Објектив

Компатибилност со објективи
Објективи со E приклучок од Sony
Монтажа на објектив
E-приклучок

Сензор за слика

Сооднос на сликата
3:2
Број на точки (ефективни)
Прибл. 24,2 милиони точки
Број на точки (вкупно)
Прибл. 28,3 милиони точки
Тип на сензор
Exmor RS CMOS сензор од 35 мм за целосна слика (35,6×23,8 мм)
Систем за заштита од прав
Заштитен слој од преголемо напојување на оптичкиот филтер и механизмот за поместување на сензорот за слика

Снимање (фотографии)

Формат на снимање
JPEG (DCF вер. 2.0, Exif вер. 2.31, MPF Baseline компатибилност), RAW (Sony ARW 2.3 формат)
Големина на сликата (точки) [3:2]
35 мм за целосна слика L: 6000 x 4000 (24M), M: 3936 x 2624 (10M), S: 3008 x 2000 (6,0M), APS-C L: 3936 x 2624 (10M), M: 3008 x 2000 (6,0M), S: 1968 x 1312 (2,6M)
Големина на сликата (точки) [16:9]
35 мм за целосна слика L: 6000 x 3376 (20M), M: 3936 x 2216 (8,7M), S: 3008 x 1688 (5,1M), APS-C L: 3936 x 2216 (8,7M), M: 3008 x 1688 (5,1M), S: 1968 x 1112 (2,2M)
Големина на сликата (точки) [режим на панорама]
-
Режими за квалитет на слика
RAW, RAW и JPEG (Extra fine, Fine, Standard), JPEG (Extra fine, Fine, Standard)
Ефект на слика
8 видови: Правење постери (во боја), правење постери (црно-бели), модерни бои, ретро фотографија, делумни бои (Ц/З/С/Ж), еднобојни слики со висок контраст, фотоапарат-играчка (нормално/ладно/топло/зелено/магента), меки и осветлени тонови, богати црно-бели тонови
Креативен стил
Стандардно, живописно, неутрално, јасно, длабочина, осветлено, портрет, пејзаж, зајдисонце, ноќна сцена, есенски лисја, црно-бело, сепија, стилска кутија (1-6), (контраст (чекори од -3 до +3), заситеност (чекори од -3 до +3), острина (чекори од -3 до +3))
Профил на слики
-
Функции со динамички опсег
Исклучено, оптимизатор на динамички опсег (автоматски/ниво (1-5)), автоматски висок динамички опсег (разлика при автоматска експозиција, ниво на разлика на експозиција (1-6 EV, 1,0 EV чекор))
Простор на бои
sRGB стандард (со sYCC гама) и Adobe RGB стандард кои се компатибилни со TRILUMINOS™ Colour
14bit RAW
Да
Некомпресиран RAW
Да

Снимање (видео)

Формат на снимање
Компатибилност со XAVC S, AVCHD формат вер. 2.0
Видео компресија
XAVC S: MPEG-4 AVC/H.264, AVCHD: MPEG-4 AVC/H.264
Формат за снимање на звук
XAVC S: LPCM 2-кан., AVCHD: Dolby Digital (AC-3) 2-кан., Dolby Digital Stereo Creator, MP4: MPEG-4 AAC-LC 2-кан.
Простор на бои
xvYCC standard (x.v.Color кога се користи HDMI кабел) компатибилен со TRILUMINOS Color
Ефект на слика
Правење постери (во боја), правење постери (црно-бели), модерни бои, ретро фотографија, делумни бои (Ц/З/С/Ж), еднобојни слики со висок контраст, фотоапарат-играчка (нормално/ладно/топло/зелено/магента), меки и осветлени тонови
Креативен стил
Стандардно, живописно, неутрално, јасно, длабочина, осветлено, портрет, пејзаж, зајдисонце, ноќна сцена, есенски лисја, црно-бело, сепија, стилска кутија (1-6), (контраст (чекори од -3 до +3), заситеност (чекори од -3 до +3), острина (чекори од -3 до +3))
Профил на слики
-
Големина на сликата (точки), NTSC
XAVC S 4K: 3840 x 2160 (30p, 100M), 3840 x 2160 (24p, 100M), 3840 x 2160 (30p, 60M), 3840 x 2160 (24p, 60M), XAVC S HD: 1920 x 1080 (120p, 100M), 1920 x 1080 (120p, 60M), 1920 x 1080 (60p, 50M), 1920 x 1080 (30p, 50M), 1920 x 1080 (24p, 50M), 1920 x 1080 (60p, 25M), 1920 x 1080(30p, 16M), AVCHD: 1920 x 1080 (60i, 24M, FX), 1920 x 1080 (60i, 17M, FH)
Големина на сликата (точки), PAL
XAVC S 4K: 3840 x 2160 (25p, 100M), 3840 x 2160 (25p, 60M), XAVC S HD: 1920 x 1080 (100p, 100M), 1920 x 1080 (100p, 60M), 1920 x 1080 (50p, 50M), 1920 x 1080 (25p, 50M), AVCHD: 1920 x 1080 (50i, 24M, FX), 1920 x 1080 (50i, 17M, FH)
БАВНИ И БРЗИ ДВИЖЕЊА (СТАПКА НА СЛИКИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ) 
Режим NTSC: 1 fps, 2 fps, 4 fps, 8 fps, 15 fps, 30 fps, 60 fps, 120 fps, PAL режим: 1 fps, 2 fps, 3 fps, 6 fps, 12 fps, 25 fps, 50 fps, 100 fps
БАВНИ И БРЗИ ДВИЖЕЊА (СТАПКА НА СЛИКИ ЗА СНИМАЊЕ И ГОЛЕМИНА НА СЛИКА) 
Режим NTSC: 1920 x 1080 (60p, 30p, 24p), Режим PAL: 1920 x 1080 (50p, 25p)
Функции за видео
Приказ на ниво на звук, ниво на снимање звук, избор на PAL/NTSC, снимање преку прокси сервер (1280 x 720 (прибл. 9 Mbps)), TC/UB (TC Preset/UB Preset/TC Format/TC Run/TC Make/UB Time Rec), автоматско бавно затворање на блендата, контрола на снимањето, информации за HDMI (избор за ВКЛУЧЕНО/ИСКЛУЧЕНО), помош за приказ на гамата
HDMI® излез
3840 x 2160 (30p), 3840 x 2160 (25p), 3840 x 2160 (24p), 1920 x 1080 (60p), 1920 x 1080 (60i), 1920 x 1080 (50p), 1920 x 1080 (50i), 1920 x 1080 (24p), YCbCr 4:2:2 8 бита / RGB 8 бита

