За ова преземање

Ако можете, препорачуваме да користите интернет за ажурирање. Ако не, можете да го користите овој метод наместо интернет. Преземете го ажурирањето на компјутер, изрежете го на празен диск и префрлете го на Blu-ray-репродукторот.

Го препорачуваме следниов оперативен систем: Mac OS X 10.10 / Mac OS X 10.9 / Mac OS X 10.8 / Mac OS X 10.7 / Mac OS X 10.6 / Mac OS X 10.5.

Како да се уверите дека ажурирањето оди беспрекорно

Ажурирањето обично е многу едноставно. Еве како можете да се уверите дека работи првиот пат:

 • Прочитајте ги упатствата внимателно или во спротивно можете да го оштетите Blu-ray-репродукторот.
 • Не исклучувајте го Blu-ray-репродукторот - или не исклучувајте го од струја додека врши ажурирање.
 • Не притискајте ниедно копче, освен копчињата споменати во упатствата.

Преземете го ажурирањето на компјутерот:

 1. Прочитајте ги и согласете се со одредбите и условите
 2. Преземете ја датотеката UPDATA_M09R0070M.ZIP на компјутерот, но запомнете во која папка ја преземате.
 3. Одете на датотеката и проверете дали големината е 70.4 МБ (73,843,033 бајти).
 4. Отпакувајте ја датотеката - отпакуваната датотека ќе биде именувана UPDATA_M09R0070.ISO.
 5. Кликнете со десното копче на датотеката UPDATA_M09R0070.ISO и изберете Get info (Добиј информации).
 6. Проверете дали големината на датотеката е 72.8 МБ (76,435,456 бајти).


  Информации за датотеката

Креирајте диск:

 • Отворете ја програмата Disk Utility преку Applications (Апликации) > Utilities (Услужни програми) > Disk Utility на Вашиот Mac.
 • Повлечете па спуштете ја датотеката UPDATA_M09R0070.ISO во левото окно од прозорецот на програмата Disk Utility.


  Прозорец за програмата Disk Utility

 • Ставете празен диск за снимање ЦД-Р во компјутерот.
 • Изберете ја датотеката UPDATA_M09R0070.ISO , кликнете на иконата Burn (Режи) iи кликнете на опцијата Burn (Режи).
  Ако сакате да проверите што режете, кликнете на иконата со мал триаголник и изберете Verify burned data (Провери ги изрежените податоци)..


  Опција за режење дискови

 • Датотеката се снима на дискот.
 • Кога ќе ја видите пораката "успешно изрежано", кликнете OK и дискот ќе се исфрли.
 • Ако не сте сигурни дали работи правилно, почнете одново и направете нов диск.

Префрлете го ажурирањето на репродукторот

Прво подгответе ја опремата, а потоа префрлете го ажурирањето на репродукторот.

Подгответе ја опремата:

 1. Вклучете го телевизорот и проверете дали е поставен на влезот на кој е поврзан Blu-ray-репродукторот. (Ако репродукторот е поврзан на приклучок АВ 2, одберете АВ 2 како влез.)
 2. Вклучете го Blu-ray-репродукторот.
 3. Ставете го дискот во репродукторот и затворете ја фиоката за дискот.

Префрлете го ажурирањето:

 • Откако ќе се вчита дискот, на телевизорот ќе се прикаже пораката Perform version update (Да се изврши ажурирање на верзијата)?.
 • Изберете OK на далечинскиот управувач, а потоа притиснете ENTER (ВНЕСИ).
 • Ажурирањето започнува.
 • За време на ажурирањето, на телевизорот ќе ја видите пораката "*/9". * се менува во 0 и оди до 9 за време на процесот на ажурирање.
 • Ажурирањето е завршено кога ќе се отвори фиоката за дискот и репродукторот автоматски ќе се исклучи. Не користете го и не исклучувајте го репродукторот додека не заврши ажурирањето.
 • Извадете го дискот за ажурирање од репродукторот и вклучете го репродукторот.
 • Проверете ја верзијата на фирмверот. Ако бројот на верзијата е M09.R.0070, ажурирањето на фирмверот е успешно.

Решавање проблеми

Што да направите ако имате проблеми со ажурирање на фирмверот на Blu-ray-репродукторот ако користите компјутер и диск.

 • The update disc will not eject (Дискот за ажурирање нема да излезе).Постапете на следниов начин:
  1. Исклучете го репродукторот и исклучете го кабелот за наизменична струја.
  2. Повторно поврзете го кабелот за наизменична струја додека го притискате копчето "Open/Close (Отвори/Затвори)" на репродукторот - не на далечинскиот управувач.
  3. Продолжете со притискање на копчето Open/Close (Отвори/Затвори) на репродукторот додека не се отвори фиоката.
  4. Извадете го дискот.

 • Енергијата се исклучила додека траеше ажурирањето
  Вклучете го репродукторот и задржете го дискот за ажурирање во фиоката. Ажурирањето ќе започне автоматски.

 • Датотеката за ажурирање UPDATA_M09R0070M.ZIP којашто ја презедов од веб-локацијата за ажурирање не може да се отпакува.
  Дали успешно ја презедовте датотеката? Обидете се да ја избришете датотеката и повторно да ја преземете.

 • Ажурирањето трае повеќе од 30 минути и сè уште не е завршено
  1. Исклучете го кабелот од струја, а потоа поврзете го повторно по неколку минути.
  2. Вклучете го репродукторот за Blu-ray-дискови.
  3. Обидете се повторно со постапката за ажурирање.
   Сè уште не работи? Тогаш контактирајте со службата за поддршка на корисници од Sony