RX10 II СО ОБЈЕКТИВ ОД 24–200 ММ СО F2,8

Сите спецификации и функции

DSC-RX10M2

Сензор

Тип на сензор
Exmor RS® CMOS сензор од тип 1,0 (13,2 мм x 8,8 мм), сооднос 3:2
Број на точки (ефективни)
20,2MP

Објектив

Вид на објектив
Vario-Sonnar T* од ZEISS®, 14 елементи во 11 групи (7 асферични елементи, вклучувајќи и AA леќа)
F-број (максимална решетка)
F2,8 фиксно
ND филтер
Автоматски / вклучено (3 чекори) / исклучено
Фокусна должина
f=8,8-73,3мм
АГОЛ НА ГЛЕДАЊЕ (ЕКВИВАЛЕНТ НА ФОРМАТОТ ОД 35 MM)
84 степени-12 степени 30 мин. (24-200 мм)
Опсег на фокусирање (од предниот дел на објективот)
AF (Ш: прибл. 3 см до бесконечност, Т: прибл. 25 см до бесконечност)
Оптички зум
8,3x (оптички зум при снимање видеоснимки)
Јасно зумирање на слики (фотографија)
20 M прибл. 16x / 10 M прибл. 23x / 5 M прибл. 33x / VGA прибл. 126x
Јасно зумирање на слики (видео)
4K: Прибл. 12x; HD: Прибл. 16x
Дигитален зум (фотографија)
33x
Дигитален зум (видео)
33x
Дијаметар на филтер
62 мм

Екран

Тип на екран
7,5 см (тип 3,0)(4:3) / 1.228.800 точки / Xtra Fine / TFT LCD екран
Контрола на јасноста
Рачно (5 чекори)/сончево време
Прилагодлив агол
Нагоре: прибл. 107 степени; Надолу: прибл. 42 степени
Панел за приказ (на горната страна)
Да

Визир

Визир
Електронски визир (XGA OLED) од тип 0,39

Камера

Дел за обработка на сликата
BIONZ X™
STEADYSHOT (ФОТОГРАФИЈА)
Оптички SteadyShot; [Фотографија] Оптички; [Видео] Интелигентен активен режим, Оптички вид со електронска компензација (тип кој спречува вртење)
Вид на фокусирање
AF со откривање на контраст
Режим на фокусирање
AF за единечни снимки, континуиран AF, DMF, рачен фокус
Режим за мерење на светлината
Повеќе примероци / центрирано / во точка
Компензација на експозицијата
+/- 3,0EV, чекори од 1/3EV
ISO чувствителност (фотографија)(препорачан индекс на експозиција)
Автоматски: (ISO 100-12800, може да се избере со горна / долна граница), 100 / 125 / 160 / 200 / 250 / 320 / 400 / 500 / 640 / 800 / 1000 / 1250 / 1600 / 2000 / 2500 / 3200 / 4000 / 5000 / 6400 / 8000 / 10000 / 12800 (може да се прошири до ISO 64/80); NR за повеќе слики: автоматски (ISO 100-12800), 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400 / 12800 / 25600
ISO чувствителност (видео)
Автоматски: (ISO100-12800, може да се избере со горна / долна граница), 100 / 125 / 160 / 200 / 250 / 320 / 400 / 500 / 640 / 800 / 1000 / 1250 / 1600 / 2000 / 2500 / 3200 / 4000 / 5000 / 6400 / 8000 / 10000 / 12800
Минимално осветлување (видео)