Систем за снимање

Информации за локацијата. Поврзување од паметен телефон
Да
Медиум
Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick Micro (M2), SD-мемориска картичка, SDHC-мемориска картичка (усогласеност со UHS-I), SDXC-мемориска картичка (усогласеност со UHS-I/II), microSD-мемориска картичка, microSDHC-мемориска картичка, microSDXC-мемориска картичка
Отвор за мемориска картичка
ОТВОР1: Отвор за SD-мемориска картичка (поддржува UHS-I/II), ОТВОР2: Повеќенаменски отвор за Memory Stick Duo/SD-мемориска картичка (поддржува UHS-I)
Режим за снимање на 2 мемориски картички
Истовремено Снимање (фотографии), истовремено Снимање (видеоснимки), истовремено Снимање (фотографии/видеоснимки), подредување (JPEG/RAW), подредување (фотографии/видеоснимки), копирање

Намалување на шумот

Намалување на шумот
NR со долга експозиција: Вклучено/исклучено, достапно при брзини на отворање на блендата поголеми од 1 сек., NR при високи ISO вредности: нормално/ниско/исклучено
NR за повеќе слики
-

Баланс на белата боја

Режими на балансот на белата боја
Автоматски / дневна светлина / сенка / облачно / блескаво / флуоресцентно (топли бели тонови / ладни бели тонови / дневни бели тонови / дневна светлина) / блиц / под вода / температура на бои (2500 до 9900K) и филтер за бои (G7 до M7 (57 чекори), A7 до B7 (29 чекори)) / прилагодено
Детално прилагодување на AWB
Да (G7 до M7, 57 чекори)(A7 до B7, 29 чекори)
Поставување приоритет во AWB
Да
ЗАКЛУЧУВАЊЕ НА AWB НА БЛЕНДАТА 
Да (бленда притисната половично/ конт. фотографирање/ исклучено)
Снимање на група
3 слики, можност за избор на H/L

Фокус

Вид на фокусирање
Брз хибриден AF (AF со откривање на фаза/AF со откривање на контраст)
Сензор за фокусирање
Exmor RS CMOS сензор
Точка на фокусирање
35 мм за целосна слика: 693 точки (AF со откривање на фаза), APS-C режим со FF објектив: 299 точки (AF со откривање на фаза), со APS-C објектив: 221 точка (AF со откривање на фаза) / 425 точки (AF со откривање на контраст)
Опсег на чувствителност на фокусот
EV-3 до EV20 (при ISO100 еквивалент со прикачен објектив со F2,0)
Режим на фокусирање
AF-S (AF за единечни снимки), AF-C (континуиран AF), DMF (директен рачен фокус), рачен фокус
Површина на фокусирање
Широкоаголно (425 точки (AF со откривање на фаза), 425 точки (AF со откривање на контраст)) / зона / централно / флексибилна точка (S/M/L) /флексибилна точка што се проширува/ следење (широкоаголно / зона / централно / флексибилна точка (S/M/L) /флексибилна точка што се проширува)
Други карактеристики
AF што се активира на ниво на окото (само со прикачен LA-EA2 или LA-EA4 (се продаваат посебно)), следење, AF на очи (избор на десно/лево око), детално прилагодување на AF со LA-EA2 или LA-EA4 (се продаваат посебно), контрола со предвидување, заклучување на фокусот, површина за AF Swt.V/H, регистрирање површина за AF, поместување фокусна точка
AF осветлување
Да (со вградени LED диоди)
Опсег на AF илуминатор
Прибл. 0,3м - прибл. 3,0м (со прикачен FE 28-70мм F3,5-5,6 OSS)
Вид на фокусирање со LA-EA3 (се продава посебно)
откривање фаза

