Модел на којшто се однесува

Оваа информација е наменета за следниве модели:

 • KD-55A8
 • KD-55A85
 • KD-55A87
 • KD-55A89
 • KD-65A8
 • KD-65A85
 • KD-65A87
 • KD-65A89
 • KE-55A8
 • KE-55A85
 • KE-55A87
 • KE-55A89

За ова преземање

Предности и подобрувања

 • Го поправа проблемот кога нема звук од ТВ-канали по вклучување на телевизорот или по промена на ТВ-канали
 • Го поправа проблемот кога нема звук од апликации по вклучување на телевизорот
 • Го поправа проблемот кога YouTube го прекинува репродуцирањето на содржина
 • Го поправа проблемот кога телевизорот ненадејно се вклучува кога уреди со Bluetooth се обидуваат да се спарат со телевизорот додека RC е исклучено
 • Ажурирано подредување на каналите (важи само за Хрватска)
 • Поправена (решена) безбедносна ранливост на веб-прелистувач
  *Овој фирмвер содржи поправка за безбедносна ранливост што е откриена од тимот Viettel Cyber Security што работи со Trend Micro’s Zero Day Initiative. Би сакале да им се заблагодариме за нивната поддршка.

Претходни придобивки и подобрувања

Видете ги претходните придобивки и подобрувања

Ограничувања

 • Само за употреба со телевизори што се продаваат во Европа. Сите модели не се продаваат во сите држави.

Подготовка

Видеоупатство: како да го ажурирате телевизорот

Проверете ја верзијата на софтверот

Можно е веќе да го имате најновиот софтвер. Ако не сте сигурни, лесно може да проверите која верзија на софтверот ја имате така што ќе ги следите следниве упатства:

 1. Притиснете го копчето HELP на далечинскиот управувач.
 2. На екранот од телевизорот, бројот на верзијата на софтверот се прикажува под името на моделот.
  • Модел: KD- / KE- / XBR- / XR-xxxxxxxx
  • Верзија на софтверот: PKG-xxxxxxxx

Ако бројот на верзијата PKG6.5042.xxxx или поголем, веќе ја имате најновата верзија на софтверот и нема да биде потребно ажурирање.

Постојат 2 начина за ажурирање на фирмверот на BRAVIA телевизорот:

 • Користење на функцијата Automatically check for update (Автоматски проверувај за ажурирање) (лесно)
  ЗАБЕЛЕШКА: на телевизорот може да се прикаже дека Software is up to date (Ја имате најновата верзија на) дури и ако не е инсталирана поновата верзија. Ажурирањата за автоматско преземање на софтверот се објавуваат во фази и можно е да не бидат достапни веднаш. Обидете се повторно подоцна. Ако претпочитате да ажурирате сега, следете ги упатствата за да го преземете и да го инсталирате ажурирањето на софтверот со користење на USB флеш-меморија.
 • Користење USB флеш-меморија

Користење на функцијата Automatically check for update (Автоматски проверувај за ажурирање) (лесно):

Sony обезбедува ажурирања на софтверот за да ги подобри функционалностите и да им обезбеди на корисниците најнови доживувања на телевизорот. Најлесниот начин за преземање ажурирања на софтвер е да се користи функцијата за Automatically check for update (Автоматски проверувај за ажурирање). Ова поставување е стандардно овозможено.
Ако имате овозможено Automatically check for update (Автоматски проверувај за ажурирање) подолу, автоматски ќе добиете известување за да го ажурирате телевизорот.

 1. Притиснете го копчето HELP на далечинскиот управувач.
 2. Изберете System software update (Ажурирање на системскиот софтвер).
 3. Изберете Automatically check for update (Автоматски проверувај за ажурирање).

Новото ажурирање на фирмверот постепено ќе се доставува до сите телевизори што се поврзани на интернет во седмиците по неговото објавување.

