Сцена со маж во ледена пештера Сцена со маж во ледена пештера

Објективи од иднината, од Sony

Стандардите за објективите се менуваат

За напредоците во перформансите на фотоапаратите и за големите креативни идеали е потребен нов пристап кон технологијата за објективи. 

Објективите мора да еволуираат за да бидат подготвени за иднината.

Имајќи јасна замисла за фотоапаратите од иднината, Sony одново ги дефинираше објективите.

Конечно, комбинација од висока резолуција и прекрасни ефекти на дефокусирање од лидерот во иновациите за обработка на слика.

Лого на G Master
Слика од целата серија на објективи G Master

 

Sony ги поддржува креаторите на содржини и го зема предвид нивното мислење, за да создаде нови заеднички доживувања. Надминувајќи многу предизвици со најновите технологии, создава врвни решенија со оваа најдобра палета на објективи. Постои цел свет што може да се долови само со G Master.

Видеоснимка

4 слики снимени со објективи G Master

Слики

Надминување технички предизвици за да се обезбеди креативно изразување

G Master нуди неверојатна резолуција и прекрасни ефекти на дефокусирање. Контролата на фокусот е многу брза и прецизна, носењето е лесно, а фотографирањето е безгрижно благодарение на компактноста, малата тежина, големата сигурност и интуитивното ракување.

Слика со приказ одблиску од лице на лисица, нејзиното око е во фокус, а во преден план и во заднина има ефекти на дефокусирање Слика со приказ одблиску од лице на лисица, нејзиното око е во фокус, а во преден план и во заднина има ефекти на дефокусирање

Неверојатна резолуција со прекрасни ефекти на дефокусирање

Неверојатна резолуција секаде каде што ви е потребна

За максимално искористување на сè поголемиот број на пиксели кај најновите фотоапарати со сензор за целосна слика се потребни постојани подобрувања на резолуцијата на објективите. Палетата G Master нуди моќна комбинација од висока резолуција и меки ефекти на дефокусирање.

G Master се одликува со најсовремени XA-елементи (екстремно асферични) за објективи што вршат корекција на различни геометриски и хроматски аберации. Sony продолжува да ги подобрува прецизното производство и симулациите за да создаде уште подобри слики и функционални дизајни на објективи.
Слика од XA-елемент (екстремно асферичен) за објективи

Површината на XA-леќите е изработена со неверојатна прецизност од 0,01 микрони за да добиете неверојатна резолуција од центарот до рабовите на сликата, како и прекрасни и меки ефекти на дефокусирање што се подобри во однос на стандардните и G-објективите.

[1] Површина на стандардна леќа

[2] Површина на XA-леќа

Слики од нерамноста на површината на леќа на стандарден објектив и леќа на G Master-објектив

Висока резолуција

Од воведувањето на брендот G Master, технологијата за производство на XA-леќи еволуира и овозможува создавање извонредно широкоаголни објективи со голем дијаметар и решетки со мал F-број.

[1] Екстремно асферична леќа (XA-леќа)

Слики од елементите XA (екстремно асферични) кај објективите FE 24-70 мм F2,8 GM и FE 12-24 мм F2,8 GM

Освен поголеми дијаметри, елементите XA имаат и посложени форми, како кај FE 16-35 мм F2,8 GM II. Тоа придонесе за дополнително подобрување на квалитетот на сликата, без промени во компактната големина.

(1) Конфигурација на леќи [1] Екстремно асферична леќа (XA-леќа)

(2) Табела за MTF [1] Контраст (%) [2] Растојание од оптичкиот центар на објективот (мм) [3] При 16 мм / макс. решетка [4] При 16 мм / решетка F8 [5] При 35 мм / максимална решетка [6] При 35 мм / решетка F8 [7] Просторна фреквенција [8] 10 пара линии / мм [9] 30 пара линии / мм [10] Радијални вредности [11] Тангентни вредности 

Слика од елементите XA (екстремно асферични) кај објективот FE 16-35 мм F2,8 GM II
MTF табела
Слика (L) со отсечен и проширен регион (R) од периферната површина, каде што се гледа високата резолуција на објективот, а се прикажува и текстот „SEL1635GM2“

 

G Master нуди неверојатна резолуција, од центарот на сликата па сè до нејзините рабови.

Прекрасно дефокусирање

Sony користи симулации поткрепени со емпириски правила и искуства за да го оптимизира квалитетот на ефектите на дефокусирање, а притоа да ги намали аберациите и да обезбеди високи перформанси за MTF (резолуција).

Исто така, сите објективи се калибрираат посебно во процесот на производство заради оптимизирање на квалитетот на ефектите на дефокусирање.

[1] Нагласени и [2] Меки

Слика од симулација на ефектот на дефокусирање
Слики со симулација на ефект на дефокусирање
Слика од цвеќе од видот космос

FE 100mm F2.8 STF GM OSS

Примерок за портрет од жена, снимена од предна страна

FE 50мм F1,2 GM

Слика од мотоциклист во движење кој е во фокус, а шумата во заднина е дефокусирана Слика од мотоциклист во движење кој е во фокус, а шумата во заднина е дефокусирана

Погон за фокусирање со голема брзина и прецизност

Креаторите на содржини обично купуваат по неколку нови фотоапарати во текот на работниот век на нивните омилени објективи. Иновативните механизми за придвижување во објективите од Sony нудат погон за фокусирање со голема брзина и прецизност, што ви овозможува да ја реализирате вашата креативна замисла дури и при надградба на вашиот фотоапарат.