Експозиција

Вид на мерење
Мерење со проценка на 1200 зони
Сензор за мерење
Exmor RS CMOS сензор
Чувствителност на мерење
EV-3 до EV20 (при ISO100 еквивалент со прикачен објектив со F2,0)
Режим на мерење
Повеќе сегменти, центрирано, во точка, стандардна/голема точка, цел екран просеч., осветлени делови
Компензација на експозицијата
+/- 5,0EV(1/3 EV, 1/2 EV чекори по избор) (со вртливо копче за компензација на експозиција: +/- 3EV (чекори од 1/3 EV))
Групирање на експозицијата
Групирање: Конт., групирање: Единечно, избор на 3/5/9 слики. Со 3 или 5 слики, во чекори на зголемување од 1/3, 1/2, 2/3, 1,0, 2,0 или 3,0 EV, а со 9 слики во чекори на зголемување од 1/3, 1/2, 2/3 или 1,0 EV.
AE заклучување
Заклучено кога копчето за блендата е притиснато до половина. Достапно со копче за AE заклучување. (вклучено/исклучено/автоматски)
Режими на експозиција
АВТОМАТСКИ (iAuto), програми на AE (P), приоритет на решетка (A), приоритет на брзина на бленда (S), рачно (M), видео (програми на AE (P) / приоритет на решетка (A) / приоритет на брзина на бленда (S) / рачно (M)), забавени и брзи движења (програми на AE (P) / приоритет на решетка (A) / приоритет на брзина на бленда (S) / рачно (M))
ISO чувствителност (препорачан индекс на експозиција)
[Фотографии] механичка бленда: ISO 100-51200 (ISO броевите од ISO 50 до ISO 204800 можат да се постават како проширен опсег на ISO.), АВТОМАТСКИ (ISO 100-6400, можност за избор на долна и горна граница), електронска бленда: ISO 100-25600 (ISO броевите од ISO 50 до ISO 102400 можат да се постават како проширен опсег на ISO.), АВТОМАТСКИ (ISO 100-6400, можност за избор на долна и горна граница), [Видеоснимки] ISO 100-51200 еквивалент (ISO броевите поголеми од 102400 можат да се постават како проширен ISO опсег), АВТОМАТСКИ (ISO 100-6400, можност за избор на долна и горна граница)
Фотографирање без треперење.
-
Избор на сцени
-

Визир

Вид на визир
Quad-VGA OLED електронски визир од 1,3 см (тип 0,5) (во боја)
Број на точки
3 686 400 точки
Контрола на светлина (визир)
Автоматски/рачно (5 чекори помеѓу -2 и +2)
Контрола на температурата на бојата
Рачно (5 чекори)
Покриеност на поле
100%
Зголемување
прибл. 0,78 x (со објектив од 50 мм при бесконечност, -1 м-1)
Прилагодување на диоптерот
-4,0 до +3,0м-1
Точка на окото
Прибл. 23 мм од леќата на окуларот, 18,5 мм од рамката на окуларот при -1 м-1 (CIPA-стандард)
Избор на стапката на слики на визирот
STD 60 fps / HI 120 fps
Приказ на содржини
Графички приказ, приказ на сите информации, без приказ на информации, дигитална либела, хистограм

LCD екран

Тип на монитор
7,5см (тип 3.0) вид TFT
Број на точки
1.440.000 точки
Екран на допир
Да
Контрола на јасноста
Рачно (5 чекори помеѓу -2 и +2), режим за сончево време
Прилагодлив агол
Нагоре прибл. за 107 степени, надолу прибл. за 41 степени
Избирач на екран (визир/LCD)
Да (автоматски/рачно)
Приказ од прилагодување на сликата (LCD)
Вклучено/исклучено
Quick Navi
Да
Зголемување на фокус
Да (35 мм, целосна слика: 4,7x, 9,4x, APS-C: 3,1x, 6,2x)
Црни и бели ленти
Да (избор на ниво + опсег или долна граница како прилагодена поставка)
Изострување со рачен фокус
Да (поставување на ниво: високо/средно/ниско/исклучено, Боја: бела/црвена/жолта)
Други
WhiteMagic, линии во вид на решетка (решетка за правило на третини/квадратна решетка/дијаг. + квадратна решетка/исклучено), обележувач за видео (центар/аспект/безбедносна зона/водечки кадар)
Приказ на содржина
Графички приказ, приказ на сите информации, без приказ на информации, дигитална либела, хистограм, за визирот, исклучен монитор 

