4K-ВИДЕОКАМЕРА AX100E

Сите спецификации и функции

FDR-AX100E

Сензор

Тип на сензор
Exmor R CMOS сензор со задно осветлување од тип 1,0 (13,2 мм x 8,8 мм)
Ефективни точки (видео)
Прибл. 14,2 M точки(16:9)
Ефективни точки (фотографија)
Прибл. 14,2 M точки(16:9)/прибл. 10,6 M точки(4:3)

Процесор

Процесор на слика
Процесор за слика BIONZ X

Објектив

Вид на објектив
Vario-Sonnar T* од ZEISS®
Дијаметар на филтер
62мм
Капаче на објектив
Капаче за објектив
Решетка
F2,8-F4,5
Фокусно растојание
f=9,3-111,6мм
Фокусна должина (еквивалент на 35 мм) (видео)
f=29,0-348,0 мм(16:9)
Фокусна должина (еквивалент на 35 мм) (фотографија)
f=29,0-348,0 мм(16:9), f=35,5-426,0 мм(4:3)
Минимално фокусно растојание
Прибл. 1 см(широкоаголно), прибл. 100 см(телефото), прибл. 13/32 инчи(широкоаголно), прибл. 39 3/8 инчи(телефото)
Дијафрагма на ирисот 
7 листови
ND филтер
ИСКЛУЧЕНО, 1/4, 1/16, 1/64

Зум

Оптички зум
12x
Јасно зумирање на слики
4K: 18x HD: 24x
Дигитален зум
160x

Визир

Вид на визир
Еквивалент на OLED екран/екран во боја од 1,0 см(тип 0,39) / со 1.440.000 точки
Видно поле
100%

LCD

Тип на екран
Xtra Fine LCD™ екран од 8,8 см(тип 3,5) (921K) широк формат(16:9)
Екран на допир
Да
Контрола на јасноста
Да(мени)
Приказ на мрежа/обележувач
Линии во форма на решетка
Прилагодување на агол
Агол на отворање:макс.90 степени; Агол на свртување:макс.270 степени.

Стабилизација на сликата

Тип на стабилизација на слика
Стабилизација на слика со оптички SteadyShot со активен режим (широкоаголно до телефото)

Фокус

Вид на фокусирање
AF со контраст
Режим на фокусирање
Автоматски/рачно(панел на допир/вртливо копче)
Површина на фокусирање
Фокус со полн опсег/фокус во точка
Помош при рачно фокусирање
Зголемување на приказот за прецизно рачно фокусирање (режим на видео: x2/x4, режим за фотографии: x6,3/x12,6), приказ со изострување

Експозиција

Режим
Автоматски, флексибилна точка(панел на допир), рачно(вртливо копче/мени)
Режими за мерење
Повеќе сегменти/Точка
Компензација на експозицијата
AE поместување(вртливо копче/панел на допир)
Режим на работа со малку лукси
Да
Автоматска контрола на ирисот
F2,8-F11
Рачна контрола на ирисот
F2,8-F11
Помош при рачна експозиција
Приказ на шаблон со црни и бели ленти
Компензација на задното осветлување
ДА (автоматски)
Контрола на засилување
Автоматски/рачно
AGC ограничување
Да
Минимална осветленост
4K: стандардно: 6 лукси(1/50 брзина на бленда) HD: стандардно: 3 лукси(1/50 брзина на бленда), 4k: слабо осветлување со 3 лукси(1/25 брзина на бленда) HD: слабо осветлување со 1,7 лукси(1/25 брзина на бленда), ноќно снимање: 0 лукси(1/50 брзина на бленда)

Брзина на блендата

Опсег на автоматска контрола
1/8-1/10000
Стандардно
1/50-1/10000
Рачна контрола на ирисот (режим за фотографии)
1/50-1/10000
Рачна контрола на блендата
1/8-1/10000
Smooth Slow
1/250-1/10000

Баланс на белата боја

Режими на балансот на белата боја
Автоматски/со едно притиснување/на отворено/во затворено/WB температура
Поместување на балансот на белата боја
Да(G7-M7 15 чекори, A7-B7 15 чекори)

