ИД на напис : 00198028 / Последна промена : 27.06.2019

Известување за безбедност за безжичен пренослив сервер WG-C20

  Почитувани корисници,

  Безжичниот пренослив сервер WG-C20, издаден во октомври 2013 година, ги користи софтверот со отворен код DNSmasq и стандардот за шифрирање безжични LAN-мрежи WPA2. Врз основа на извештаите во индустријата, откриено е дека оваа технологија ја има следнава ранливост.*

  *База на податоци за известувања за ранливост на CERT (англиски)

   

  За да се овозможи безбедноста и да се заштитат уредите од злонамерни напаѓачи кои може да ја искористат оваа ранливост, следете ги упатствата како што е опишано подолу:

  1. Користете директно поврзување со вашите уреди
   Кога го поврзувате WG-C20 со паметен телефон или таблет, користете директно безжично поврзување без користење безжична пристапна точка за LAN.

  1. Поставете ја безбедноста
   За да го користите безбедно вашиот WG-C20, конфигурирајте ги поставувањата за безбедност на WG-C20 според упатствата дадени во Водичот за помош (погледнете ја врската подолу). Ако ја дадете лозинката за безжичен LAN на други лица со цел споделување датотеки, препорачуваме да ја промените лозинката веднаш по споделувањето.

   

  1. Изберете безбедно место кога се поврзувате на интернет
   WG-C20 ви овозможува да се поврзете на интернет преку рутер за безжична LAN. Ако ја користите оваа карактеристика за да се поврзете на интернет преку паметниот телефон или таблетот, изберете безбедно место (како што е вашиот дом) каде што ќе им биде тешко на други лица да пристапат до интернет-поврзувањето.

   

  1. Избегнувајте да користите јавни безжични LAN
   Некои јавни безжични LANне се доволно безбедни и дозволуваат поврзување на неодреден број корисници. За потребите на безбедноста, препорачуваме да избегнувате поврзувања од WG-C20 на јавни безжични LAN.