Други карактеристики

PlayMemories Camera Apps™
-
Јасно зумирање на слики
Фотографии: Прибл. 2x, Видеоснимки: Прибл. 1,5x (4K), прибл. 2x (HD)
Дигитален зум
Паметен зум (фотографии): 35 мм за целосна слика: M: прибл. 1,5x, S: прибл. 2x, APS-C: M: прибл. 1,3x, S: прибл. 2x, дигитален зум (фотографии): 35 мм за целосна слика: L: прибл. 4x, M: прибл. 6,1x, S: прибл. 8x, APS-C: L: прибл. 4x, M: прибл. 5,2x, S: прибл. 8x, дигитален зум (видео): 35 мм за целосна слика: прибл. 4x, APS-C: прибл. 4x
Функција за откривање на лице
Режими: Приоритет на лице при AF (вклучено/исклучено), приоритет на лице при повеќекратно мерење (вклучено/исклучено), приоритет на рег. лица (вклучено/исклучено), регистрирање на лице, макс. број на можни откривања: 8 
Тајмер за автопортрет
-
Други
Снимање во интервали, фокус на допир: Да (фокус на допир/подлога на допир/следење со допир), мин. АВТОМАТСКО ISO SS, надгледување со осветлен приказ, поставување име на датотека, функција за пренос преку FTP, водич за помош, поставување површина, режим за излог на продавница, режим за светло за видео, ротација на прстенот за зумирање
Поддршка за Eye-Fi
-

Бленда

Вид
Тип со фокусна површина, вертикален пресек, електронска контрола
Вид на бленда
Автоматски/механичка бленда/електронска бленда
Брзина на блендата
[Фотографии, единечна снимка] механичка бленда: 1/8000 до 30 сек., светилка, АВТОМАТСКИ: 1/32000 до 30 сек., светилка, електронска бленда: 1/32000 до 30 сек., [Фотографии, континуирано фотографирање] механичка бленда: 1/8000 до 30 сек., АВТОМАТСКИ: 1/32000 до 1/8 сек., електронска бленда: 1/32000 до 1/8 сек., [Видеоснимки]: 1/8000 до 1/4 (чекори од 1/3), до 1/60 во АВТОМАТСКИ режим (до 1/30 во режим на бленда со автоматско бавно затворање)
Синхронизација на блиц. Брзина
1/250 сек.
Електронска предна завеса на блендата
Да (ВКЛУЧЕНО/ИСКЛУЧЕНО)
Тивко фотографирање
Да (електронска бленда)

Стабилизација на слика

Вид
Механизам за поместување на сензорот за слика со компензација во 5 оски (компензацијата зависи од спецификациите на објективот)
Ефект на компензација
5,0 чекори (врз основа на CIPA стандардот. Само тресење при заоблување/вртење. Со прикачен објектив Planar T* FE 50 мм F1,4 ZA. Исклучено NR со долга експозиција.)

Контрола на блиц

Вид
-
Број на водичот.
-
Покриеност на блицот
-
Контрола
Пробен блиц TTL
Компензација на блиц
+/- 3,0 EV (можност за префрлување помеѓу чекори од 1/3 и 1/2 EV)
Групирање на блиц
Избор на 3/5/9 слики. Со 3 или 5 слики, во чекори на зголемување од 1/3, 1/2, 2/3, 1,0, 2,0 или 3,0 EV, а со 9 слики во чекори на зголемување од 1/3, 1/2, 2/3 или 1,0 EV.
Режими на блиц
Исклучен блиц, автоматски блиц, блиц за пополнување, бавна синхронизација, задна синхронизација, намалување на ефектот на црвени очи (избор вклучено/исклучено), безжично, синхронизација со голема брзина
Компатибилност со надворешен блиц
Блицот за α системи од Sony е компатибилен со приклучок за повеќе интерфејси, прикачете го адаптерот за приклучок на блиц кој е компатибилен со приклучокот за галантерија со автоматско заклучување
Заклучување на FE ниво
Да
Безжична контрола
Да (светлосен сигнал: Достапно со блиц за пополнување, бавна синхронизација, синхронизација со голема брзина. /радиосигнал: Достапно со блиц за пополнување, задна синхронизација, бавна синхронизација, синхронизација со голема брзина)

Драјв

Режими на придвижување
Единечно фотографирање, континуирано фотографирање (избор на Hi/Mid/Lo), тајмер, тајмер (конт.), групирање: единечно, групирање: конт., групирање со баланс на белата боја, DRO групирање
Брзина на континуирано движење (прибл. макс.)
АВТОМАТСКИ/Електронска бленда: Континуирано фотографирање: Високо: макс. 20 fps, Mid: макс. 10 fps, Lo: макс. 5 fps , механичка бленда: Континуирано фотографирање: Високо: макс. 5 fps, Mid: макс. 5 fps, Lo: макс. 2,5 fps
Број на слики што може да се снимат (прибл.)
JPEG Extra Fine L: 362 слики, JPEG Fine L: 362 слики, JPEG Standard L: 362 слики, RAW: 241 слика, RAW и JPG: 222 слики, RAW (некомпресирани): 128 слики, RAW (некомпресирани) и JPG: 118 слики
Тајмер
Одложување од 10 сек./одложување од 5 сек./одложување од 2 сек./континуирано снимање со тајмер (3 слики по одложување од 10 сек./5 слики по одложување од 10 сек./3 слики по одложување од 5 сек./5 слики по одложување од 5 сек./3 слики по одложување од 2 сек./5 слики по одложување од 2 сек.)/групирање со тајмер (исклучено/одложување од 2 сек./одложување од 5 сек./одложување од 10 сек.)