Голема брзина

Ексклузивните механизми за придвижување на фокусот од Sony подлежат на постојан развој и се во потрага по посилен погон и подобри перформанси за динамичко следење. Најновата серија G Master е опремена со линеарен XD-мотор (екстремно динамички) што нуди врвна технологија за контрола.

Контрола со голема прецизност на погонот за фокусирање на објективот

За да овозможи погон за фокусирање со голема брзина и прецизност, Sony го создаде линеарниот XD-мотор. Овој механизам за придвижување е мал, но нуди голем вртежен момент што овозможува погон со голема брзина за групите елементи за фокусирање, дури и кај објективите со големи решетки.

Слика одблиску од лице на жена

Видеозапис од линеарен XD-мотор што работи, се движи и работната точка на графиконот што го покажува односот помеѓу положбата на објективот и изминатото време, а сликата почнува да добива остар фокус

Голема прецизност

Линеарниот XD-мотор контролира дури и тешки групи на леќи за фокусирање, во чекори на зголемување од микрони, овозможувајќи голема брзина и прецизност. Траекторијата е тивка и рамномерна, без вибрации или шум, па затоа креаторите на содржини може да се концентрираат на фотографирањето.

Слика одблиску од око на жена

Видеозапис од линеарен XD-мотор што работи бавно, а бавно се движи и работната точка на графиконот за да го прилагоди фокусот.

Објективите од Sony можат да извлечат максимални перформанси од фотоапаратите бидејќи се дизајнирани со јасна замисла за фотоапаратите од иднината, а притоа можат да работат со напредните функции на фотоапаратите како што е континуираното фотографирање со голема брзина од 120 fps и следење со AF/AE.
Комбинирана слика од жена која вежба гимнастика и слика од фотоапарат што фотографира континуирано со голема брзина
Слика од производот со приказ одблиску од рацете на корисникот кој ракува со фотоапаратот на кој е прикачен телефото објектив Слика од производот со приказ одблиску од рацете на корисникот кој ракува со фотоапаратот на кој е прикачен телефото објектив

Мала тежина и голема сигурност

Употребата на магнезиумска легура и многу цврста инженерска пластика во комбинација со карбонски и стаклени влакна овозможува цврстина и сигурност, како и значително намалување на тежината, особено кај извонредните телефото објективи со голема решетка.

Мала тежина

Слика од објектив направен од легура од магнезиум
Легурата од магнезиум во голема мера се користи за делови што се тешки за обликување и треба да бидат лесни и цврсти, за да овозможат подобро користење при долги сесии, како и сигурни перформанси со години.
Слика од објектив направен од инженерска пластика
Многу цврстата инженерска пластика, што содржи карбонски и стаклени влакна, придонесува за помала тежина и поголема цврстина на објективите.

Сигурност

Лесниот дизајн нуди сигурност за безгрижно користење во лоши услови или опкружувања со ниски/високи температури низ целиот свет, а отпорен е и на прав и влага.

① * Не се гарантира 100% отпорност на прав и влага.

② *На сликата е прикажано опкружувањето за тестирање, не се гарантираат условите за работа во опкружувањето.

Слика од дизајнот што е отпорен на прав и влага
Слика од објектив тестиран во опкружувања со ниска и висока температура
Слика од жена која гледа низ визирот на фотоапаратот Слика од жена која гледа низ визирот на фотоапаратот

Компактност и ракување

Различните прстени за контрола, копчиња и преклопници се внимателно дизајнирани и распоредени за полесно ракување и компактност, а нудат и чувство на задоволство при кликнувањето и ракувањето.

Компактност

Формата и конфигурацијата на објективот, механичките компоненти и механизмите за придвижување што го движат фокусот, механизмот за придвижување на решетката и механизмите што спречуваат вибрации мора да се оптимизираат за сите објективи, за да се намали нивната големина и тежина.
Слика од внатрешната структура на SEL70200GM2, каде што се прикажани локациите на механизмите за придвижување

Ракување

Слика од производот на која се прикажани локациите на прстените за фокусирање, зумирање и за решетката

Заради одлично ракување при фотографирањето и снимањето, достапни се прстени за фокусирање, зумирање и за решетката, што се распоредени исто како кај другите објективи. Тоа им овозможува на корисниците да ракуваат интуитивно и да се концентрираат на фотографирањето, независно кој објектив е прикачен.

[1] Прстен за фокусирање [2] Прстен за зумирање [3] Прстен за решетката

Слика од производот, страничен приказ на објектив каде што се гледаат копчиња и преклопници
Вртежниот момент и рамномерноста на секој прстен, текстурата, како и формата и лесното притискање на копчињата и преклопниците, се дизајнирани да овозможат лесно ракување со чувство на задоволство што е препознатливо за серијата G Master, врз основа на повратните информации од многу професионалци.