Блиц

Систем за мерење на блиц
Пробен блиц TTL
Компензација на блиц
Да (3 чекори)
Режим на блиц
Автоматски/вклучено/исклучено

Медиуми за складирање

Тип на медиум
XAVC S 4K(100 Mbps): SDXC мемориска картичка(UHS-I U3 или подобра), XAVC S 4K(60 Mbps): SDXC мемориска картичка(класа 10 или повисока), XAVC S HD: SDXC мемориска картичка(класа 10 или повисока), AVCHD, фотографии: Memory Stick PRO Duo (ознака 2), Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, SD/SDHC/SDXC мемориска картичка(класа 4 или повисока)

Снимање

Формат за снимање (видео)
XAVC S формат MPEG4-AVC/H264, компатибилност со AVCHD формат вер. 2.0: MPEG4-AVC/H.264, MP4: MPEG-4 AVC/H.264
Видео резолуција
XAVC S 4K: 3840×2160/25P, 24P, XAVC S HD: 1920x1080/50p, 25p, 24p, AVCHD:1920x1080/50p(PS), 24p(FX, FH), 50i(FX, FH), 1440x1080/50i(HQ, LP), MP4: 1280x720 25p
Стапка на снимање видео (ABR / VBR)
XAVC S 4K 100 Mbps: прибл. 100 Mbps/ 60 Mbps: прибл. 60 Mbps, XAVC S HD прибл. 50 Mbps, AVCHD PS: прибл. 28 Mbps/FX: прибл. 24 Mbps/FH: прибл. 17 Mbps/HQ: прибл. 9 Mbps/LP: прибл. 5 Mbps, MP4: Прибл. 3 Mbps
Формат за снимање (фотографија)
JPEG (DCF вер. 2.0, Exif вер. 2.3, компатибилност со MPF Baseline)
Големина на слика (режим на слики)
L: 20,0 милиони точки 16:9 (5968 x 3352), 15,0 милиони точки 4:3 (4464 x 3352), M: 14,2 милиони точки 16:9 (5024 x 2824), 10,6 милиони точки 4:3 (3760 x 2824), S: 2,1 милиони точки 16:9 (1920x1080), 0,3 милиони точки 4:3 (640x480)
Големина на слика (режим на видео)
L: 20,0 милиони точки 16:9 (5968 x 3352), M: 14,2 милиони точки 16:9 (5024 x 2824), S: 2,1 милиони точки 16:9 (1920x1080)
Големина на слика (двојно снимање)
20,0 милиони точки 16:9(5968x3352), 14,2 милиони точки 16:9(5024x2824), 2,1 милиони точки 16:9(1920x1080)

Аудио

Микрофон
Вграден микрофон со зумирање
Формат за снимање на звук
MPEG-4 Linear PCM 2-кан.(48 kHz/16 бита), Dolby Digital 5.1-кан., Dolby Digital 5.1Creator, Dolby Digital 2-кан. стерео звук, Dolby Digital Stereo Creator, MPEG-4 AAC-LC 2-кан.
Контрола на нивото на микрофонот
Да (31 чекор)
Автоматско намалување на шум од ветер
Да(вклучено/исклучено)
Поништување на мојот глас
Да
Звучник
Monoral звучник

Напредна функција

Снимање со голема брзина
Да
Избор на сцени
Автоматски/ноќна сцена/залез и изгрејсонце/огномет/пејзаж/портрет/рефлектор/плажа/снег
Инфрацрвен систем за ноќно снимање
Да
Други карактеристики
Откривање на лице, звук како во кино, голф снимка(да), рамномерно бавно снимање(да), ефекти на избледување (бела/црна боја), интелигентен автоматски режим (портрет/бебе/пешачење/статив/задно осветлување/пејзаж/рефлектор/самрак/макро/слаба осветленост/автоматско намалување на шум од ветер), бленда со функција за насмевки(исклучено/двојно снимање/секогаш вклучено), намалување на ефектот на црвени очи(да(со изборен блиц)), директно копирање(да)

