани континуирано со брзина од 10 fps со AF/AE со следење

Континуирано фотографирање 

И покрај високата резолуција на α7R V, можно да фотографирате континуирано со брзина до 10 fps и максимално AF/AE со следење преку механичката бленда. Ова ниво на брзина и сигурност за следење го олеснуваат снимањето на најфотогеничните моменти и изрази кај субјектите кои се движат. Може да фотографирате континуирано до 583 RAW-слики со компресија и брзина од 10 fps.  
Слика од зајак во фокус

Постојан DMF

При фотографирање со автоматски фокус AF-C или AF-S, прстенот за фокусирање на објективот може да се ротира за да изберете режим за рачен фокус во секое време. На овој начин може лесно да го вратите фокусот врз оригиналниот субјект доколку AF премине на друг субјект, на пример, со ротирање на прстенот за фокусирање.  
Макро слика од лисја

Групирање со фокус

α7R V автоматски снима до 299 слики со последователно поместени фокусни точки, користејќи интервали и редослед какви што вие ќе дефинирате. Потоа може да ја изберете најдобрата слика од низата, а може и да употребите компјутерска апликација за да ги споите сликите снимени со групирање на фокусот за да добиете композитни резултати со споен фокус и огромна длабочина на поле што ќе ја искористат високата резолуција на фотоапаратот.
Слика од сцена отсечена од 8K-видеозапис

Обработка на сите точки за 8K-видеоснимки со неверојатна резолуција

Форматот XAVC HS овозможува снимање видеоснимки со висока резолуција од 8K со 24p (25p)0 и ефикасна компресија со HEVC/H.265, што максимално ги искористува објективите од Sony и потенцијалната резолуција што ја нуди сензорот и функцијата за обработката на сите точки. Дури и најмалите детали на субјектот се доловуваат реалистично. Можноста за прилагодување на кадарот на снимените материјали со 8K-резолуција при обработката по снимањето, за да се добијат резултати со 4K-резолуција, нуди ненадмината флексибилност при уредувањето1.
Слика од жена која пешачи во шума

Снимање неверојатни 4K-видеоснимки

За снимање 4K-видеоснимки може да ги изберете форматите за целосна слика и Super 35 мм, како и снимање со 4K 60p (50p)0. Обработката на сите точки во режимот Super 35 мм без потреба од соединување на точките овозможува прекумерно семплирање до 2,6x за 4K-видеоснимките. Поддржани се форматите XAVC S-I (All-Intra) и XAVC HS, како и семплирање на бои со 4:2:2 и 10 бита.
Слика од α7R V во две раце

Снимање во 16-битен RAW-формат заради поголема флексибилност при уредувањето

Како одговор на сè поголемата побарувачка за опции за снимање во RAW-формат, α7R V нуди излезен 16-битен RAW-сигнал за надворешни снимачи0 преку HDMI-кабел. Снимањето во формат за целосна слика со резолуција од 3848 x 2168 (сооднос на слика од 16:9) е можно со избор од три стапки на слики1. Можно е и да репродуцирате RAW-снимки преку HDMI додека снимате во XAVC HS 4K, XAVC S 4K или XAVC S-I 4K на внатрешни картички. Достапно е и снимање преку прокси сервер.  
Слика од две жени кои одат една кон друга

Следење во реално време за видеоснимки 

Благодарение на значителните подобрувања во препознавањето субјекти, фотоапаратот овозможува посигурно следење во реално време и следење наведени субјекти со прецизен фокус, а ги фокусира и очите на субјектите[FN_25]. Препознавањето субјекти сега е можно при снимање и видеоснимки и фотографии, овозможувајќи брз и стабилен фокус при снимањето. Дури и кога препознавањето субјекти е ИСКЛУЧЕНО, ракувањето на допир овозможува пронаоѓање и следење на субјектите врз основа на боја, шема (осветлување) и оддалеченост (длабочина).  
Слика од две жени кои одат

Крива за гама S-Log3 со опсег од 14+ чекори

Кривата за гама S-Log3 ја нагласува градацијата од сенки до средни сиви тонови (18% сива боја), создавајќи маргина на грешка од 14+ чекори[FN_26]. Достапни се три поставки за палети на бои: S-Gamut, S-Gamut3 и S-Gamut3.Cine. Овие напредни поставки го олеснуваат усогласувањето на материјалите снимени со α7R V и материјалите снимени со дигиталните филмски камери VENICE и VENICE 2 или камерите од серијата FX опремени со крива за гама S-Log3, овозможувајќи непречено и ефикасно уредување.
Слика од маж кој држи фотоапарат

Стабилизација на слика со активен режим за рачно снимање видео 

Активниот режим0 нуди моќна стабилизација на слика за рачно снимање видео. Освен вградената стабилизација, компатибилните објективи со сопствена стабилизација на слика[FN_02] се координираат со фотоапаратот заради ефикасна контрола, овозможувајќи рачно снимање дури и на телефото слики.
Слика од фотоапарат што ги прикажува поставките за мапа на фокусот

Дизајниран за снимање јасни видеоснимки

Функцијата за мапа на фокусот0 нуди полесна визуализација на длабочината на полето при снимање видеоснимки. Освен тоа, на екранот се прикажува задебелена и јасно видлива црвена рамка кога снимате. Може да додавате ознаки за снимки во снимените видеозаписи во самиот фотоапарат заради идентификација на одредени сцени.
Слики снимени со повеќе експозиции што го прикажуваат опсегот на движење на LCD-екранот

Уникатен LCD-екран со 4 оски на движење за поголема флексибилност при фотографирањето 