Автоматски: 3,0 лукси (брзина на блендата 1/30“)
Режими на балансот на белата боја
Автоматски; дневна светлина; сенка; облачно; блескаво; флуор.: топли бели тонови; флуор.: ладни бели тонови; флуор.: дневни бели тонови; флуор.: дневна светлина; блиц; темп. на бои/филтер; прилагодено
Детално прилагодување на WB
G7-M7, A7-B7
Брзина на блендата
Брзина на блендата при iAuto (4"-1/3200*) / автоматска програма (30"-1/3200*) / рачна експозиција (светилка, 30"-1/3200*) / приоритет на решетка (30"-1/3200*) / приоритет на бленда (30"-1/3200*) *При F8 или поголема вредност на решетката. Најбрзата граница при F2,8 е 1/1600. Електронска бленда при iAuto (4"-1/32000) / автоматска програма (30"-1/32000) / рачна експозиција (30"-1/32000) / приоритет на решетка (30"-1/32000) / приоритет на бленда (30"-1/32000)
Режим за снимање
Интелигентен автоматски режим/врвен автоматски режим; автоматска програма; приоритет на решетка; приоритет на брзина на бленда; рачна експозиција; MR 1, 2, 3; режим на видео (автоматска програма, приоритет на решетка, приоритет на брзина на бленда, рачна експозиција); HFR режим (автоматска програма, приоритет на решетка, приоритет на брзина на бленда, рачна експозиција); панорама; избор на сцени
Избор на сцени
Портрет; спортски случувања; макро; пејзаж; зајдисонце; ноќна сцена; рачно снимање во самрак; ноќен портрет; спречување на заматувањето на движењата
Брзина на континуирано фотографирање (максимум) (со макс. точки за снимање)
Приоритет на брзина Континуирано снимање: прибл. 14 fps, Континуирано снимање: прибл. 5 fps
Тајмер
10 сек. / 5 сек. / 2 сек.
Режими на придвижување
Единечно фотографирање, континуирано фотографирање, континуирано фотографирање со приоритет на брзина, тајмер, тајмер (конт.), единечно групирање , конт. групирање , групирање при баланс на белата боја , DRO групирање
Панорама (фотографирање)
Режим на панорама
Ефект на слика
Фотоапарат - играчка; модерни бои; правење постери; ретро фотографија; меки и осветлени тонови; делумни бои; еднобојни слики со висок контраст.
Профил на слики
Исклучено / PP1-PP7 (ниво на црна боја, гама (видео, фотографија, кино 1-2, ITU709, ITU709 [800%], S-Log2), гама на црна боја, детали во заднина, режим на бои, ниво на бои, фаза на бои, длабочина на бои, детали, копирање, ресетирање)
Автоматска ротација на слика
Да
Минимална осветленост
Автоматски: 3,0 лукси (брзина на блендата 1/30)
Контрола на експозицијата
Да
Корекција на црвени очи со вграден блиц
Вклучено / исклучено