Репродукција

Брза репродукција
Приближно 5 пати/10 пати/30 пати/60 пати
Забавена репродукција
Нанапред: 1/5 брзина, Наназад: 1/2 брзина
Делумна репродукција
Да
Highlight Movie Maker
Најдобра репродукција, најдобро сценарио(зачувување/репродукција/бришење), најдобра музика во заднина(4 однапред инсталирани музички датотеки, пренос на музика)
Слајд шоу (фотографија)
Прикажување на слајдови

Безжични функции

Wi-Fi®
Да(компатибилност со Wi-Fi, IEEE 802.11b/g/n(фреквенција од 2,4 GHz) )
NFC™
Да (компатибилност со NFC форум Type 3 Tag)

Приклучок

Папуча за опремата
Да (приклучок за повеќе интерфејси)
HDMI приклучок
Да (микро HDMI)
Повеќе/микро USB приклучоци
Да
Приклучок за далечински управувач
вграден во повеќенаменски/микро USB приклучок
STD излез
Композитен видео излез(AV кабел(се продава одделно))
Влез за микрофон
Мини стерео приклучок
Приклучок за слушалки
Мини стерео приклучок
Отвор за мемориска картичка
Компатибилност со Memory Stick PRO Duo и SD/SDHC/SDXC
DC влез
Да

Моќност

Тип на батерија
InfoLITHIUM со AccuPower систем за мерење (серија V)
Потрошувачка на енергија (LCD екран)
4K: 5,6 W
Потрошувачка на енергија (визир)
4K: 5,3 W
Енергетски потреби
6,8 V/7,3 V (батерија), 8,4 V (AC адаптер)
Полнење на видео камера(време на полнење со испорачаната батерија)
Да(прибл. 3 часа 25 мин.)
Полнење преку USB
DC 5V 1500mA
USB напојување
Да(се препорачува 1,5A или повеќе)

Големина и тежина

Димензии (Ш x В x Д) (вклучувајќи ја испорачаната батерија)
Прибл. 81 мм x 83,5 мм x 196,5 мм(прибл. 90 мм x 83,5 мм x 223,5 мм(вклучувајќи сенило за објектив)), прибл. 3 1/4 инчи x 3 3/8 инчи x 7 3/4 инчи(прибл. 3 5/8 инчи x 3 3/8 инчи x 8 7/8 инчи(вклучувајќи сенило за објектив))
Тежина (само главниот уред)
Прибл. 790 гр., прибл. 1 lb 11 oz
Тежина (вклучувајќи ја испорачаната батерија)
Прибл. 870 гр.(NP-FV50A), прибл. 915 гр.(NP-FV70)/прибл. 910 гр.(NP-FV70A)(испорачана батерија), прибл. 965 гр.(NP-FV100A), прибл. 1 lb 14,7 oz(NP-FV50A), прибл. 2 lb 0,3 oz(NP-FV70)/прибл. 2 lb 0,1 oz(NP-FV70A)(испорачана батерија), прибл. 2 lb 2 oz(NP-FV100A)

Што има во пакетот

  • Батерија на полнење(NP-FV70/NP-FV70A) (1), AC адаптер (1), кабел за напојување (1), „водич за ракување“(1), (микро) HDMI кабел (1), кабел кој поддржува поврзување преку USB (1), далечински управувач(RMT-835 со батерија(CR2025)) (1), сенило за објектив (1), капаче за објектив (1)
Placeholder

Функции

4K ве воведува во нова ера на забава

FDR-AX100E поддржува 4K (3840 x 2160) - формат со врвна резолуција што е приближно четири пати поголема од Full HD. Тој ви овозможува доловувате неверојатни детали и да внесете реалистичност во сликите.

Vario-Sonnar T* широкоаголен објектив од 29мм од ZEISS®

Објективот од ZEISS® е специјално прилагоден за 4K стандардот на слика. Идеална за снимање на прекрасни пејзажи, таа нуди и оптички зум до 12x и јасно зумирање на слики до 24x за да овозможи приказ на широка палета на бои. Резолуцијата е остра дури и во рабовите на сликата, благодарение на објективот со 11 групи/17 елементи кои содржат AA (напреден асферичен) и ED елементи на објективот.