Репродукција

Снимање фотографии
Да
Режими
Единечно (со или без информации за снимање, Y RGB хистограм и предупредување за осветлени делови/делови под сенка), индексен приказ 9/25 слики, режим на зголемен приказ (L: 15,0x, M: 9,84x, S: 7,52x), автоматско прегледување (10/5/2 сек., исклучено), ориентација на слика (избор на автоматски/рачно/исклучено), слајд шоу, избор на папка (датум/ фотографија/ AVCHD/XAVC S HD/XAVC S 4K), премотување напред/назад (видео), бришење, заштита, оценување, приказ на група континуирано снимени слики

Интерфејс

Компјутерски интерфејс
Масовно складирање, MTP, PC далечински управувач
Повеќе/микро USB приклучок
Да
NFC™
Да (компатибилност со NFC Forum Type 3 Tag), далечински управувач со еден допир, споделување со еден допир
Безжичен LAN (вграден)
Компатибилност со Wi-Fi, IEEE 802.11b/g/n (фреквенција од 2,4 GHz), гледање преку паметен телефон, испраќање во компјутер, гледање преку телевизор
Bluetooth®
Да (Bluetooth® стандардна вер. 4.1 (фреквенција од 2,4 GHz))
HD излез
HDMI микро приклучок (тип D), BRAVIA® Sync (контрола за HDMI), PhotoTV HD, приказ на 4K видеоснимки/репродукција на 4K фотографии
Приклучок за повеќе интерфејси
Да
Приклучок за галантерија со заклуч.
-
Паметен приклучок за галантерија 2
-
Приклучок за микрофон
Да (мини стерео приклучок од 3,5 мм)
Влезен DC приклучок
-
Терминал за синхронизација
Да
Приклучок за слушалки
Да (мини стерео приклучок од 3,5 мм)
Приклучок за вертикален држач
Да
PC далечински управувач
Да
LAN приклучок
Да

Аудио

Микрофон
Вграден стерео микрофон или XLR-K2M/XLR-K1M/ECM-XYST1M (се продава посебно)
Звучник
Вграден, моно

Отпечати

Стандарди за компатибилност
Exif печатење, Усогласување на отпечатени слики III, DPOF поставување

Прилагодена функција

Вид
Поставки за прилагодени копчиња, поставки што може да се програмираат (3 комплета куќишта/4 комплета мемориски картички), мое мени, мое вртливо копче, поставување прилагодено снимање

Компензација на објектив

Поставување
Периферни сенки, хроматска аберација, изобличување

Моќност

Испорачана батерија
Еден комплет со батерија на полнење NP-FZ100
Траење на батеријата (фотографии)
Прибл. 480 снимки (визир) / прибл. 650 снимки (LCD монитор) (CIPA стандард)
Траење на батеријата (видео, снимање)
Прибл. 105 мин. (визир) / прибл. 120 мин. (LCD монитор) (CIPA стандард)
Траење на батеријата (видео, континуирано снимање)
Прибл. 185 мин. (визир) / прибл. 195 мин. (LCD-монитор) (CIPA-стандард)
Полнење на внатрешната батерија
Да
Надворешно напојување
-
Потрошувачка на енергија со визирот
Фотографии: прибл. 4,1W(со прикачен објектив FE 28-70 мм F3,5-5,6 OSS), Видеоснимки: прибл. 5,3 W(со прикачен објектив FE 28-70 мм F3,5-5,6 OSS)
Потрошувачка на енергија со LCD екранот
Фотографии: прибл. 3,0 W(со прикачен објектив FE 28-70 мм F3,5-5,6 OSS), Видеоснимки: прибл. 5,0 W(со прикачен објектив FE 28-70 мм F3,5-5,6 OSS)
Напојување преку USB
Да

Други

Работна температура
32 - 104 степени F / 0 - 40 степени C

Големина и тежина

Тежина (со вклучена батерија и мемориска картичка)
Прибл. 588 гр. / прибл. 1 lb 4,7 oz
Димензии (Ш x В x Д)
Прибл. 126,9 мм x 95,6 мм x 63,0 мм/Прибл. 5 x 3 7/8 x 2 1/2 инчи

Што има во пакетот

 • Кабел за напојување
 • Батерија на полнење NP-FZ100
 • Заштитник за кабли
 • AC-адаптер: AC-UUE12
 • Полнач за батерии BC-QZ1
 • Лента за на рамо
 • Капаче за куќиште
 • Капаче за приклучок за галантерија
 • Капаче за окулар
 • Микро USB кабел
Placeholder

Функции

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Нов CMOS сензор за целосна слика со подредена структура и вградена меморија

α9 е фотоапарат без огледало кој нуди нова генерација на исклучително брзи перформанси што ги надминуваат SLR-фотоапаратите. Тој е опремен со првиот CMOS-сензор за слика во светот од 35 мм со подредена структура и вградена меморија за 20 пати поголема вкупна брзина на читање. Овој сензор за слика со 24,2 MP постигнува голема чувствителност до ISO 204800 (проширена) со дизајнот на структурата со задно осветлување. (1) Површина со точки (2) Вградена меморија (3) Електронско коло за обработка на сигнали со голема брзина (4) Процесор за обработка на слика

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

BIONZ X процесор за обработка на слика со голема брзина

Алгоритмите за обработка на слики на фотоапаратот се надградени со најновото софтверско ажурирање и овозможуваат повисоки нивоа на природни градации на тонови и постабилен AWB за континуирано фотографирање.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Континуирано фотографирање со 20 fps и AF/AE со следење

