FR7

Кинематографија и роботика

FR7 нуди рамномерно поместување, закосување и зумирање (PTZ), сензор за целосна слика и висококвалитетна палета на објективи со E-приклучок. Фокусната должина и малата длабочина на поле нудат креативна слобода, а со можноста за далечинска PTZ-контрола нудат и сосема нови креативни можности. 

Слика од дестинација на врската
Снимете го светот од нови агли
Слика од дестинација на врската
Врвни снимки како во кино
Слика од дестинација на врската
Откријте ги можностите на далечинскиот PTZ 
Слика од дестинација на врската
Поврзување за креативните работни процеси
Слика од дестинација на врската
Sony и животната средина 
Снимете го светот од нови агли
Далечинска контрола за креативно поставување на камерата 

Благодарение на вградениот механизам за поместување и закосување што може далечински да се управува, FR7 може да се постави на таван или на други подалечни локации. Следете ги субјектите или веднаш изберете ги однапред составените кадри за ненадминат креативен потенцијал. 

Иновативна далечинска контрола 

Благодарение на новодизајнираната апликација Web App што овозможува едноставен пристап преку QR-код или URL-адреса, може да ја поставувате FR7 преку таблет или веб-пребарувач на компјутер. Може да го користите и изборниот RM-IP500 за прецизно поместување, закосување и зумирање контролирано преку палка за контрола

Напредна технологија за филмски израз

Како дел од Cinema Line, FR7 нуди карактеристики што го поддржуваат филмскиот израз. FR7 има CMOS-сензор за целосна слика од 35 мм со задно осветлување, за првпат во камера со поместување, закосување и зумирање (PTZ). BIONZ XR™ нуди извонреден квалитет на сликата благодарение на високата чувствителност, рамномерните градации и реалистичните бои. 

Неограничена креативност со објективите со E-приклучок

FR7 се одликува со E-приклучокот од Sony и може да се користи со сите објективи со E-приклучок. Меѓу нив спаѓаат и објективите од врвната серија G Master, кои се познати по својата неверојатна резолуција и ефекти на дефокусирање. Изборот на фокусни должини од 12 мм до 1200 мм ви овозможува опширна креативна контрола.

Врвни снимки како во кино 
Квалитет на слика на Cinema Line

Зборовите "Cinema Line" во името на FR7 ја идентификуваат како дел од реномираната палета на креативни алатки за ослободување на вистинската моќ на визуелното раскажување. Таа нуди приспособени и Cine EI режими што го приспособуваат работењето на камерата според работниот процес, притоа одржувајќи ја доследноста со другите Cinema Line камери. 

Cinema Line

Слика на која е прикажана маргината на грешка
Неверојатна маргина на грешка за моќно изразување

FR7 нуди широка маргина на грешка од 15+ чекори што спречува преосветлени површини и презатемнети сенки. Во режимот Cine EI, минималната чувствителност може да се постави на ISO 800 или 12800, за доследен изглед без разлика на осветлувањето. 

Слика од маж и жена кои разговараат
Неверојатен квалитет на слика при слаба осветленост 

FR7 нуди појасни слики при слаба осветленост така што максимално ја користи големината и високата чувствителност на сензорот. ISO-вредностите може да се прошират до ISO 409600 при снимање во екстремно слаба осветленост, како што се концертите. 

Слика од жена пред градска заднина
Забавени движења за поголеми креативни можности 

Снимањето рамномерни забавени движења до 5x нуди поголеми креативни можности и овозможува секој момент да биде појасен и повпечатлив. FR7 нуди внатрешно снимање со забавено движење до 120 fps во 4K резолуција и до 240 fps во Full HD. 

Слика од жена која спие
Излез во 4K 60p 4:2:2 10 бита 

FR7 нуди поддршка за јасен, висококвалитетен излез преку HDMI и SDI OUT-приклучоците. Тоа овозможува снимање во формат Apple ProRes 422 или Avid DNxHR® во 4K 60p 4:2:2 со 10 бита со компатибилни надворешни снимачи преку HDMI или SDI-кабел.

Слика од град поделена на низок и на висок контраст
Поддршка за S-Log3/S-Gamut3

Со изборните криви на гамата S-Log3 и S-Gamut3.Cine може да ги доловите целосната палета на бои и динамичкиот опсег што му се достапни на сензорот. Тие ги задржуваат деталите во осветлените и темните делови, за флексибилна обработка по снимањето.

Слика што ја прикажува разликата помеѓу компресијата All-Intra и Long-GOP
Снимање со All-Intra за прецизно снимање движења 

FR7 нуди внатрешно снимање во 4K со длабочина од 10 бита и семплирање на бои 4:2:2 со компресија All - Intra и Long-GOP. Тоа ви овозможува да добиете уште подобри градации на бои, а притоа да ги задржите природните нијанси, за потполна слобода при уредувањето.     

