FX3

Нова филмска слобода

FX3 Cinema Line од Sony ја реализира замислата на страсните креатори на содржини. Филмското изразување е на исто ниво со сигурните перформанси и лесното ракување за да ги задоволи потребите на денешната креативна заедница. Компактна, лесна и едноставна за носење и користење. 

Лого за добитник на наградата најдобар од најдобрите за 2022 година од reddot
Лого за наградата iF Gold Award 2022
Зачекорете во светот на професионално снимање
Слика за пример
За подобро филмско изразување
Слика за пример
Дизајнирана за удобно самостојно снимање
Слика за пример
Опции за проширување и ракување за креаторите на содржини
За подобро филмско изразување
Снимање целосна слика при слаба светлина

Сензорот за целосна слика на FX3 користи иновативни техники за собирање светлина за да ви овозможи да снимате јасни и употребливи слики дури и при слаба осветленост. Чувствителноста ISO од 80-102400 за видео може да се прошири до 409600. 

Широк динамички опсег, креативно изразување

FX3 нуди извонреден динамички опсег со 15+ чекори за да може да снимате во добро осветлени простории и на отворено па сè до утрински, вечерен и среден период од денот. Доловете ги сите нијанси и добијте слобода во градацијата на боите при снимањето.

Прекрасен ефект на дефокусирање и креативност

Доловете ја сцената со филмска 4K-резолуција, мала длабочина на полето, прекрасни ефекти на дефокусирање и филмска слобода благодарение на сензорот за целосна слика.

Наука за филмски бои со S-Cinetone™

Стандардот S-Cinetone, создаден за докажаната камера FX9 од Sony, е зададениот изглед за филмско изразување на FX3. Прецизно прилагоден за да ги задоволи потребите на денешните креатори на содржини, тој нуди богати бои и природни тонови на кожата како кај другите камери Cinema Line без градација на боите. 

4K со 120 fps и сите кадри во фокус 

Дури и при високи стапки на слики, може да снимате детални 4K-снимки благодарение на прецизниот AF и големата брзина на читање на сензорот на FX3. Режимот за бавни и брзи движења (S&Q) ви нуди целосна контрола врз стапката на слики за снимање, за да снимате прекрасни сцени од движења со 5x помала брзина (и 24p). 

Слика за пример
Снимање со HDR и S-Log3 со 10 бита за рамномерни градации

S-Log3 и S-Gamut3.Cine овозможуваат снимање со висококвалитетна репродукција на бои со широк динамички опсег и усогласување на снимените материјали со снимки од други камери Cinema Line во обработката по снимањето. Профилот за слика HLG (Hybrid Log-Gamma) HDR овозможува директна репродукција во HDR (HLG) на компатибилни телевизори без обработка по снимањето. 

Снимање во 16-битен RAW HDMI-формат 

За процесите на обработка по снимањето е достапно снимање во 16-битен RAW-формат преку HDMI-врска со надворешни снимачи, а во камерата истовремено се снимаат и датотеки XAVC HS 4K, XAVC S 4K или XAVC S-I 4K и прокси датотеки. Снимките RAW имаат резолуција од 4264 x 2408 [16:9], што ја надминува резолуцијата DCI-4K.

Слика од приклучување монитор од трета страна на FX3
Слика од структурата на датотеки за All-intra, Long GOP и група слики
Уживајте во богати детали и реалистични бои

FX3 нуди внатрешно снимање во 4K, длабочина од 10 бита и семплирање на бои 4:2:2 со компресија All Intra и Long-GOP. Тоа ви овозможува да добиете уште подобри градации на бои, а притоа да ги задржите природните нијанси, за потполна слобода при уредувањето.   

[1] All-Intra (All-I) [2] Long-GOP [3] Група слики 

Дизајнирана за удобно самостојно снимање
Сигурен и прецизен автоматски фокус

AF со широка површина и интелигентно следење врши откривање фаза во фокусната рамнина за да овозможи континуирано следење на субјектот речиси низ целиот кадар. Брзиот хибриден AF фокусира прецизно дури и кога снимате со мала длабочина на полето и со висока стапка на слики од 120p во 4K(QFHD)

Современо следење со AF за стабилен фокус

Функциите за следење нудат стабилен фокус за субјектите, за да може да се концентрирате на композицијата. AF на очи во реално време прецизно ги фокусира очите и лицето, а следењето во реално време е можно со алгоритмите на Sony за препознавање субјекти со AI. 