Блиц

Режим на блиц
Автоматски / вклучен блиц / бавна синхронизација / задна синхронизација / исклучен блиц / безжично (со изборен компатибилен блиц)
Вид на блиц
Вграден, со рачно извлекување
AF осветлување
Автоматски / исклучено
Снимање на група
Да
Опсег на блиц
ISO автоматски: прибл. 1,0 м до 10,2 м, ISO 12800: прибл. 20,4 м

Снимање

Компатибилни медиуми за снимање
Memory Stick Duo; Memory Stick PRO Duo; Memory Stick PRO Duo (со голема брзина); Memory Stick PRO-HG Duo; Memory Stick Micro ; Memory Stick Micro (Mark2); SD мемориска картичка; SDHC мемориска картичка(UHS-I); SDXC мемориска картичка(UHS-I); мемориски уред XC-HG Duo; microSD мемориска картичка ; microSDHC мемориска картичка ; microSDXC мемориска картичка
Формат на снимање
Фотографија: JPEG (усогласеност со DCF, Exit, MPF Baseline), RAW
Формат за снимање (звук во видео)
XAVC S: LPCM 2-кан. / AVCHD: Dolby Digital (AC-3) 2-кан. (Dolby Digital Stereo Creator) / MP4: MPEG-4 AAC-LC 2-кан.
Простор на бои (фотографија)
sRGB, Adobe RGB
Фотографија, Број на снимени точки (големина на слика)
[16:9] 17 M (5.472x3.080) / 7,5 M (3.648x2.056) / 4,2 M (2.720x1.528)
Режим за снимање видео (NTSC)
NTSC/PAL избирач: [PAL] режим AVCHD: 28M PS (1920 x 1080/50p) / 24M FX (1920 x 1080/50i) / 17M FH (1920 x 1080/50i) / 24M FX (1920 x 1080/25p) / 17M FH (1920 x 1080/25p), XAVC S 4K: 25p 100M (3840 x 2160/25p) / 25p 60M (3840 x 2160/25p), XAVC S HD:50p 50M (1920 x 1080/50p) / 25p 50M (1920 x 1080/25p) / 100p 100M (1920 x 1080/100p) / 100p 60M (1920 x 1080/100p), MP4: 28M (1920 x 1080/50p) / 16M (1920 x 1080/25p) / 6M (1280 x 720/25p); [NTSC] режим AVCHD: 28M PS (1920 x 1080/60p) / 24M FX (1920 x 1080/60i) / 17M FH (1920 x 1080/60i) / 24M FX (1920 x 1080/24p) / 17M FH (1920 x 1080/24p), XAVC S 4K: 30p 100M (3840 x 2160/30p) / 30p 60M (3840 x 2160/30p) / 24p 100M (3840 x 2160/24p) / 24p 60M (3840 x 2160/24p), XAVC S HD:60p 50M (1920 x 1080/60p) / 30p 50M (1920 x 1080/30p) / 24p 50M (1920 x 1080/24p) / 120p 100M (1920 x 1080/120p) / 120p 60M (1920 x 1080/120p), MP4: 28M (1920 x 1080/60p) / 16M (1920 x 1080/30p) / 6M (1280 x 720/30p)
Режим за снимање видео (PAL)
[PAL] режим AVCHD: 28M PS(1.920x1.080/50p) / 24M FX(1.920x1.080/50i) / 17M FH(1.920x1.080/50i) / 24M FX(1.920x1.080/25p) / 17M FH(1.920x1.080/25p), XAVC S 4K: 25p 100M(3.840x2.160/25p) / 25p 60M(3.840x2.160/25p), XAVC S HD:50p 50M(1.920x1.080/50p) / 25p 50M(1.920x1.080/25p) / 100p 100M(1.920x1.080/100p) / 100p 60M(1.920x1.080/100p), MP4: 28M(1.920x1.080/50p) / 16M(1.920x1.080/25p) / 6M(1.280x720/25p)
HFR
Снимање: NTSC/PAL избирач: [PAL] режим XAVC S HD:50p 50M (1.920x1.080/250fps), 50p 50M (1.920x1.080/500fps), 50p 50M (1.920x1.080/1000fps) / 25p 50M (1.920x1.080/250fps), 25p 50M (1.920x1.080/500fps), 25p 50M (1.920x1.080/1000fps) NTSC/PAL избирач: [NTSC] режим XAVC S HD:60p 50M (1.920x1.080/240fps), 60p 50M (1.920x1.080/480fps), 60p 50M (1.920x1.080/960fps) / 30p 50M (1.920x1.080/240fps), 30p 50M (1.920x1.080/480fps), 30p 50M (1.920x1.080/960fps) / 24p 50M (1.920x1.080/240fps), 24p 50M (1.920x1.080/480fps), 24p 50M (1.920x1.080/960fps) Број на ефективни точки вчитани преку сензорот: Приоритет на квалитет:240fps/250fps (1.824x1.026),480fps/500fps (1.676x566), 960fps/1000fps (1.136x384)/Приоритет на време за фотографирање: 240fps/250fps (1.676x566), 480fps/500fps (1.136x384), 960fps/1000fps (800x270)
Резолуција на фотографии
Режим 3:2: 20M (5.472×3.648) / 10M (3.888×2.592) / 5M (2.736×1.824), Режим 4:3: 18M (4.864×3.648) / 10M (3.648×2.736) / 5M (2.592×1.944) / VGA,режим 16:9: 17M (5.472×3.080) / 7,5M (3.648×2.056) / 4,2M (2.720×1.528), режим 1:1: 13M (3.648×3.648) / 6,5M (2.544×2.544) / 3,7M (1.920×1.920), режим на панорама: широкоаголно(12.416×1.856/5.536×2.160), стандардно(8.192×1.856/3.872×2.160)

Интерфејс

Влезни и излезни приклучоци
Hi-Speed USB (USB2.0), микро HDMI, микрофон (мини стерео приклучок од 3,5 мм), повеќе/микро USB приклучоци, приклучок за интерфејс, Слушалки
NFC
Далечински управувач со еден допир, Споделување со еден допир
Поврзување преку Wi-Fi®
NFC: Компатибилност со NFC форум Type 3 Tag, далечински управувач со еден допир, споделување со еден допир, Wi-Fi®: да (IEEE802.11 b/g/n (фреквенција од 2,4 GHz))