[1] All-Intra (ALL-I)   [2] Long-GOP  [3] Група слики

Слика од жена пред градска заднина
Филмски изглед без напор со S-Cinetone™

Опцијата S-Cinetone нуди природни средни тонови што се неопходни за природниот изглед на боите на кожата, како и меки бои и прекрасни светли тонови. Снимајте прекрасни филмски снимки во самата камера, без потреба од дополнителна градација на бои.

Изразете ја вашата замисла со објективите со E-приклучок
Голем избор на објективи за реализирање на вашите замисли

FR7 се одликува со E-приклучокот од Sony и е компатибилна со висококвалитетните објективи со E-приклучок, како и со врвната серија G Master со неверојатна резолуција и ефекти на дефокусирање. Изборот на фокусни должини од 12 мм до 1200 мм ви нуди целосна креативна контрола.

Слика од објективи со E-приклучок
Прекрасен и импресивен ефект на дефокусирање

Благодарение на сензорот за целосна слика и неверојатната палета на објективи од Sony, може да создавате впечатливи ефекти на дефокусирање со мала длабочина на поле - нешто што не е можно со другите PTZ-камери. Користењето примарен објектив како F1,2 може да ви помогне да постигнете филмски визуелни ефекти во кои субјектот впечатливо се истакнува. 

Слика од прозорец низ кој се гледа жена која користи телефон
Предности на објективите од Sony за снимање видеоснимки 

Најдобрата камера заслужува најдобри објективи. Погледнете ги четирите уникатни предности од користењето објективи со E-приклучок од Sony за снимање видеоснимки. Комбинацијата од објективи од Sony и FR7 ќе ви овозможи подобро доживување при снимањето видеоснимки. 

Потпорни држачи за објектив

Двата држачи за објектив што се наоѓаат на долната страна на камерата овозможуваат прикачување на стандардна монтажна галантерија од 15 мм.

Слика од производот FR7 со два држачи за објектив
Откријте ги можностите на далечинскиот PTZ 
Рамномерно поместување, закосување и зумирање 
Слика на која е прикажан аголот на поместување/закосување
Слика на која е прикажан аголот на поместување/закосување

Доловете ја сцената од секој агол

FR7 се одликува со рамномерна функционалност за поместување, закосување и зумирање што може да се контролира далечински или да се повика во однапред поставени положби. Опсегот на аголот на поместување е од -170° до +170°, а опсегот на аголот на закосување е од -30° до +195° при користење во нормална вертикална ориентација. 

Слика од лице кое ја контролира FR7 преку Web App
Комплетна, наменска апликација Web App

Со новата Web App, користете таблет или веб-пребарувач на компјутер за поместување, закосување, зумирање, фокусирање, снимање и приспособување на поставките. Лесен пристап до камерите на тешко пристапни локации со поставувањето со QR-код за секоја камера. Web App користи исто мени како FX6 за интуитивно ракување.

Слика на која е прикажан човек кој го користи RM-IP500
Далечински управувач со високи перформанси RM-IP500

FR7 се впарува со далечинскиот управувач RM-IP500 од Sony за PTZ-камери за да ви овозможи прецизно поместување, закосување и зумирање. Вртливите копчиња овозможуваат поставување на брзината на поместувањето, закосувањето и зумирањето според субјектот и околината. Може да го контролирате зумот преку џојстикот или рачка за зумирање. 

Фотографирање со повеќе фотоапарати

Проширете ги вашите креативни опции

FR7 поддржува снимање со повеќе камери со малуброен персонал. Таа може да се монтира на статив, на таван или на локации со ограничен пристап, така што субјектите може да се следат ненаметливо и да се снимаат од повеќе агли. Еден далечински управувач RM-IP500 може да се користи за поставување до 100 камери FR7 (10 групи од по 10 камери)

Слика на која е прикажан графичкиот кориснички интерфејс на Web App
Прецизна контрола над движењата на камерата 

Брзината на поместувањето и закосувањето може постојано да се менува од 0,02 степени во секунда до 60 степени во секунда и овозможува флексибилност во следењето на субјектите и ситуациите при снимањето.

Слика од двајца мажи кои разговараат
До 100 однапред поставени положби

Испорачаниот далечински управувач, наменската апликација Web App и RM-IP500 може да запомнат до 100 однапред поставени параметри за камерата (насока, зум и фокус). Однапред поставените параметри се повикуваат со притиснување едно копче. 

Слика од насмеан маж
Јасно зумирање слики, подобрен агол на гледање 

FR7 се одликува со функцијата за јасно зумирање на слики на Sony, која ви овозможува зумирање кон субјектот со минимална деградација на сликата, дури и при користење немоторизиран објектив за зумирање или примарен објектив

Слика од жена која лежи на кревет
Стабилен автоматски фокус за далечинско снимање

При далечинско снимање, FR7 брзо и прецизно ги открива и следи подвижните објекти дури и при слаба осветленост, благодарение на 627 точки за AF со откривање на фаза со можност за избор и моќниот BIONZ XR.