Exmor R® CMOS сензорот нуди повеќефункционална Full HD поддршка

FDR-AX100E се одликува со голем Exmor R CMOS-сензор со приближно 4,9 пати поголема површина за примање светлина од сензорот за слика од тип 1/2,88. Новиот сензор ја подобрува јасноста на сликата, го намалува шумот дури и при снимање во темни опкружувања и овозможува приказ кој целосно ја искористува предноста за дефокусирање на заднината. Бр.1 произведувач на сензори за слики за дигитални фото апарати и видео рекордери.*Врз основа на истражување спроведено од Sony - од април 2012 година до март 2013 година (50% учество на пазарот)

Напреден BIONZ X процесор за обработка на слика кој нуди поголема брзина и ненадминат квалитет

Напредниот BIONZ X процесор за обработка на слика вклучува подобрена технологија од претходната генерација на BIONZ за добивање на поверодостојна репродукција, поживописен и пореалистичен квалитет на сликата, како и можност за повисока резолуција. Овој модел на Handycam® е опремен со неколку функции кои ја користат предноста од обработката со голема брзина. Овде спаѓаат By Pixel Super Resolution, функцијата за снимање на движења, оптичкиот SteadyShot и функцијата за двојно снимање.

Поддршка за подолго време на снимање на 4K видео снимки во XAVC S формат

XAVC S е формат кој е развиен за корисниците врз база на XAVC 4K/HD форматот погоден за професионална употреба. За да се зголеми капацитетот за снимање на 4К видео снимки во часови, XAVC S го користи кодекот Long GOP од H.264/AVC за компресија на видео фајловите.

Поддршка за висока HD бит-стапка

XAVC S е формат за снимање 4K/HD видео снимки кој е развиен за корисниците врз база на професионалниот XAVC 4K/HD формат. Тој поддржува HD 50Mbps така што корисниците може да снимаат видео снимки во висока резолуција дури и при снимање на брзи движења. Користењето на софтверот и уредите за MP4 репродукција и софтверот не гарантираат дека податоците можат да се репродуцираат во сите режими.

Снимање со голема стапка на слики од 100p* и HD резолуција

FDR-AX100E поддржува снимање со голема стапка на слики и HD-квалитет на слика (1280 x 720 точки). Нејзината можност да снима со брзина од 120p нуди забавена репродукција со една петтина од брзината за опкружувања снимени со 24p, кога се применува обработка по снимањето. Оваа можност отвора врата за најразлични употреби, како што е проверка на формата на спортистите кои се движат брзо. Достапно само при снимање видео снимки во XAVC S формат.

Едноставно гледање на телевизија преку HDMI® кабел

4K-видеоснимките снимени со FDR-AX100E можат да се репродуцираат на 4K-монитор или Full HD-монитор* со едноставно поврзување на камерата преку испорачаниот HDMI-кабел. 4K мониторите поддржуваат 4K резолуција со брзина од 30p. Потребно е да поставите 1920 x 1080 во менито за поставување на HDMI® излезот.

Прстен на објективот

Прстенот на објективот овозможува рамномерно и природно прилагодување на фокусирањето или зумирањето во зависност од избраниот режим преку практичните копчиња.

Рачно вртливо копче

Рачното вртливо копче кое е поставено странично на куќиштето овозможува брзо и лесно прилагодување на ирисот, засилувањето (ISO) и брзината на блендата.

Вградени ND филтри

Можност за избор на проѕирен, 1/4, 1/16 или 1/64 ND (неутрална густина) филтри кои го прилагодуваат нивото на светлина што влегува во објективот. Ова им дава слобода на снимателите прецизно да ја контролираат брзината на блендата и решетката за поголеми креативни можности. Во комбинација со големиот сензор за слика на видео камерата, овозможува создавање на прекрасно и рамномерно дефокусирање на заднината без зголемување на брзината на блендата дури и ако снимате надвор во сончеви услови.