Моќност

Систем на батерии
Батерија на полнење NP-FW50
Потрошувачка (режим на камера)
Прибл. 2,3 W со LCD екран и прибл. 2,6 W со визир (CIPA стандард)
Полнење преку USB/Напојување преку USB
Да (снимање, репродукција)
ТРАЕЊЕ НА БАТЕРИЈАТА (ФОТОГРАФИИ)(CIPA) 
Фотографии (CIPA): Екран: прибл. 400 / прибл. 200 мин., Визир: прибл. 360 / прибл. 180 мин.; Видеоснимки (реално снимање) Екран: прибл. 65 мин., Визир: прибл. 65 мин. (во [MP4 28M] режим, макс. време на континуирано снимање изнесува прибл. 20 мин., а макс. големина на фајлот изнесува 4 GB.) ; Видеоснимки (континуирано снимање) Екран: прибл. 130 мин., Визир: прибл. 135 мин. (во [MP4 28M] режим, макс. време на континуирано снимање изнесува прибл. 20 мин., а макс. големина на фајлот изнесува 4 GB.)
Испорачана батерија
Батерија на полнење NP-FW50

Други

Photo Creativity
Да
Функции за снимање
AF на очи; откривање на лице; регистрирање на лице; снимање фотографии (при снимање видео); бленда со функција за насмевки; линии во вид на решетка; Quick Navi; дигитална либела (две оски на вртење); групирање со баланс на белата боја; DRO групирање; помош при MF; изострување; црни и бели ленти; приказ на обележувачи; приказ на ниво на звук; темпирање на излез за звук; зумирање во чекори; брзо зумирање; TC/UB; име на фотограф и авторски права; минимална брзина на блендата при автоматско ISO; далечинска контрола преку компјутер
Функции за репродукција
BRAVIA Sync; индексен приказ на 9/25 слики; автоматска ориентација; слајд шоу; премотување напред/назад (видео); бришење; заштита; функција за снимање движења; ефект за разубавување; TRILUMINOS бои; приказ на 4K слики
Индексна репродукција
9 / 25 слики
Зум при репродукција
Во зависност од големината на сликата

Големина и тежина

ДИМЕНЗИИ (Ш X В X Д) (ПРИБЛ.)
129,0 x 88,1 x 120,6 мм, 129,0 x 88,1 x 102,2 мм (од предниот дел на објективот до мониторот); 5 1/8 x 3 1/2 x 4 3/4 инчи, 5 1/8 x 3 1/2 x 4 1/8 инчи (од предниот дел на објективот до мониторот)
ТЕЖИНА (УСОГЛАСЕНОСТ СО CIPA)
770 гр. (само куќиште), 813 гр. (со батерија и медиум)

Опции на бои

black

Што има во пакетот

  • Комплет батерии на полнење NP-FW50
  • AC адаптер (AC-UB10C/UB10D)
  • Микро USB кабел
  • Појас за преку рамо,Капаче за објектив
  • Капаче за приклучок
  • Сенило
  • Капаче за окулар
  • Упатство за употреба
Placeholder

Функции

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Exmor RS® CMOS сензор од тип 1,0 со 20,2 MP (ефективни)

Првиот CMOS сензор за слика од тип 1,0 со подредена структура и DRAM чип во светот овозможува забавено снимање до 40x и неверојатна брзина на блендата до 1/32000 која ја надминува човечката перцепција. Проширеното електронско коло има поголем капацитет за обработка на сигнали и над пет пати поголема брзина на читање од стандардните модели.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

BIONZ X™ за врвни детали и текстура

Дигиталните фотоапарати ја претвораат светлината која ја доловува нивниот сензор во дигитални слики. Бидејќи процесорот кој овозможува конверзија е подеднакво важен како објективот и сензорот, RX10 II е опремен со процесорот BIONZ X со голема брзина за да добиете поприродни детали, пореалистични слики, градации со побогати тонови и помал шум при фотографирањето и снимањето.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Осветлен Vario-Sonnar T* објектив за зумирање од ZEISS® со F2,8

Vario-Sonnar T* објектив за зумирање од ZEISS® нуди непроменлива голема решетка од F2,8 низ целиот опсег на зумирање од 24–200 мм . Овој објектив е составен од 7 асферични елементи и доловува прекрасни снимки одблиску и ги претвора видеоснимките и фотографиите во ремек-дела. Прстенот за рачно прилагодување во професионален стил функционира како контролор за решетката и за зумирање (со вклучен/исклучен звук при работа за тивко користење) итн.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Директно снимање на 4K видеоснимки преку фотоапаратот

RX10 II може да снима 4K видеоснимки со голема прецизност директно на мемориската картичка вметната во куќиштето и ги елиминира ефектите на заматување. Предната интеграција во голем размер која се справува со огромен обем на податоци преку обработка на сите точки со поголема брзина му овозможува на фотоапаратот да го елиминира изобличувањето на сликите со објекти во движење предизвикано од вртењето на блендата.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Снимање забавени движења до 40x