Движење и контрола на допир за фокусот 

FX3 нуди функција за брзината на движење на AF заради лесно поместување на фокусот и пет поставки за чувствителност на поместувањето на AF што овозможуваат да се прилагоди колку лесно AF ќе преминува или ќе се задржува на субјектот. Субјектот што сакате да го фокусирате може да го изберете со допирање на LCD-екранот. 

Предности на објективите од Sony за снимање видео

Дознајте ги четирите уникатни предности на објективите со E-приклучок од Sony за снимање видео. Комбинацијата од објективи и фотоапарати од Sony ќе ви овозможи подобро доживување при снимањето видео.

Одлична преносливост, каде и да одите

FX3 е дизајнирана за врвна преносливост со компактна големина и мала тежина. Прикачената рачка и отворите за директно прикачување додатоци овозможуваат брзо поставување, непречено снимање и брзо пакување. Куќиштето и капаците се изработени од лесна магнезиумска легура што ја зголемува издржливоста и перформансите дури и во лоши услови.

Слика од структурата на камерата со магнезиумски делови
Слика од рачката со XLR на FX3
Отстранлива рачка со XLR 

Рачката опремена со XLR-адаптер и два XLR-приклучоци со стандардна големина може да се прикачи на приклучокот за повеќе интерфејси (MI) на камерата заради поудобно и постабилно ракување во ситуации со лоши услови, како снимање од ниска положба. 

Вградена стабилизација на слика 

Активниот режим е вграден систем за оптичка стабилизација со 5 оски што нуди подобра стабилизација на слика за видео. Жироскопот прецизно го мери тресењето на камерата и врши оптичка компензација. На тој начин добивате стабилни видеоснимки дури и кога снимате рачно без да користите механизми за стабилизација, кога пешачите, па дури и во 4K-резолуција. 

[1, 2] аголно тресење (движење и вртење) [3, 4] тресење со поместување (оски X и Y), [5] ротациско тресење (вртење по оската Z)

Слика од структурата на вградениот систем за оптичка стабилизација на слика со 5 оски
Слика од уредување со Catalyst на компјутер
Стабилизација на слика и полесно уредување со Catalyst

Метаподатоците за тресењето на фотоапаратот се евидентираат во вградениот жироскоп за изострување и стабилизирање на рачно снимените материјали. Catalyst Browse / Catalyst Prepare од Sony овозможува лесно балансирање на автоматизираната компензација на тресењето и отсекувањето на сликите. Catalyst може да ги искористи и податоците за ротација на камерата. 

Опции за проширување и ракување за креаторите на содржини
Преден и заден светлосен индикатор 

Светлосните индикатори на предната и задната страна на FX3 покажуваат дали камерата снима. Јасно се видливи и за снимателот и за лицето што настапува пред камерата.

LCD-екран со променлив агол

LCD-екранот на допир од 3,0 инчи (1,44 милиони точки) се отвора странично за флексибилно позиционирање и подобра видливост кога камерата е монтирана на механизми за стабилизација. Тој нуди и интуитивна контрола на менито за многу од поставките на камерата. 

Неопходни контроли за ефикасно снимање

Освен шесте приспособливи копчиња, лесно може да ги дофатите и често користените контроли со една рака, за втората рака да ви биде слободна за ракување и балансирање на објективот. Достапни се и повеќе отвори за завртки на куќиштето и рачката за директно прикачување додатоци. 

Слика од протокот на воздух за ладење на куќиштето на фотоапаратот
Непрекинато снимање во 4K/60p

За да овозможи непрекинато снимање во 4K/60p, FX3 има систем за иновативна дисипација на топлина. Поставувањето на ладилниците, структурата за проток на воздух и бесшумниот вентилатор за ладење го оптимизираат ладењето дури и при долго снимање.