Full HD репродукција на Full HD телевизор

Можете да уживате и во семплирана Full HD репродукција на вашиот HD телевизор кој автоматски ги конвертира 4K снимките во висококвалитетен 2K (Full HD) формат, користејќи ја огромната количина на 4K податоци.

TRILUMINOS™ Color. Неверојатен начин за повторно доживување на најсреќните моменти.

FDR-AX100E поддржува “TRILUMINOS Color” од Sony и ви овозможува да гледате фотографии и видео записи во богати и природни бои на кој било телевизор опремен со “TRILUMINOS екран”. Проширената палета на бои ви овозможува да се задлабочите во неверојатните моменти исполнети со бои, почнувајќи од од сложени сенки на блескавото сино небо до природни тонови на розовиот тен на кожата.

Делумна репродукција на 4K видео снимки на телевизорите

Со допирање на панелот за приказ, корисниците можат да ја отсечат сликата и да го прикажат само делот околу допрената област како Full HD видео запис.

Истовремено снимајте видео снимки со максимален квалитет и MP4 видео снимки практични за споделување

Снимајте два видео записи истовремено - еден со максимален квалитет во XAVC S или AVCHD формат, а друг во MP4 формат. Форматот XAVC S е достапен кај FDR-AX100E и HDR-CX900. FDR-AX100E може да снима 4K-видеоснимки во XAVC S-формат.

Далечински управувач со еден допир и споделување со еден допир

Далечинскиот управувач со еден допир ви овозможува да го користите паметниот телефон или таблет-уредот како визир и далечински управувач за дигитални фотоапарати, а споделувањето со еден допир ви овозможува да префрлувате фотографии и видеоснимки од вашиот фотоапарат. Без разлика за што ќе се одлучите, со инсталирање на апликацијата PlayMemories Mobile во вашиот паметен телефон или таблет-уред со Android кој поддржува NFC, може да избегнете сложени поставувања и воспоставување безжична врска со допирање на вашиот уред до фотоапаратот. Сега можете да го контролирате фотоапаратот преку паметниот телефон и да фотографирате од места кои претходно не ви биле достапни, или да бидете присутни во сопствената групна снимка, како и да префрлувате содржини во паметниот телефон за да ги споделите на SNS. Немате NFC? Нема проблем. Уредите можете да ги впарите и рачно.

Пронајдете компатибилни уреди

Ефект на слика

Креативноста лесно се буди со FDR-AX100E благодарение на 7-те ефекти на слика, како што се фотоапарат-играчка, меки и осветлени тонови, модерни бои, правење на постери, ретро фотографија, делумни бои, еднобојни слики со висок контраст што ќе ви овозможат да ги претворите секојдневните фотографии во импресивни уметнички дела. Како што ги применувате ефектите, резултатите се прикажуваат на LCD екранот во реално време. Постојат некои функции, како што е откривањето на лице, кои не можат да се користат додека користите ефекти на слика.

5.1-кан. Dolby®

Снимањето со 5.1-кан. опкружувачки звук ви овозможува да создавате професионална музика која го искористува целосниот потенцијал на вашите видео снимки. На тој начин гледачите ќе се чувствуваат како дел од случувањата. Забелешки: Снимањето на Dolby® Digital 5.1-кан. и 2-кан. стерео звук е поддржано со форматот AVCHD. PCM снимањето е поддржано во форматот XAVC S.

Галантерија

Изборната галантерија го зголемува уживањето при снимањето и креативните можности.

Функција за поништување на мојот глас

Оваа нова практична функција значително го намалува интензитетот на вашиот глас додека снимате, не менувајќи ја јачината на гласот на објектот и другите звуци во околината што ги снимате. Ова се постигнува преку детектирање на потеклото на звуците и потиснување на звукот кој доаѓа зад видео камерата. Дури и кога сте возбудени додека снимате спортски настани или вашите деца, вашите гласни извици ќе бидат редуцирани на шепот.

Директно копирање за брз пренос на фајлови

Беспрекорно префрлување на податоците од вашата камера на надворешен хард диск преку USB 2.0. Функциите овозможуваат и практична репродукција на фајлови, складирани на HDD, на LCD екранот на камерата.