Основни информации

Димензии (прибл.)
Ш 69,4 мм X В 113,7 мм X Д 88,3 мм (2 3/4 инчи × 4 1/2 инчи × 3 1/2 инчи)
Тежина (прибл.)
317 гр. (11,2 oz) (само главниот уред)

Вид

Вид
Автоматски електронски блиц (од тип на прикачување) со мерење со пробен блиц
Тип на приклучок
Приклучок за повеќе интерфејси.

Глава на блицот (уред што испушта светлина)

Максимален број на водич
45 (поставена покриеност на блицот 105 мм/стандардна дистрибуција на блицот, ISO100・м)
Покриеност на блицот
АВТОМАТСКИ/РАЧНО(од 24 мм до 105 мм)Аголот на гледање при фокусна должина од 15 мм се опфаќа и со широкиот панел
Режим на блиц
TTL/РАЧНО/ПОВЕЌЕ
Времетраење на блицот (прибл.)
До 1,7 ms(1/1 РАЧНО)
Температурата на боите (прибл.)
5500K
Фреквенција (прибл.)
Од 0,1 до 2,5 секунди(алкална батерија)/од 0,1 до 2,0 секунди(Ni-MH батерија)
Повторување (Прибл.)
Повеќе од 210 пати(алкална батерија)/повеќе од 270 пати(Ni-MH батерија)
Перформанси за континуиран блиц
40 блицови, со 10 блицови во секунда
Одбивање на блицот
Да
Агол на одбивање
Нагоре 150 степени (0 степени/30 степени/45 степени/60 степени/75 степени/90 степени/120 степени/150 степени) Надолу 8 степени, лево и десно 180 степени (0 степени/30 степени/45 степени/60 степени/75 степени/90 степени/120 степени/150 степени/180 степени)
Блиц за тестирање
Да
Контрола на блицот
Контрола на блицот со пробен блиц (P-TTL/ADI)
Компензација на блицот
Да
Менување ниво на моќност
22 нивоа (1/1-1/128) чекори од 1/3
Синхронизација со голема брзина (HSS)
Да
Блиц за моделирање
Да
Вграден широк панел
Да (15 мм)
Вграден панел за одбивање светлина
Да

AF осветлување

AF осветлување
Да
Работен опсег (прибл.)
Од 0,5 до 6 м

Безжично користење со контрола преку радиосигнали

Безжично користење со контрола преку радиосигнали
Да (управувач/приемник)
Фреквенции
2.4 GHz појас
Канали
14 канали (автоматски/рачно)
Растојание на комуникација (прибл.)
30 м
Групи
3 групи (TTL/РАЧНО), 5 групи (фотографирање со група блицови)
Максимален број на блицови
15 уреди
Контрола на соодносот за осветлување
3 групи (TTL)

Безжично користење со контрола преку оптички сигнали

Безжичен блиц со оптичка контрола
Да (управувач/далечински)
Канали
4 канали
Растојание на комуникација (прибл.)
5 м
Групи
3 групи
Контрола на соодносот за осветлување
3 групи (TTL)

Функција со LED диоди

Интензитет на централно осветлување (прибл.)
400 lx (0,5 м)/100 lx (1 м)
Растојание на осветлување (прибл.)
1 м (кога снимате видеоснимки поставете ISO 3200 и F5,6)
Поддржани фокусни должини
35 мм (агол на гледање со формат од 35 мм)
Континуирано време на осветлување (прибл.)
4 часа (со алкална батерија од Sony со AA големина)
Температурата на боите (прибл.)
5500K
Менување ниво на моќност
10 чекори

Други функции

Автоматска контрола на зумот оптимизирана за големината на сензорот за слика
Да
Поставки за дистрибуција на блицот
Да
Автоматско прилагодување на балансот на белата боја
Да
Прилагодено поставување на копчиња
Да
Поставки за меморија
Да
Далечинско активирање
-

Екран

LCD панел
Да (точкеста матрица)
Индикатор за напредокот на полнење
-

Надворешни приклучоци

Терминал за синхронизација
-
Повеќе/микро USB приклучок
Да

Извор на напојување

Извор на напојување
Четири Ni-MH или алкални батерии со AA големина
Адаптер за надворешна батерија
-

Други карактеристики

Дизајн кој е отпорен на прав и влага
Да

Што има во пакетот

  • Заштитно капаче на приклучокот(1)
  • Мини држач(1)
  • Торба за носење(1)
Placeholder

Функции

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Компактен блиц со голема моќ

Овој значително смален, компактен и лесен блиц на прикачување со број на водич (GN) 45 најмногу одговара да се користи со серијата α7. Блицот нуди доволна излезна моќ дури и за одбивање на светлината, обновувањето трае само прибл. 2,5 секунди, а издржливоста овозможува прибл. 210 активирања.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Вградена безжична контрола со радиосигнали 

Користете го блицот со компатибилен фотоапарат за да фотографирате со повеќе блицови дури и при силна сончева светлина или од релативно оддалечено место со помош на неговиот систем за контрола со радиосигнали. HVL-F45RM може да се користи како безжичен управувач или приемник. Како управувач, HVL-F45RM поддржува најмногу 15 компатибилни блицови или приемници во најмногу 5 групи и може да се поврзува безжично на оддалеченост до 30 метри. Може да се користи и за оптичка безжична комуникација.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Одбивање на светлината за флексибилно осветлување