Комбинацијата од револуционерниот и брзиот Exmor RS CMOS-сензор за целосна слика и процесорот BIONZ X со голема брзина овозможува непрекинато континуирано фотографирање со 20 fps до 362 слики. Благодарение на можноста за прикажување на објектите речиси исто како што изгледаат во реалноста, EVF ви овозможува да ја „синхронизирате“ вашата замисла со можностите на фотоапаратот.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Следење во реално време врз основа на AI

Штом го изберете објектот што сакате да го следите, со половично притиснување на копчето за блендата автоматски се активира прецизен фокус со кој добивате флексибилност за обликување на кадарот и може да се концентрирате на композицијата. Промените во положбата се следат со неверојатна прецизност со помош на новосоздадениот алгоритам за препознавање објекти.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Снимање без затемнување

Благодарение на системот за електронска бленда кој не е механички, може да ја набљудувате реалноста на она што го фотографирате преку електронскиот визир, без прекини поради затемнувањето што најчесто се појавува кај оптичките визири поради движењата горе-долу на огледалото. Подобрената брзина на сензорот за слика го отстранува непријатното доцнење на приказот на EVF во континуирано фотографирање, така што може да снимате фотографии со природна удобност, како да гледате преку сопствените очи. (A) Снимање без затемнување (B) Снимање со затемнување

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Пресметки за AF/AE до 60 пати/сек.

AF/AE се пресметува до 60 пати во секунда и практично без прекин, не само при обликување на кадарот, туку и при активирање на блендата. Може да бидете сигурни дека континуираниот AF/AE - кој функционира на сензорот за слика - ќе ги фокусира и ќе ги следи објектите што се движат неправилно со значително голема брзина, прецизност и сигурност. (1) AF/AE калкулации (2) 60 пати/сек. (3) 20 слики/сек.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Брзо и тивко активирање на блендата при 1/32000 сек.

Откријте ги предностите на тивката бленда со голема брзина која е целосно дигитална - без физички механизам. Како резултат на иновативноста на Sony во создавањето сензори за слика, оваа бленда достигнува брзини до 1/32000 сек., со што ги надминува ограничувањата на механичките системи.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Бленда која спречува изобличувања

Големата брзина на завесата на електронската бленда го елиминира ефектот на вртење на блендата и нуди одлични перформанси при снимањето подвижни објекти за време на спортски активности или други активности со брзи движења. (1) Стандардна електронска бленда (2) Електронска бленда на α9

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Извонреден број на AF-точки за откривање фаза и контраст

Вкупно 693 точки за откривање на фаза (што опфаќаат приближно 93% од површината на сликата) се подобруваат со 425 точки за AF со откривање на контраст (зголемени од 25 точки) за да се овозможи прецизно откривање на објектите дури и во услови со слабо осветлување кога AF со откривање на контраст е најефикасен.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Подобрен AF на очи во реално време

Очите на објектот може да се откријат веднаш по половично притиснување на копчето за блендата или целосно притиснување на копчето AF-ON, а потоа да се следат континуирано во режимот AF-S или AF-C. Во комбинација со следењето во реално време, перформансите за следење објекти на фотоапаратот се подобруваат уште повеќе. Исто така, времето за одзив на AF е пократко кога се притиснува копчето со прилагодена функција, а сега е можно да се избира левото или десното копче на објектот.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Прецизниот AF е ефикасен на светлина до EV-3

AF со откривање слаба светлина до EV-3 при ISO 100. Прецизниот AF систем ќе функционира правилно дури и при фотографирање недоволно осветлени сцени. Тој отвора нови можности за фотографирање при слаба осветленост и во темнина.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Континуирано фотографирање со AF/AE со следење со објективите со A-приклучок

AF со откривање на фаза во фокусната површина со 693 точки на куќиштето нуди широка површина на покриеност, брз одзив и брзи перформанси на следење, не само за објективите со Е-приклучок, туку и за објективите со A-приклучок со помош на адаптер за монтирање објективи (LA-EA3). Можно е континуирано фотографирање до 10 fps со AF со следење.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Функција за мое вртливо копче

Сега може да доделувате функции по ваш избор на предното и задното вртливо копче и на контролното тркалце. Кога ќе доделите често користени функции на вртливите копчиња, тие ќе бидат привремено достапни за лесна контрола додека ги држите притиснати прилагодените копчиња. Доделените функции може да се вклучат и исклучат преку прилагодено копче.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Функцијата за оценување е практична за подредување веднаш по снимањето

Фотографиите може да се оценуваат со оценка од 1 до 5 ѕвезди што ќе се пренесе при увезување на сликите во новиот софтверски пакет Imaging Edge од Sony или во PlayMemories Home на компјутер. Оваа функција и функцијата за заштита што спречува ненамерно бришење слики може да се доделат на прилагодено копче (C3 за заштита според зададените поставки). Оценките и заштитата може да се применат при прегледувањето, а може да прегледувате, заштитувате и бришете континуирани групи веднаш по снимањето или додека патувате.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Quad-VGA OLED Tru-Finder со висока резолуција

