Дизајн на производ од Sony, со SORPLAS™

Еколошките фактори во дизајнот на производот се важни за Sony. Го создадовме SORPLAS за да користиме повеќе рециклирани материјали и да добиеме високи перформанси, со цел да ги усогласиме нашите репутации за дизајн и квалитет.

SORPLAS нуди висок квалитет и не ѝ штети на животната средина

Нашите паралелни цели се да испорачаме извонредни производи и да го минимизираме нивното влијание врз животната средина, согласно нашите еколошки цели Road to Zero. За да ги постигнеме овие цели ја создадовме рециклираната пластика SORPLAS што е отпорна на запалување.

Што е SORPLAS?

Поефикасна употреба на ресурси со SORPLAS

SORPLAS е направен од употребени шишиња за вода и отпадни оптички дискови собрани од фабрики и маркети, а содржи и ексклузивно средство против запалување. Се користи во различни производи од Sony. SORPLAS не се деградира премногу дури и по неколку рециклирања, па затоа во иднина се очекува SORPLAS да се собира и повторно да се користи за нови производи.

[1] Пресување [2] Обликување [3] Производи [4] Собирање од фабрики/маркети

Рециклирање оптички дискови од компанија соработник на Sony

Пресуваните отпадни оптички дискови од производителот на дискови Sony Music Solutions Inc. се едни од состојките на пластиката SORPLAS која се користи за задните капаци на телевизорите BRAVIA™ од Sony.

Карактеристики на SORPLAS

Рециклираната пластика SORPLAS од Sony е безбедна и сигурна, а нејзините перформанси кај производите се слични со оние на новата пластика.

Висок степен на рециклирана содржина, до 99%

Рециклираната пластика во електрониката содржи 30% рециклирани материјали. Нашето средство против запалување со сулфур создава пластика со високи перформанси дури и при 99% рециклирана содржина.

[1] SORPLAS
[2] 99% рециклирана содржина [3] Средства против запалување, други адитиви 1%

[4] Стандардна рециклирана поликарбонатна пластика отпорна на запалување
[5] 30% рециклирана содржина [6] Нерециклирана пластика базирана на петролеум 55% [7] Средства против запалување, други адитиви 15%

Помага во намалување на емисиите на CO2

Емисиите на CO2 при производство на SORPLAS може да се намалат за 72% во споредба со новата пластика отпорна на запалување што се користи за иста намена.

[ 1 ] Нерециклирана пластика отпорна на запалување [ 2 ]SORPLAS со 95% рециклирана содржина

Отпорност на температура и влага

За да овозможи долго користење во различни опкружувања, Sony создава рециклирана пластика отпорна на деградација. Бидејќи нашата формула користи мала количина на средство против запалување, SORPLAS има голема цврстина и отпорност на температура и влага.

[1] Задржување на првичната молекуларна тежина под 85℃, 80% RH [2] Изминато време (недели) [3] SORPLAS [4] Рециклиран поликарбонат отпорен на запалување [5] Нов поликарбонат отпорен на запалување

Издржливост за подолг работен век на производите

Помалата количина на средство против запалување овозможува SORPLAS да има иста или поголема издржливост од обичната пластика отпорна на запалување. Материјалот е цврст и се користи за делови за куфери и компјутерски куќишта за кои треба цврстина.

Во нашите производи

Одлични перформанси како новата пластика

Издржливоста и естетиката се, исто така, важни фактори кај различните производи што ги разубавуваат нашите животи. Освен тоа што нуди голема издржливост, SORPLAS има и одличен надворешен изглед и може да го задржи квалитетот дури и по долги периоди на користење.

SORPLAS во BRAVIA - издржливост и убавина

SORPLAS содржи голема количина на рециклирани материјали, а сепак нуди голема издржливост поради тоа што содржи мала количина на средство против запалување, а овозможува и прекрасна надворешна обработка за телевизорите BRAVIA.

Рециклиран материјал што изгледа одлично и трае долго

Создадовме специјална класа на смола за задните капаци на телевизорите и придонесува за одлична цврстина и дизајн, со што се надминува предизвикот за рециклирана пластика. Ова го постигнавме со врвен сооднос на рециклирани материјали.

Значително помала употреба на нова пластика

Квалитетната завршна обработка на SORPLAS е соодветна за надворешни површини, што овозможува значително зголемување на нејзината примена и помала употреба на нова пластика за BRAVIA дури до 60%.

SORPLAS во Xperia™ - издржливост и цврстина

Паметните телефони се користат во различни опкружувања, па затоа треба да бидат цврсти и издржливи.

За внатрешните делови е потребна цврстина и сложени форми

Давањето приоритет на голема цврстина и издржливост, дури и во споредба со нова пластика, овозможува примена на SORPLAS за важните внатрешни делови.

Успешно намалување на употребата на нова пластика

Користењето SORPLAS кај уредите XPERIA овозможи намалување на употребата на нова пластика во внатрешните делови до 27%.

SORPLAS во фотоапаратите - цврстина

Нашата ексклузивна рециклирана пластика SORPLAS се користи за надворешните и внатрешните делови на некои фотоапарати за видеоблогови и дигитални фотоапарати, без да се доведе во прашање нивниот квалитет или функционалност.

Интервју со инженерот за развој

Дизајнирана за животната средина, од рециклирани материјали

Yasunobu Kawasaki

Product Design Division 2,
TV Business Group, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Sony Corporation

Долго се обидувавме да го намалиме влијанието на телевизорите врз животната средина и активно користиме SORPLAS што содржи голема количина на рециклирани материјали. За да ја зголемиме количината на користена пластика SORPLAS, во 2021 година започнавме да користиме SORPLAS за задните капаци на некои модели. Материјалот почнавме да го развиваме со Sony Semiconductor Solutions Corporation во 2018 година, но потребно е огромно искуство за дизајн за да може да го адаптирате материјалот за надворешни делови што зафаќаат голема површина како што се задните капаци на телевизорите. По создавање многу прототипи и подобрувања на рецептот, создадовме класа што е соодветна за задните капаци. Тоа придонесе за поголемо намалување на употребата на нова пластика. Со нашите активности за дизајнирање на BRAVIA ќе продолжиме да придонесуваме за уште помало влијание врз животната средина во иднина.

Патот до SORPLAS

Yasuhito Inagaki

SORPLAS Business Office,
System Solutions Business Division,
Sony Semiconductor Solutions Corporation

SORPLAS е резултат од истражување што започна пред приближно 20 години, врз основа на силна желба за претворање на отпадната пластика од деловните локации во ресурс со висока додадена вредност. Прво, моравме да создадеме ексклузивно средство против запалување што нуди голема отпорност против запалување кај поликарбонатни смоли со екстремно мали количини. SORPLAS го соединува ова средство против запалување со различни адитиви и рециклирани материјали како употребени шишиња за вода и отпадни оптички дискови од фабрики и маркети, за да создаде рециклирана пластика што е отпорна на запалување и има прекрасен сјај и голема издржливост, со максимална рециклирана содржина до 99%. Веќе започнавме да користиме пластика SORPLAS со различни својства на смола, а во иднина ќе продолжиме со нејзиниот развој за да ја прошириме нејзината примена и да придонесеме повеќе за заштита на животната средина.

Видео: „Што правите за планетава?“
Повеќе информации за SORPLAS™