Изберете HFR со вртливото копче за режим за да можете лесно да снимате забавени видеоснимки кои содржат моменти од движења кои траат само дел од секундата. Изберете стапка на слика за фотографирање од 960/1000 fps, 480/500 fps или 240/250 fps (NTSC/PAL), за да ја достигнете брзината на објектите во движење. Квалитетот на сликата е приближно Full HD при 240/250 fps, а HD при 480/500 fps во режим со приоритет на квалитетот. Режимот за активирање ви овозможува и да снимате 2 или 4 секунди пред да го притиснете копчето за ВИДЕО, за да можете да го доловите одлучувачкиот момент.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Бленда која спречува изобличувања со брзина од 1/32000 сек.

Блендата која спречува изобличувања со брзина до 1/32000 сек. го минимизира изобличувањето на сликата предизвикано од вртењето на блендата. Извонредната брзина на блендата ви овозможува и да снимате фотографии со дефокусирање на заднината користејќи поголема вредност за решетката дури и во услови со екстремна светлина со максимум EV19 .

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Брзо и прецизно автоматско фокусирање со брзина до 0,09 сек.

Перформансите за AF на RX10 II достигнуваат брзини до 0,09 секунди. За да ви помогне да ги доловите краткотрајните моменти без исклучок, приспособливиот објектив го користи брзиот и сигурен мотор со суперсонични бранови (SSM) со директен погон за јасно и прецизно прилагодување на фокусот кое е надополнето со брз и интелигентен автоматски фокус.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Континуирано фотографирање со максимум 14 fps и намалено затемнување

Благодарение на новиот сензор за слика со неверојатно голема брзина - и покрај неговиот голем број точки од 20,2 MP - фотоапаратот се одликува со зголемена брзина на читање која придонесува за континуирано фотографирање со максимум 14 fps . Тој ви овозможува да доловите прекрасни краткотрајни моменти или изрази на лицето.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Осветлен XGA OLED Tru-Finder за фотографирање со инспирација

Електронскиот визир (EVF) со голем контраст нуди висока резолуција еквивалентна на 2359k точки. Неверојатната резолуција и автоматското осветлување овозможуваат приказ на најмалите детали за прецизно обликување на кадарот.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Ракување и функции во професионален стил

Добијте контрола во професионален стил со прстенот за рачно користење и приклучокот за повеќе интерфејси (MI) наменет за идни надградби со различна галантерија за напредни фотографи. Цврстото куќиште од легура од магнезиум и сите работни делови, вклучувајќи ги вртливите и стандардните копчиња, се отпорни на прав/влага и се идеални за надворешна употреба во неповолни услови.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Поврзувајте се со паметни телефони и таблет-уреди со еден допир

Префрлувајте слики или видеоснимки за секунда во вашиот паметен телефон или таблет-уред со Android™, со само еден допир на фотоапаратот - користејќи го софтверот Imaging Edge Mobile што се презема од интернет и вградените Wi-Fi и NFC™ (поле за комуникации во близина). Исто така, со еден допир може да ја активирате апликацијата Smart Remote Embedded, за далечинска контрола на фотоапаратот преку мобилен уред и активирање/запирање на снимањето.

Дознајте повеќе

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Поддршка за PlayMemories Camera Apps (PMCA)

Уживајте во фотоапарат кој со тек на времето добива нови функции. Изберете некоја апликација од сè побројните PlayMemories Camera Apps , за далечинска контрола, ефекти на слики и видеоснимки и многу повеќе. Инсталацијата е едноставна преку вашиот компјутер или Wi-Fi® врската на фотоапаратот.

Погледнете ги деталите

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Изберете снимање видеоснимки во XAVC S формат со професионален квалитет или AVCHD формат

Специјално наменет за сериозни фотографи, форматот XAVC S овозможува мала компресија за снимање висококвалитетни видеоснимки и минимален шум дури и во сцени исполнети со движења. Достапен е и форматот AVCHD за лесно уредување и споделување. Овој фотоапарат го користи кодекот 4K кој поддржува снимање на 4K , видеоснимки со брзина до 100M bps, а овозможува и снимање Full HD слики.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Различни функции за видео што поддржуваат користење со професионален стил