Погледнете го вашиот објект преку светла слика за природно, непречено фотографирање. Quad-VGA OLED Tru-Finder има висока резолуција од прибл. 3686K точки со зголемување од 0,78x, јасна слика од еден до друг агол и T* слој од ZEISS® за намалување на рефлектирањата. Режимот на приказ со висока стапка на обновување од 120fps нуди рамномерна слика со минимална заматеност на приказот при снимањето подвижни објекти. Надворешниот дел на објективот е обложен со слој со флуор за подобрена заштита од прав и нечистотии.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Вградена стабилизација на слика со 5 оски

Овој систем за стабилизација на сликата вграден во куќиштето е оптимизиран за прецизна компензација во 5 оски на тресењето на фотоапаратот кое може да го намали квалитетот на сликите при рачно фотографирање. Ова ви нуди екстремно високи перформанси и за фотографии и за видеоснимки, независно дали фотографирате со поголеми фокусни должини, снимки одблиску или во темнина. Компензацијата за тресење на фотоапаратот е еквивалентна на користење поголема брзина на блендата од 5,0 чекори, што ви овозможува стабилно обликување на кадарот при фотографирање објекти што се движат со голема брзина. Ефектите во реално време можат да се следат преку функцијата за прегледување во живо. (1) Вртење  (2) Закосување  (3) Ротирање

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Два отвори со компатибилност за UHS-II

Овој фотоапарат има два отвори за медиуми, односно за SD-картичка (компатибилна со UHS-II за брзо запишување податоци) и SD-картичка/Memory Stick. Двете картички во отворите може да се користат за истовремено снимање или снимање со пренасочување податоци; одвојте ги RAW-податоците од JPEG-податоците или фотографиите од видеоснимките; и копирајте податоци од една во друга картичка. Капакот за мемориските картички се заклучува за да спречи ненамерно отворање.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Поддршка за пренос во заднина преку FTP

Сега преносот на датотеки преку FTP е поддржан како процес во заднина за да можат професионалните фотографи да одговорат на потребите за моментална испорака на сликите додека фотографираат. Методот на пренос и филтрирањето се подобрени заради полесно избирање на сликите за пренос, а новата апликација Transfer & Tagging за мобилни телефони ви овозможува да префрлувате датотеки во сервер преку паметен телефон или таблет-уред.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Обновено ракување и Мое мени

Поставете го фотоапаратот на начин кој ви одговара. „Мое мени“ овозможува елементите во менито да се регистрираат за моментално повикување, а може и да создадете сопствено прилагодено мени. Освен тоа, доделувањето функции на прилагоденото копче ви овозможува да го прилагодите интерфејсот на фотоапаратот за да одговара совршено на вашиот начин на фотографирање. Може да доделите најмногу 112 функции, а додадени се и слики од избраните копчиња во приказот за поставување прилагодени копчиња. Освен тоа, режимот на придвижување со подредена структура и вртливите копчиња за режим на фокусирање нудат брз пристап, копчето AF-ON нуди практичен начин за активирање на автоматскиот фокус со едноставно притиснување при снимањето фотографии или видеоснимки, а може да го користите и копчето за избор како едноставен начин за менување на точките за AF.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

3,0-инчен LCD-екран на допир со 1440k точки и поддршка за функции на допир

LCD-екранот од 3,0 инчи на α9 има резолуција од 1440k точки за детален приказ. Практичната функција за фокусирање на допир ја избира фокусната точка преку допирање на екранот, подлогата на допир овозможува лесно поместување на фокусот, а со следењето со допир  избирате кој објект ќе го следите. Екранот се закосува до 107° нагоре и 41° надолу и овозможува флексибилно обликување на кадарот.

Врска за информации за локацијата преку Bluetooth®

Врската за информации за локацијата ви овозможува да извлечете максимум од можностите на α9. Фотоапаратот може да го впарите со апликацијата Imaging Edge Mobile инсталирана на компатибилен мобилен телефон или таблет-уред за да добивате податоци за локацијата, да ги вметнете тие податоци во фотографиите и да ги коригирате поставките за датум/време и локација на фотоапаратот.

Дознајте повеќе

Поставување име на датотеките за едноставна организација

Првите три знаци од името на датотеките можат да се прилагодат во фотоапаратот. Иако името на датотеките започнува со „DSC“ според зададените опции, можете да ги промените и да регистрирате три знаци по ваш избор. На овој начин фотографите можат полесно да управуваат со датотеките, особено кога работат на проекти со повеќе фотоапарати.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Далечински управувач со еден допир и споделување со еден допир

Со далечинскиот управувач со еден допир, паметните телефони или таблет-уреди може да се користат како визир/далечински управувач. Споделувањето со еден допир овозможува пренос на фотографиите/видеоснимките во вашиот уред за споделување на социјалните мрежи. Инсталирајте ја апликацијата Imaging Edge Mobile преку Wi-Fi во вашиот уред со Android што поддржува NFC, а потоа допрете го уредот до фотоапаратот за да ги поврзете. Ако немате NFC, користете ја компатибилноста со QR кодови за да ги впарите уредите.