XLR-адаптер и дигитален влез за квалитетен звук

Освен вградениот микрофон на камерата, може да поврзете различни професионални микрофони надворешно преку приклучоците XLR со стандардна големина на рачката, користејќи интерфејс за дигитален звук преку приклучокот за повеќе интерфејси (MI). Достапни се три формати за снимање, вклучувајќи и 4-канален со 24 бита. Дигитален звук може да снимате и со приклучување дигитален микрофон како ECM-B1M, дури и ако не ја користите рачката.

Слика од приклучоците XLR на рачката
Слика од два отвори за медиуми
Два отвори за медиуми со голема брзина 

Картичките CFexpress Type A поддржуваат снимање со висока бит-стапка. Отворите за медиуми на камерата поддржуваат CFexpress Type A, како и стандардни картички SDXC UHS-I и UHS-II, а бидејќи отворите се идентични, може да снимате со пренасочување или да снимате резервна копија.

Далечинска контрола на камерата и префрлување преку мрежа

Мрежната врска, преку Wi-Fi® или приклучокот USB type C, овозможува далечинска контрола на камерата преку паметни телефони или таблет-уреди, или со NFC со еден допир или со рачно впарување. Далечинското снимање може да се контролира преку компјутер со Imaging Edge Desktop™ од Sony или преку мобилен уред со Imaging Edge Mobile™. А снимените слики или видеоснимки можат да се префрлат преку FTP. 

Слика од мобилен телефон поврзан на безжична мрежа
Слика од уредување со Imaging Edge на компјутер
Далечинско прегледување, снимање и проследување

Жично или безжично далечинско снимање е достапно преку компјутер или мобилен уред во кој е инсталиран Imaging Edge Mobile, за поефикасни работни процеси и снимање во лоши услови. Imaging Edge Webcam™ овозможува онлајн видеокомуникација со висок квалитет на слика. 

Спецификации и функции

Камерата FX3 Cinema Line, со неверојатно компактен дизајн, нуди голема чувствителност и филмско изразување во формат на целосна слика. Освен професионално ракување, оваа креативна алатка нуди зголемена преносливост за лесно самостојно фотографирање, поради што е идеална за снимање на вашата замисла.
  • Перформанси за форматот целосна слика со голема чувствителност и широк динамички опсег

  • Процесор за обработка на слика BIONZ XR со високи перформанси

  • Снимање во 4K (QFHD) со голема стапка на слики од 120 fps

  • Наука за филмски бои со S-Cinetone™

  • Зголемена преносливост за самостојна работа

ТИП НА СЕНЗОР
Exmor R CMOS-сензор од 35 мм за целосна слика (35,6 x 23,8 мм)
Точки
Прибл. 10,2 милиони точки (ефикасни) за видео, прибл. 12,1 милиони точки (ефикасни) за фотографии, прибл. 12,9 милиони точки (вкупно)
ЧУВСТВИТЕЛНОСТ
[Видео] еквивалент на ISO 80-102400 (ISO-вредностите до 409600 може да се постават како проширен опсег на ISO.), АВТОМАТСКИ (ISO 80-12800, можност за избор на долна и горна граница), [Фотографии] ISO 80-102400 (ISO-вредностите од ISO 40 до ISO 409600 може да се постават како проширен опсег на ISO.), АВТОМАТСКИ (ISO 80-12800, можност за избор на долна и горна граница)
ТИП НА МЕДИУМ
Картичка CFexpress Type A / SD (x2), истовремено снимање, подредување, автоматска промена на медиуми, копирање
LCD
TFT од 7,5 см (тип 3,0), прибл. 1,44 M точки, агол на отворање: прибл. 176 степени, агол на ротација: прибл. 270 степени
Компанијата Sony не само што е посветена да ви обезбеди производи, услуги и содржини кои нудат возбудливи доживувања, туку работи и кон исполнување на целта да постигне искористување на животната средина еднакво на нула преку своите деловни активности Дознајте повеќе за Sony и за животната средина

Оценки и награди

Корисниците велат