Во достапните функции за видео спаѓаат профил на слики (го одредува карактерот на видеоснимките со менување на основните параметри како хромогени ефекти и прилагодување на градацијата), S-Log2 гама (го проширува динамичкиот опсег при снимањето за да ја намали појавата на премногу осветлени и темни делови), TC/UB, контрола на снимање, двојно снимање на видео итн.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Фотографирајте речиси насекаде со големиот опсег на ISO чувствителност

Чувствителноста може да се зголеми до ISO 12800, за да добиете поостри слики при премногу слаба осветленост. Дозволете му на режимот за автоматско ISO да ги одреди автоматски најсоодветните поставки или, пак, намалете ја чувствителноста рачно до ISO 80. Фотоапаратот ќе ви овозможи и да поставите долна граница за брзината на блендата при автоматско ISO.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Практична креативност со прилагодливите копчиња

Прилагодливото (C) копче ви овозможува да програмирате една од 40-те достапни функции за да ги прилагодите можностите на фотоапаратот кон вашиот стил на фотографирање. Ако доделите често користена функција или претпочитани поставки на ова копче, тогаш ќе можете веднаш да ги активирате. Ќе добиете практичен пристап до вашиот избор на дофат на прстите - за побрзо и поинтуитивно ракување со фотоапаратот.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Двојното снимање ви овозможува да фотографирате додека снимате видеоснимки

Снимајте фотографии со 17 MP додека снимате видео. Фотоапаратот ви овозможува да снимате прекрасни и висококвалитетни фотографии дури и кога снимате видео. Новата функција за активирање на автоматско двојно снимање му овозможува на фотоапаратот да снима фотографии автоматски додека снима видео. Изберете високи/стандардни/ниски поставки за фреквенцијата за активирање на автоматското двојно снимање.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Разновидните функции на блендата сега се подобрени

Функциите поврзани со блендата се подобрени. На пример, функцијата за тајмер сега поддржува фотографирање со групирање, така што сега може да ја користите оваа моќна функција дури и во ситуации кога не можете сами да ја активирате блендата. Бројот на снимки со групирање на експозиција е зголемен на девет.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Надгледување со осветлен приказ

Оваа функција која ја зголемува светлината на сликата, на пример, може да се додели на прилагодливо копче за лесен пристап при фотографирање ѕвездено небо или друга темна сцена.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Функциите за помош при MF и изострување нудат подобро фокусирање

Овие функции ќе ви помогнат да го прилагодите фокусот по ваша желба. Функцијата за помош при рачен фокус (MF) ја зголемува површината на која фокусирате за да ви обезбеди попрецизно прилагодување, а функцијата за изострување ги нагласува најострите или најдобро фокусираните области со бои по ваш избор и ви помага да одлучите дали е потребно дополнително прилагодување на фокусот.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

AF со заклучување за напредни можности за фотографирање

Само притиснете го копчето за блендата до половина за да активирате AF со заклучување . Тој автоматски ја прилагодува големината на кадарот каде што се врши AF за да ја усогласи со големината на објектот, да ги подобри перформансите за следење и да ги искористи сите прилики за фотографирање.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Поддршка за Remote Camera Control

Кога фотоапаратот е поврзан со компјутер, тогаш можете да користите Remote Camera Control за да снимате слики или да ги менувате поставките на фотоапаратот преку компјутерот што е поврзан преку USB приклучок. Сè што треба да направите е да ја преземете апликацијата Remote Camera Control во верзија која ја поддржува вашиот компјутер.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Capture One (за Sony)

Capture One Express (за Sony) е бесплатен и награден софтвер за уредување слики што нуди обработка на RAW со врвен квалитет на слика, лесно управување на датотеките со слики и моќни алатки за уредување. Capture One Pro (за Sony) може да го купите за да добиете уште повеќе алатки за уредување и опција за фотографирање преку компјутер.

Бесплатно преземање (одете на веб-сајтот Phase One)

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Се користи со iMovie и Final Cut Pro X

Овој производ е компатибилен со Final Cut Pro X и iMovie.

Слика од RX10 II со објектив од 24–200 мм со F2,8

Функции Remote, Viewer и Edit на Imaging Edge™

Подобрете ги вашите фотографии со компјутерските апликации Imaging Edge. Користете ја функцијата „Remote“ за далечинска контрола на фотографирањето; „Viewer“ за брзо прегледување, оценување и избирање фотографии од големи колекции на слики; и „Edit“ за претворање RAW-податоци во висококвалитетни фотографии. Извлечете максимум од RAW-датотеките на Sony и управувајте со снимените материјали поефикасно.

Дознајте повеќе