Добре дојдовте во вашиот нов BRAVIA

Вашиот нов телевизор ви нуди многу начини на уживање. Проследувајте филмови и серии од онлајн услуги, прилагодувајте ги сликите и звукот по ваша желба и пристапете до забавата со вашиот глас. Прочитајте како да искористите сè што ви нуди BRAVIA.

Погледнете што нуди вашиот нов телевизор 


Запознавање

Почнете да го користите Google TV веднаш 

Најдобар начин да започнете со користењето е да го поставите вашиот нов BRAVIA како Google TV. На тој начин ќе можете да ги искористите придобивките од многу функции и да откриете свет на нови и возбудливи можности. 


Слика од поставување на апликацијата Google Home прикажана на телевизор BRAVIA, десно има лого за Google Home и QR-код
Прво поставување

Ако сè уште не сте го поставиле вашиот нов телевизор BRAVIA, започнете со преземање на апликацијата Google Home во мобилниот телефон. Направете и регистрирајте сметка, а потоа извршете го поставувањето преку апликацијата.

Страница со краток преглед за Google TV прикажана на BRAVIA, картичката Постави Google TV е означена со црвена коцка
Поставување како Google TV

Дали веќе го поставивте вашиот нов BRAVIA како обичен телевизор? Во ред, не е тешко да го поставите како Google TV за да уживате во нови светови на забава. Изберете „Постави како Google TV“ на почетниот екран. 

Запознавање со Google TV

Добијте попаметно телевизиско доживување што е вградено во вашиот нов BRAVIA. Со Google TV, сите содржини што ги сакате се достапни на еден екран, а пребарувањето е многу лесно. Барајте омилени серии, видеоснимки, апликации и многу повеќе преку лентата за пребарување. Многу брзо. Многу лесно.


Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

Отклучете ги можностите што ги нуди Google TV
Направете листа со содржини за гледање

Направете листа со содржини што сакате да ги гледате на Google TV. Додавајте емисии, филмови или видеоснимки од Youtube што сакате да ги гледате подоцна, за да не ги барате повторно. Ажурирајте ја листата од секоја локација. Додавајте филмови и емисии преку телевизорот, апликација за мобилни телефони или Google Search, со кликнување на иконата за листа со содржини покрај нив. Содржините ќе се појават во листата на Google TV.

Контролирање на телевизорот со вашиот глас

Вашиот нов BRAVIA има далечински управувач со вграден микрофон и Google Assistant за да можете да ги контролирате содржините што ги гледате само со вашиот глас. 

Слика од далечински управувач со копчето за Google Assistant означено со црвена коцка
Разговарајте со далечинскиот управувач

Притиснете го копчето за Google Assistant на далечинскиот управувач. Ако сте поврзани на интернет и ако сте го поставиле Google TV, тогаш ќе можете да пребарувате сè што ви е потребно со зборување. 

Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

Изговорете „OK Google“ за да го контролирате телевизорот

Навистина е толку едноставно. Ако изговорите „OK Google“ и поставите прашање или изговорите команда како „OK Google, open Netflix“, вашиот телевизор BRAVIA ќе реагира соодветно. Погледнете го ова видео и дознајте како.

Над 10.000 апликации што чекаат да ги откриете

BRAVIA се испорачува со однапред инсталирани апликации како Netflix, Disney+ и Amazon Prime. Може да инсталирате и други апликации на едноставен начин. 


Организирајте ги апликациите на ваш начин

Филмови и серии, телевизија или спорт во живо, фитнес или музика - достапни се апликации за сè на Google TV. Откако ќе ги симнете саканите апликации, можете лесно да ги преместите, за да ги имате сите омилени апликации на почетниот екран и брзо да пристапувате до нив.

Поставки и функции

Создајте идеална слика

BRAVIA може да се користи штом го извадите од кутијата. Но, ако сакате уникатно доживување со забавата што сакате да ја гледате, прилагодете ги поставките за да добиете совршена слика за сите содржини.


Добијте најдобри слики за забавата што ја сакате

Прилагодете ги поставките за слика за максимално уживање во омилената забава - на пример, изберете го режимот за кино ако гледате филмови или прилагодете ги поставките за движења ако гледате брзи спортови. 


Подетални поставки за слика

Прилагодувајте други поставки за слики како бои, контраст, светлина, заситување и ниво на црни тонови преку контролната табла со поставки за слика што може да ја отворите во менито со брзи поставки. Придвижете се надолу и прилагодете ги поставките со помош на лизгачите. Дознајте повеќе во ЧПП.