ВАЖНО: Следниве делови „System Requirements“ (Системски барања), „File Info“ (Информации за датотеката), „Download“ (Преземање) и „Install“ (Инсталирање) се однесуваат на постапката за ажурирање со USB флеш-меморија. Може да ги игнорирате ако го завршите ажурирањето преку карактеристиката „Automatically check for update“ (Автоматски проверувај за ажурирање).

За најчестите прашања околу решавањето проблеми, видете во Questions and Answers (Прашања и одговори) на веб-локацијата за поддршка на Sony.

Користење USB флеш-меморија:

Може да го ажурирате софтверот и со користење USB флеш-меморија. Ако на телевизорот не е поставено интернет-поврзување или ако не сакате да чекате за ажурирањето преку функцијата Automatically check for update (Автоматски проверувај за ажурирање), обидете се да го преземете и да ажурирате со користење USB флеш-меморија според упатствата подолу.

Системски побарувања

Што ви треба

 • компјутер со пристап на интернет
 • USB флеш-меморија
  * Може да го ажурирате телевизорот дури и ако нема други датотеки на USB флеш-меморијата.

Информации за датотеката

Име на датотека

 • Ажурирање на фирмверот на верзија v6.5042 за телевизори

Име на датотека Zip

 • sony_atvotafull_2018_1605042100_eua_auth.zip

Верзија на датотека

 • 6.5042

Големина на датотека

 • 1 415 733 696 бајти

Датум на издавање

 • 24-02-2021

Преземи

Важно известување

 • Прочитајте ги упатствата внимателно или во спротивно може да предизвикате телевизорот да не реагира или да му треба поправка.
 • Не исклучувајте го телевизорот и не исклучувајте го напојувањето додека се ажурира.
 • Не притискајте ниту едно друго копче, освен копчињата споменати во упатствата.
 • Прекинете го снимањето пред да започнете со ажурирање на фирмверот (само за моделите со HDD-снимање преку USB).

Како да ја преземете апликацијата за ажурирање:

Пред да го инсталирате ажурирањето, ќе треба да го преземете од интернет и да го зачувате на USB флеш-меморијата.

 1. Кликнете на копчето Download (Преземање) во горниот дел од оваа страница, па прочитајте ги одредбите и условите.
 2. Откако ќе ги прифатите одредбите и условите, кликнете на копчето Download (Преземи) на долниот дел од страницата за да ја преземете датотеката за ажурирање на компјутерот.
 3. Проверете ги името и големината на преземената датотека (видете во делот File Info (Информации за датотеката)).
 4. Отпакувајте ја преземената датотека на локација на компјутерот што лесно може да ја најдете.
  ЗАБЕЛЕШКА: Откако ќе ја отпакувате преземената датотека, ќе ја најдете датотеката zip (sony_dtvxxxxx_xxxx_xxxxxx.zip).
 5. Ставете ја USB флеш-меморијата во компјутерот.
 6. Одете до локацијата каде што сте ја зачувале отпакуваната датотека и копирајте ја или преснимете ја со повлекување датотеката во коренскиот директориум на USB-уредот.
  ЗАБЕЛЕШКА: Коренскиот директориум е првиот или највисокиот директориум на уредот што ги содржи сите други папки.
 7. Отстранете ja USB флеш-меморијата од компјутерот и продолжете на следниот дел.

Чекор 1: инсталирајте го ажурирањето

Откако ќе ја преземете датотеката за ажурирање и ќе го подготвите USB-уредот, може да ја инсталирате на телевизорот. Процесот може да трае и до 10 минути, а за време на инсталацијата телевизорот ќе се исклучи пред повторно самиот да се вклучи. Спроведете ги следниве чекори:

 1. Вклучете го телевизорот.
 2. Уверете се дека на телевизорот не е приклучен ниту еден друг USB-уред.
 3. Ставете ја USB флеш-меморијата со отпакуваната датотека (sony_dtvxxxxx_xxxx_xxxxxx.zip) во USB-приклучокот на телевизорот.
  ЗАБЕЛЕШКА: Ако телевизорот има повеќе USB-приклучоци, може да се користи кој било од нив.
 4. Откако USB флеш-меморијата ќе се открие, на телевизорот ќе се појават повеќе различни пораки. Следете ги упатствата на екранот.
  ЗАБЕЛЕШКА: Ако пораките не се појават автоматски, користете го далечинскиот управувач за да го исклучите телевизорот, па да го вклучите повторно.
 5. Ќе започне процесот на ажурирање, индикаторот за напојување POWER на телевизорот ќе почне да трепка со бела боја, а на телевизорот ќе се прикаже екранот за напредокот на ажурирањето.
 6. По неколку минути, телевизорот ќе се исклучи и повторно ќе се вклучи за да се заврши ажурирањето.
  ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Во текот на процесот на инсталација на софтверот:
  • Не отстранувајте го USB-уредот
  • Не исклучувајте го телевизорот
  • Не исклучувајте го телевизорот од извор на напојување
 7. Телевизорот ќе се престартува автоматски штом ќе заврши ажурирањето.
 8. Внимателно извадете го USB-уредот од влезот за USB.

Чекор 2: Проверете дали ажурирањето е успешно

Проверете ја тековната верзија на софтверот за да потврдите дека ажурирањето е инсталирано успешно.

 • Ако бројот на верзијата е PKG6.5042.xxxx, ажурирањето на софтверот било успешно.
 • Ако бројот на верзијата не е PKG6.5042.xxxx повторно преземете го и инсталирајте го ажурирањето.

Прашања и одговори

ЧПП

 • Дали по ажурирањето ќе бидат избришани моите лични поставки?
  Не, ќе бидат зачувани сите лични поставки.
 • Дали може да инсталирам постара верзија на софтверот?
  Не. За да бидете сигурни дека телевизорот ги има оптималните перформанси, не е можно да се инсталира постара верзија на софтверот. Најновата верзија на софтверот ги содржи сите придобивки и подобрувања од претходните верзии.
 • Дали е нормално телевизорот да се исклучи за време на процесот на ажурирање?
  Да, нормално е телевизорот да се престартува за време на процесот на ажурирање. На телевизорот ќе му подолго време за да се престартува кога се инсталира нов софтвер.

Што да направите ако имате проблеми со ажурирање на фирмверот за телевизорот

Ако на екранот од телевизорот се појави некоја од пораките An error occurred during the software update (Се појави грешка за време на ажурирањето на софтверот) или Software cannot be updated using this USB device (Софтверот не може да се ажурира со овој USB-уред), следете ги следниве постапки за можно решение:

 1. Исклучете го телевизорот со притискање на копчето за вклучување POWER на телевизорот.
 2. Повторно притиснете го копчето за вклучување POWER и повторно започнете со процесот на инсталирање.

Ако на екранот од телевизорот се прикаже пораката No newer version of the TV software was found (Не е пронајдена понова верзија на софтверот за телевизорот), на телевизорот веќе е инсталирана најновата верзија на софтверот и не треба да го ажурирате.

ЗАБЕЛЕШКА: Ако се обидувате да го ажурирате софтверот со користење USB флеш-меморија, проверете го следново.

 • Проверете дали USB флеш-меморијата работи правилно.
 • Податочната единица мора да биде форматирана во FAT16, FAT32, exFAT или NTFS.
 • Можно е ажурирањето да не успее дури и кога користите USB флеш-меморија што ги исполнува горенаведените услови, во зависност од големината и структурата на директориумите на другите датотеки на податочната единица. Ако ажурирањето не успее, избришете ги другите датотеки и обидете се повторно, така што на USB флеш-меморијата ќе биде зачувана само датотеката за ажурирање. Ако ажурирањето повторно не успее, форматирајте ја USB флеш-меморијата во FAT32 и обидете се повторно.

За најчестите прашања околу решавањето проблеми, видете во делот Прашања и одговори на веб-локацијата за поддршка на Sony.