Новосоздадениот екран што се врти по 4 оски од Sony нуди комбинација од стандардно закосување и флексибилно странично отворање. Овозможува поголема флексибилност при снимањето со неограничено прилагодување на аголот и во хоризонтална и во вертикална ориентација0. . 
Слика од LCD-екранот на фотоапаратот и прст што допира по него

Ракување на допир при фотографирање или репродукција  

Функциите за фокусирање со допир, следење со допир и бленда на допир може брзо да се активираат или деактивираат со допирање на иконите што се прикажуваат на екранот за време на фотографирањето. При репродукција, сликите може да се избираат со допир, а гестикулациите за штипнување нанадвор/штипнување навнатре може да се користат за зголемување или намалување на избраната слика. Чувствителноста за допирање може да се прилагоди за да добиете оптимален одзив при контролата.
Слика од ракување со паметен телефон покрај фотоапарат за време на фотографирање

Брз Wi-Fi за поврзување со компјутери и префрлување содржини на FTP и паметни телефони 

Вградениот Wi-Fi (IEEE 802.11a/b/g/n/ac) овозможува комуникација преку фреквенции од 2,4 GHz и 5 GHz0 и нуди поддршка за 2x2 MIMO за брз и стабилен пренос на податоци и сигурна комуникација. 
Слика од човек кој ракува со компјутер зад фотоапарат што е поставен на статив

Далечинско фотографирање од компјутер преку безжичен LAN (Wi-Fi) 

Фотоапаратот може да се поврзе со компјутер преку Wi-Fi за да фотографирате безжично и далечински преку тој компјутер со помош на функцијата „Remote“ на најновата апликација Imaging Edge Desktop од Sony, што на корисниците им овозможува поголема слобода за движење на локацијата или во студиото. Во зависност од потребата може да изберете фреквенција од 2,4 GHz или 5 GHz0 за Wi-Fi. Освен безжично и директно поврзување на фотоапаратот со компјутер, опцијата за поврзување преку безжична пристапна точка ја нуди потребната флексибилност за работа во различни мрежни опкружувања.  
Слики на кои е прикажан системот за дисипација на топлина

Ефикасна дисипација на топлина за подолго време на снимање  

Топлината што се генерира од сензорот за слика, процесорот за слика и уредот за обработка со AI ефикасно се отстранува за да се спречи прегревање. Еден од елементите што придонесува за тоа е графитниот материјал што има уникатна форма во вид на Σ (сигма) и е вграден во системот за стабилизација на слика. Оваа структура му овозможува на сензорот за слика, кој е огромен извор на топлина во куќиштето, да се движи слободно при стабилизацијата и да ја спроведува топлината ефикасно, постигнувајќи пет пати подобра дисипација на топлина.
Слика од куќиштето од магнезиумска легура на фотоапаратот

Издржливо куќиште од легура од магнезиум, сигурна механичка бленда

Лесната и многу цврста легура од магнезиум се користи за горниот капак, предниот капак, внатрешната рамка и задниот капа, а издржливата конструкција овозможува непречено функционирање на фотоапаратот во тешки услови. Блендата со мотор со брз одзив ги минимизира вибрациите на механичката бленда што можат да предизвикаат заматување, а притоа овозможува континуирано фотографирање со голема брзина до 10 fps. Блендата е тивка, а нејзината издржливост е тестирана со повеќе од 500 000 циклуси на активирање.
Слика од визирот на фотоапаратот

QXGA-визир со најголема резолуција во својата класа 

Електронскиот OLED-визир со 9,44 милиони точки нуди највисока резолуција, што е приближно 1,6 пати поголема од резолуцијата на претходните визири UXGA Tru-Finder™. Исто така, опремен е со значително подобра оптика и механички дизајн со кои достигнува зголемување до 0,90x што е светски рекорд и дијагонално видно поле од 41° (прибл. 43° за целата површина за приказ).  
Слика од фотоапарат со CFexpress-картички и SD-картички

Два отвори за медиуми CFexpress Type A

α7R V има два отвори за медиуми што поддржуваат мемориски картички CFexpress Type A и картички UHS-I и UHS-II SDXC/SDHC кои нудат голем капацитет и големи брзини на читање/запишување. Истите податоци можат да се снимаат истовремено во двата отвори заради создавање резервни копии или, пак, корисникот може да избере да ги оддели фотографиите/видеоснимките или форматите JPEG (HEIF)/форматите RAW. Достапен е и режим за пренасочување со кој снимањето фотографии или видео ќе се пренасочи автоматски на втората медиумска картичка.
Две слики од левата страна на фотоапаратот, едната од нив е зголемена, на двете е прикажан приклучокот USB PD

USB PD (напојување) поддржува брзо полнење

α7R V поддржува USB PD (напојување), што овозможува напојување со поголема моќност од надворешен извор. Приклучете USB-полнач или пренослива батерија што поддржува USB PD[FN_36] во приклучокот USB Type-C® на фотоапаратот за да го напојувате фотоапаратот или да ја полните внатрешната батерија со три или четири пати поголема брзина од претходниот модел.  
Слика од пакувањето на производот - кутија, картон итн.

Рециклирани материјали 

Sony прави напори за да користи материјали за пакување што не содржат пластика, како растителни и неплетени материјали и материјали што можат да се рециклираат. Кога станува збор за самиот фотоапарат, не користиме ресурси што не можат да се рециклираат за нашиот материјал SORPLAS™1 што може да се рециклира повеќе пати, издржлив е и има висок квалитет. Исто така, користиме пластика што може да се рециклира секаде каде што е можно1 за да го намалиме искористувањето на животната средина без да ги намалиме перформансите или функционалноста.  

ОСОБИНИ