Сите содржини што ги сакате ќе звучат одлично

Содржините што сакате да ги гледате и слушате ќе звучат уште пореално ако ја прилагодите акустиката со режимите, поставките и функциите за звук.

Проследувајте ги најголемите филмски хитови со BRAVIA CORE

BRAVIA CORE ви нуди огромен избор на филмови. Нашата уникатна апликација за проследување, создадена ексклузивно за BRAVIA XR во соработка со Sony Pictures, нуди прекрасно филмско доживување.


Слика од страницата за регистрација на BRAVIA CORE со опис на услугата и картички за Најава со Google и Внесете ја вашата адреса за е-пошта означени со црвена коцка
Запознавање со апликацијата BRAVIA CORE

Направете и користете сметка за апликацијата BRAVIA CORE што се прикажува на почетниот екран - изберете Создај сметка или Најава за да продолжите. 

Слика од почетната страница на BRAVIA CORE, лево има текст ФИЛМОВИ ЗА ИЗНАЈМУВАЊЕ во црвена коцка, десно има слики од филмови A Man Called Otto и Bullet Train
Како да пронајдете филмови за изнајмување

На почетната страница на BRAVIA CORE, изберете го делот за изнајмување филмови од менито на левата страна на екранот за да барате филмови. Изнајмените филмови ќе можете да ги погледнете во мојата библиотека.

Слика од почетната страница на BRAVIA CORE, лево има ПОСТАВКИ означени со црвена коцка, десно има слики од филмовите A Man Called Otto и Bullet Train
Сите содржини звучат подобро со Dolby Atmos

BRAVIA CORE нуди многу филмови со Dolby Atmos - доживување со просторен звук со кое ќе потонете во содржините. На почетниот екран на BRAVIA CORE, изберете Поставки, потоа Квалитет на звукот и изберете ја опцијата Зададено. Сега вашите содржини ќе се репродуцираат со најдобар можен квалитет.

Слика од страницата Studio Access на BRAVIA CORE со означен текст Mission Accomplished: Making of Bullet Train и опис, слика од актерот и видео означени со бел квадрат
Погледнете зад сцените со Studio Access

Само BRAVIA CORE ви нуди пристап до едни од денешните најдобри филмски продукции и режисери, со ексклузивни содржини од случувањата зад сцената. На почетната страница на BRAVIA CORE, изберете го делот Studio Access.

Како да ги прилагодите поставките за игри на BRAVIA

Новиот BRAVIA ве става во центарот на случувањата со ексклузивна контролна табла за игри што содржи мени за игри, режим за игри и поставки што може да ги отворите брзо додека играте. Станете гејмер каков што отсекогаш сте знаеле дека може да станете.  

Слика од далечински управувач со копчето во вид на клуч означено со црвена коцка, мени со брзи поставки во заднина, режимот за игри е означен со црвена коцка
Чекор 1: Пристапување до режимот за игри

Со режимот за игри може веднаш да се фрлите во акција. Притиснете го копчето со икона во вид на клуч на далечинскиот управувач за да го отворите менито за брзи поставки, а потоа изберете режим за слика и игри.

Слика од далечински управувач со копчето за мени означено со црвена коцка
Чекор 2: Приказ на менито за игри

Кога телевизорот е во режим за игри, притиснете го копчето за мени на управувачот за да го прикажете менито за игри со неопходни поставки. 

Чекор 3: Прилагодување поставки во менито за игри

Активирајте ги функциите за игри со копчињата со стрелки на управувачот за да ги прилагодите поставките по ваша желба. Поставете големина и положба на екранот, намалете заматување на движењата кај динамичните игри, активирајте еквалајзер за црни тонови за откривање противници во темни површини и додајте нишан за лесно нишанење.

Сликите на екранот се симулирани. 4K: 3.840 x 2.160 точки.

Совршен за функциите на PlayStation®5

Само телевизорите BRAVIA XR можат автоматски да ја прилагодат и оптимизираат сликата со најдобри поставки за вашиот PlayStation®5, независно дали играте игри или гледате филмови.

Запознавање со Eco Dashboard

Нашата грижа за животната средина е апсолутна, па затоа ја вградивме апликацијата Eco Dashboard во телевизорите BRAVIA XR. Оваа практична функција ви ги нуди сите еко поставки на едно место, ви помага да заштедите енергија и да ја заштитите животната средина без загуби во квалитетот.  

Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

Краток преглед

Разгледајте што нуди Eco Dashboard и дознајте како да ја подобрите енергетската ефикасност на телевизорот.