Главата за одбивање светлина на HVL-F45RM, што овозможува флексибилно осветлување, ротира 360° хоризонтално (180° во лева и десна насока) и се закосува нагоре за 150° и надолу за 8° за да го добиете осветлувањето што ви е потребно во зависност од ситуацијата за фотографирање.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Quick Navi

Интерфејсот за контрола Quick Navi на Sony нуди лесен и интуитивен пристап до параметрите за осветлување само со едно притиснување на копчето „Fn“. Сите информации што треба да ги знаете се прикажуваат на екранот, а до нив може да пристапите преку неколку копчиња и контролно тркалце, со што се минимизираат постапките потребни за прилагодување на поставките пред да почнете да фотографирате.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Доделување функции на прилагодливи копчиња

Функцијата за прилагодување на копчињата овозможува лесно доделување на често користените функции за брзо ракување. Во прилагодливите поставки спаѓаат ниво на компензација на осветлувањето и ниво на моќност на блицот. Прилагодливите копчиња се означени со црвена боја.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Менија со структура од картички

Уживајте во ракување на функциите на блицот без напор. Менијата со структура од картички на LCD екранот се исти како менијата на фотоапаратите за да се овозможи брз пристап и интуитивно користење.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

LED светло и AF осветлување

LED светлото е енергетски ефикасно, работи без да се загрева и ви овозможува да создавате природни сенки и осветлување за видеоснимки и фотографии. Покрај тоа, AF осветлувањето нуди светлина за полесно фокусирање на предметите во темни опкружувања.

Синхронизација со голема брзина (HSS)

Искористете ги придобивките од синхронизацијата на блицот и блендата со голема брзина. При стандардното синхронизирано фотографирање, брзината на блендата треба да биде иста или помала од синхронизираната брзина на блицот, што значи дека решетката ќе биде помала и ќе биде потешко да се постигнат ефектите за дефокусирање на заднината. Но, благодарение на синхронизацијата со голема брзина (HSS) можете да го користите блицот при сите брзини на блендата, дури и при максималната брзина што ја нуди фотоапаратот. Тоа ќе ви овозможи да ја зголемите решетката за да создадете помала длабочина на полето во кое објектот ќе биде совршено фокусиран, а заднината ќе биде заматена, за да добиете прекрасни портрети. Исто така, постои можност за безжична синхронизација со голема брзина со компатибилни фотоапарати.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Дизајн кој е отпорен на прав и влага

Уживајте во сигурен блиц дури и во лоши надворешни услови со специјално дизајнираната заштита на споевите на издржливото куќиште која спречува навлегување на прав и влага. Ова е важна придобивка при надворешното користење, каде што немате контрола врз различни фактори како ветар и прав во вашето опкружување.

Безжичен блиц преку објективот (TTL)

Дури и кога фотографирате со безжичен блиц, излезната моќ на блицот може да се одреди со прецизно мерење на количеството светлина што минува низ објективот. Положбата и насоката на блицот може слободно да се менува по ваша желба, па затоа можете да ги нормализирате нагласените сенки и премногу осветлените површини кога фотографирате објект стоејќи директно пред него (објектот) или, пак, да додавате меки сенки што ќе го нагласат чувството на длабочина и присуство. Достапна е безжична контрола на соодносот на блицот.

Напредна интеграција на растојанието (ADI)

ADI овозможува автоматско мерење врз кое не влијае рефлектирањето на објектите или заднините, поради што се добива соодветна експозиција за објектите со преголемо рефлектирање или премногу темните објекти. Блицот се активира однапред за да ја измери рефлектираната светлина и да добие прецизни информации за оддалеченоста преку компатибилен објектив за фотоапарати, за да овозможи оптимален блиц.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Режим за пробен блиц

Режимот за пробен блиц ви овозможува да ги проверите сенките врз објектот пред да ја снимите фотографијата, а можете да го проверите и нивото на светлина со помош на надворешен мерач на блиц, што е неопходно за фотографирање во студио. Нивото на светлина на пробниот блиц зависи од поставките за ниво на светлина во режимот за рачен блиц (M), а блицот се активира со ниво на светлина од 1/1 во режимот TTL (преку објективот).

Автоматска контрола на зумот оптимизирана за големината на сензорот за слика

Овој блиц автоматски ја избира покриеноста на блицот што е соодветна за фокусната должина на објективот прикачен на фотоапаратот во опсег од 24 мм до 105 мм. Оваа функција го прилагодува и зумот на блицот за да го усогласи со големината на сензорот за слика на фотоапаратот, а притоа го минимизира губењето на светлината во периферните делови на сликата. Покриеноста на блицот која им е потребна на фотоапаратите за целосна слика од 35 мм со сензори за слика со APS-C големина може да се разликува значително, а оваа интелигентна функција автоматски создава оптимална покриеност на блицот за секоја слика.

Автоматско прилагодување на балансот на белата боја

Температурата на боите се разликува во зависност од опкружувањето во кое фотографирате, а температурата на боите на блицот треба да се усогласи со амбиенталната светлина за да се добие природен изглед. Со помош на оваа интелигентна функција, информациите за температурата на боите се префрлаат од блицот до фотоапаратот за правилно поставување на балансот на белата боја, а тоа ќе ви помогне да снимите бои со поприроден изглед кога фотографирате со блиц.

Слика од Надворешен блиц со безжична контрола со радиосигнали

Повеќе/микро USB приклучок

Овој блиц е опремен со повеќе/микро USB приклучок за ажурирање на софтверот со најновата верзија со помош на компјутер.