Дознајте повеќе

Поддршка за некомпресиран 14-битен RAW формат

При снимање во RAW формат, 14-битниот RAW формат и 16-битната обработка на слика помагаат во зачувување на сите детали и создаваат слики со највисок квалитет и градации со богати тонови. 14-битниот формат RAW (Sony ARW) нуди оптимален квалитет за понатамошно прилагодување на сликите (преку Image Data Converter или друг софтвер).

Подобрено P-TTL-мерење на блицот

Значително подобрете ги вашите фотографии со помош на рефлектираното светло од пробниот блиц кој се активира непосредно пред прецизното мерење на главниот блиц. Освен тоа, во областа околу објектот се обезбедува контрола на осветлувањето со голема прецизност на која не влијаат условите во заднината, користејќи ги податоците за растојанието од објективот што се користи. Како резултат се добива стабилна контрола над осветлувањето која ја елиминира премалата експозиција, која често се случува со белите алишта и ѕидови, како и преголемата експозиција која може да влијае на осветлувањето на темните алишта и ноќните пејзажи.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Терминал за синхронизација

Компатибилните надворешни блицови со стандардни приклучоци или кабли за синхронизирање може да се поврзат директно за практична синхронизација на блицот, со што се подобрува фотографскиот израз при фотографирање со блиц.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Цврсто куќиште од легура од магнезиум

Куќиштето на α9 е создадено за одлична сигурност, стабилно ракување и издржливост при користењето. Внатрешната структура и горниот, предниот и задниот капак се изработени од цврста и издржлива легура од магнезиум. Јачината и цврстината на куќиштето и издржливиот приклучок за објективи нуди цврста основа за поставување и користење големи и тешки објективи како што се телефото објективите.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Сигурен дизајн што е отпорен на прав и влага

Уживајте во безгрижно фотографирање во опкружувања со лоши услови со мерките за отпорност на прав и влага што нудат заштита од влага и прав. Заштитните мерки се одликуваат со заштита околу копчињата и вртливите копчиња, заштита за медиумските приклучоци и рабовите на куќиштето со запци на споевите за двојна заштита и цврсто прилепување на панелите и компонентите.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Снимање видеоснимки со висока резолуција 4K

Фотоапаратот нуди снимање со висока бит-стапка (до 100 Mbps) и обработка на сите точки без соединување на точки. Добијте видеоснимки со максимален кадар и врвни детали преку ефект на прекумерно семплирање што се постигнува со компресија на приближно 2,4 пати повеќе податоци потребни за 4K (еквивалент на 6K) што се репродуцираат во 4K (QFHD: 3840 x 2160). Освен тоа, форматот XAVC-S е достапен за снимање во 4K, со минимален шум предизвикан од компресија и подобрени детали.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Подобрен брз хибриден AF за снимање видеоснимки

Добивајте остри и стабилни слики при снимањето 4K видеоснимки. Брзиот хибриден автоматски фокус за снимање видео еволуираше, а неговата AF површина е зголемена на речиси истата ширина како онаа за фотографии, со што се овозможува AF со голема брзина и прецизност низ целиот кадар. Покрај тоа, дополнителното намалување на брзината на „бавниот“ крај на брзината на AF овозможува подобрени ефекти со бавно фокусирање.

Разновидни функции за снимање видеоснимки

α9 нуди многубројни функции за олеснување на работните процеси на професионалните сниматели, вклучувајќи излезен сигнал преку HDMI, временски код / кориснички информации (TC/UB), контрола на снимањето, поставување/приказ на маркер, функција за црни и бели ленти, бавни и брзи движења, истовремено снимање видео преку прокси сервер, вадење и одделно складирање на слики од видео и функција за помош за приказ на гамата.

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Поддршка за IPTC-информации

α9 е компатибилен со стандардот за IPTC-метаподатоци за фотографии (XMP) што најмногу го користат фоторепортерите. Со софтверот „IPTC Metadata Preset“ на Sony може да зачувате однапред поставена датотека во мемориска картичка и да ја поставите да ги опфати IPTC-метаподатоците во сликите, а апликацијата Transfer & Tagging за мобилни уреди ви овозможува да додавате IPTC-метаподатоци во мобилни уреди.

Преземете софтвер

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Capture One (за Sony)

Capture One Express (за Sony) е бесплатен софтвер за висококвалитетна завршна обработка на RAW-податоци. Capture One Pro (за Sony) може да се купи за компатибилни функции како локално прилагодување и фотографирање преку компјутер.

Дознајте повеќе

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Функции Remote, Viewer и Edit на Imaging Edge™

Подобрете ги вашите фотографии со компјутерските апликации Imaging Edge. Користете „Remote“ за контрола и следење на фотографирањето во живо преку компјутерот; „Viewer“ за брзо прегледување, оценување и избирање фотографии од големи колекции на слики; и „Edit“ за претворање RAW-податоци во висококвалитетни фотографии. Извлечете максимум од RAW-датотеките на Sony и управувајте со снимените материјали поефикасно.

Дознајте повеќе

Слика од α9 се одликува со CMOS сензор за целосна слика со подредена структура

Се користи со iMovie и Final Cut Pro X

Овој производ е компатибилен со Final Cut Pro X и iMovie.