Како да заштедите енергија со Eco Dashboard 

Замислете го Eco Dashboard како помагало за намалување на потрошувачката на енергија. Сите еко поставки се на едно место за да можете лесно да ги менувате поединечно или заедно.

Поврзување на вашиот телевизор

Нова реалност со звучник во вид на лента

Поврзувањето на телевизор BRAVIA со компатибилен звучник во вид на лента нуди ново ниво на реалност бидејќи екранот се претвора во централен звучник. Звукот ги следи случувањата прецизно - замислете си како слушате звук на борбен авион што прелетува низ екранот. 

Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

Како да ја поставите функцијата Acoustic Center Sync

Погледнете го ова видео за да дознаете како да го поврзете звучникот во вид на лента и да активирате Acoustic Center Sync - паметна функција за прецизно усогласување на звукот со сликата, за реално доживување при гледањето.

Паметни функции, директно од вашиот телефон

Со вашиот нов BRAVIA може да правите многу паметни работи, како гледање омилени содржини од паметниот телефон преку телевизорот.

Поврзување со паметен телефон

Лесно проследувајте филмови, серии, фотографии, музика и многу повеќе од вашиот телефон директно кон телевизорот и уживајте во омилените содржини на голем екран. 

Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

Споделување содржини преку Apple AirPlay

Проследувајте без напор од вашиот iPhone, iPad или Mac кон вашиот телевизор. Поврзете ги BRAVIA и паметниот уред на иста Wi-Fi-мрежа и допрете ја иконата AirPlay што се прикажува на екранот.

Слика од паметен телефон во преден план и телевизор монтиран на ѕид во заднина, екраните прикажуваат веслач на кану во вода
Пресликување на екран со Chromecast built-in

Ако имате телефон со Android, може лесно да праќате содржини кон вашиот нов телевизор. Сè што треба да направите е да го поврзете уредот и BRAVIA преку Wi-Fi и да ја притиснете иконата за проследување на телефонот.

Ви ја претставуваме BRAVIA CAM

BRAVIA CAM е додаток (се испорачува со одредени модели) што препознава каде седите и ги оптимизира поставките соодветно. Ќе добиете најдобри слики и звук, независно каде седите и што гледате.  

Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

Погледнете што нуди BRAVIA CAM

Погледнете го ова видео со краток преглед и дознајте каква е разликата со BRAVIA CAM.

Слика од страницата за далечински управувач и галантерија, BRAVIA CAM е означена со бела боја, десно има поставки за BRAVIA CAM
Како да ја поставите BRAVIA CAM

Штом ја поврзете BRAVIA CAM со телевизорот, ќе се појави волшебникот за поставување. До BRAVIA CAM може да пристапите и од менито за поставки, ќе ја пронајдете со избирање „Далечински управувач и галантерија“.

Маж и жена во средина на екранот мавтаат на камерата при видеоразговор, долу лево се гледа жената која одговара на повикот
Видеоразговор од вашиот удобен кревет

Уживајте во видеоразговори од вашиот кревет без потреба да држите телефон или таблет-уред. BRAVIA CAM има широк агол на гледање за да го опфати целото семејство. Видеоразговор со BRAVIA CAM е достапен со Google Meet и Zoom. Преземете ја апликацијата Zoom или Google Meet од Google Play Store, отворете ја и воспоставете повик. Апликацијата автоматски ќе ја препознае BRAVIA CAM.

Слика од страницата за автоматско прилагодување на сликата и звукот со BRAVIA CAM, лево има виножито над ридови, а десно поставки
Оптимизирани поставки со Ambient Optimization Pro 

BRAVIA CAM со Ambient Optimization Pro автоматски ги оптимизира сликата и звукот според вашата положба во собата. Поставувањето е лесно. Во менито за галантерија на телевизорот изберете BRAVIA CAM и автоматско прилагодување на сликата и звукот

Често поставувани прашања

поддршка
Поддршка и новости

Добивајте информации за најновите ажурирања на фирмверот, вести и известувања.

Правила и услови на BRAVIA CORE

(1) BRAVIA CORE („Програмата“) е достапна во Европа*1 на телевизори од Sony што се дел од Програмата („Избрани телевизори“)*2. (2) Во цената на избраните телевизори спаѓа привремен пристап до BRAVIA Core, што подлежи на правила и услови: i) ограничени кредити за филмови, 15 кредити за A84L и A83L, 10 кредити за A95L, A80L, X95L, X90L, Z9K, A95K, A90K, A84K, A83K, X94K, X93K, X92K, Z9J и A90J или 5 кредити за останатите избрани телевизори со кои ќе можете да изнајмувате филмови од колекцијата со најмалку 300 филмови (еден кредит е доволен за изнајмување еден филм). Рокот на кредитите ќе истече по 12 месеци откако ќе ги добиете на вашата сметка за BRAVIA CORE по регистрацијата, но филмовите што ќе ги изнајмите преку BRAVIA CORE ќе можете да ги гледате до 23 февруари 2028, што подлежи на правилата на услугата BRAVIA CORE; и ii) привремен пристап до содржини од типот видео на барање со претплата, 24 месеци претплата на BRAVIA CORE за видео на барање за A84L, A83L, A95L, A80L, X95L, X90L, Z9K, A95K, A90K, A84K, A83K, X94K, X93K, X92K, Z9J и A90J или 12 месеци за останатите избрани телевизори. Периодот на претплата ќе започне од регистрацијата на сметката за BRAVIA CORE. На крајот од привремениот период на претплатата ќе заврши и вашиот пристап до видеосодржините на барање. Обновувањето на претплатата ќе подлежи на договор со операторот на BRAVIA CORE, согласно правилата и условите на услугата. (3) За да користите придобивки од програмата, регистрирајте сметка за BRAVIA CORE на вашиот избран телевизор до 23 февруари 2026 година. Ако не направите регистрација до овој датум, вашиот пристап до BRAVIA CORE ќе заврши. По регистрацијата ќе добиете е-порака за потврда на сметката, а кредитите и претплатата за BRAVIA CORE автоматски ќе се додадат на вашата сметка. Правилата за користење, правилата на услугата и политиката за приватност на BRAVIA CORE управуваат со употребата на BRAVIA CORE. За да регистрирате сметка за BRAVIA CORE мора да имате најмалку 18 години и да ги прифатите правилата за користење, правилата на услугата и политиката за приватност на BRAVIA CORE. За користење на оваа Програма треба да ја ажурирате апликацијата BRAVIA CORE во вашиот Избран телевизор со најновата верзија. Најновата верзија на апликацијата BRAVIA CORE е достапна на Google Play Store. (4) Во моментот не е можно да купувате кредити како дел од програмата. Достапните филмови подлежат на промена. Филмовите се нудат во стандардна резолуција, висока резолуција, 4K, 4K HDR или 4K IMAX ® Enhanced. Содржините IMAX® Enhanced го нудат максималното доживување на IMAX ® Enhanced - филмовите IMAX® Enhanced се достапни само на телевизори со сертификат за IMAX® Enhanced. (5) Може да проследувате на најмногу 4 избрани телевизори со една сметка за BRAVIA CORE во исто време. Услугата BRAVIA CORE не е достапна или може да не биде поддржана во сите земји и на сите јазици. Sony го задржува правото да ја менува, да го прекине пристапот до и/или да ја укине платформата BRAVIA CORE во секое време. BRAVIA CORE нуди Pure Stream™ што овозможува брзина на проследување од 30 Mbps до 80 Mbps. За да добиете брзина од 30 Mbps од Pure Stream™, вашиот интернет мора да има минимална брзина од 43 Mbps. За максимален квалитет од Pure Stream™ со 80 Mbps, вашиот интернет мора да има минимална брзина од 115 Mbps. За да уживате во функцијата Pure Stream™ со 80 Mbps, поврзете се на интернет преку Wi-Fi (безжичен LAN) што поддржува IEEE 802.11 n/ac/ax*3. BRAVIA CORE не презема одговорност за мрежните ограничувања или достапниот сообраќај на податоци. Можно е да важат ограничувањата и правилата на операторите за мрежни услуги. (6) Sony не нуди можност за враќање пари или кредити за какви било делумни периоди или неискористени кредити и/или содржини што не биле гледани на BRAVIA CORE. Вашиот пристап до услугата BRAVIA CORE во рамките на Програмата не може да се префрли на друго лице и не може да се рефундира. Кредитите немаат парична вредност и не може да се продаваат или препродаваат. (7) Sony Europe B.V. (8) „SONY“, „BRAVIA“ и „BRAVIA CORE“ се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Sony Group Corporation или нејзините подружници. Google TV и поврзаните лого ознаки се заштитни знаци на Google LLC. Google Play Store е заштитен знак на Google LLC. IMAX ® е регистриран заштитен знак на IMAX Corporation. Другите производи и имиња на компании може да бидат заштитни знаци на нивните соодветни сопственици. Иконите и сликите се симулирани и имаат само илустративна намена. Сите права, што не се изречно доделени тука, се задржани. Сите правила подлежат на промени.