[1] Покриеност со AF со откривање на фаза

Слика од жена која се оддалечува и жена која седи и гледа кон неа
Следење во реално време за далечинско снимање

Концентрирајте се на кадарот и препуштете ѝ го фокусирањето на камерата. Во Web App на FR7, опцијата за следење со допир почнува автоматско фокусирање на избраниот субјект со следење во реално време, за професионално и ефикасно снимање

Слика во која е активирана опцијата за AF на очи во реално време
AF на очи во реално време за далечинско снимање 

Благодарение на процесорот BIONZ XR, FR7 нуди стабилни перформанси за AF, кои се клучни за далечинско снимање. Остриот фокус на очи ги следи очите, дури и ако субјектот гледа нагоре или надолу под остар агол. 

Електронски и варијабилен ND-филтер за далечинско ракување 

Вградениот електронски и варијабилен ND-филтер од Sony (неутрална густина) овозможува далечинска контрола на експозицијата, за рамномерно далечинско ракување. Тој овозможува беспрекорно приспособување на ND од 1/4 до 1/128 за далечинска контрола на експозицијата, а длабочината на поле може практично да се контролира за експозицијата да остане доследна.

Компензација за промени во фокусната должина

FR7 се одликува со функција за компензација за промени во фокусната должина што ги минимизира несаканите промени во аголот на гледање и нуди подобрени транзиции на фокусот. Кога се користат компатибилни објективи, аголот на гледање автоматски се задржува дури и при фокусирање, со што се овозможуваат рамномерни и впечатливи ефекти при фокусирањето

Слика од производот FR7
Светилки за олеснето снимање со повеќе камери

Светилките во црвена и зелена боја на FR7 означуваат која камера се користи во моментот при снимање со повеќе камери. Црвената светилка ја означува камерата што тековно снима, а зелената ја означува камерата во режим на прегледување. 

Слика од испорачаниот далечински управувач
Испорачан инфрацрвен далечински управувач 

Инфрацрвениот далечински управувач што се испорачува со FR7 нуди контрола врз поместувањето, закосувањето, зумирањето и фокусирањето (со достапни однапред поставени параметри), како и врз снимањето и репродукцијата. 

Слика од производот CIB-PCM1
Наменски носач за монтажа на таван CIB-PCM1

FR7 е компатибилна со носачот за монтирање на таван CIB-PCM1 за едноставна монтажа на таван. Опцијата "Ceiling" (Таван) во Web App ги заменува правците за контрола за да овозможи природно ракување дури и кога камерата е поставена наопаку. 

Поврзување за креативни работни процеси 
Извонредни можности за поврзување 

Интерфејси и методи за пренос преку IP за многубројни различни употреби

FR7 нуди одлични можности за поврзување за видео излез, проследување преку IP и синхронизација со други уреди. Со HDMI видео излезот може да се врши следење во реално време, а SDI видео излезот испорачува RAW-сигнал до надворешен уред за снимање. Контрола на камерата, пренос на аудиовизуелни содржини и напојување - сето тоа преку еден LAN-кабел.

Поврзување со надворешни уреди

Едноставно поврзување со надворешни уреди за синхронизација на временски кодови, контрола на сигналните светилки и координирање на сигналите за синхронизација при користење повеќе камери. 

Слика од производот FR7 со приклучокот TC IN
Приклучок TC IN

Се добива временски код од надворешен уред што се користи за синхронизација. 

Слика од производот FR7 со приклучокот "Option"
Приклучок "Option"

Ги поврзува сигналите на светлосните индикатори со надворешен уред. 

Слика од производот FR7 со приклучокот GENLOCK
Приклучок GENLOCK

Добива сигнали за синхронизација од надворешен уред за користење со повеќе камери.

Напојување 
Илустрација на PoE++
Приклучок за LAN и PoE++

FR7 може да се напојува со PoE++ (Power over Ethernet Plus Plus) уред преку стандарден мрежен кабел (CAT5e или повисока), со што се елиминира потребата за одделен кабел за напојување.

[1] Мрежен прекинувач  [2] FR7  [3] Податоци  [4] Напојување

Слика од производот FR7 со приклучокот DC IN
Приклучок DC IN 

Ако не користите PoE++, испорачаниот AC-адаптер се поврзува со приклучокот "DC IN" на FR7 за да го напојува уредот. Може да го користите држачот за кабли на задниот панел на FR7 за да спречите случајно вадење на кабелот за напојување. 

Лого ознаки од протоколите за проследување
Едноставно проследување преку IP

Поддршка за повеќе протоколи за вашите потреби за проследување 

Проследувањето преку RTSP овозможува видеоизлезот од една камера истовремено да оди до најмногу пет гледачи. SRT нуди висококвалитетен видеопренос со мало доцнење, дури и при нестабилна мрежа. NDI|HX нуди поврзување со уреди што се компатибилни со NDI, како медиумски сервери, за ефикасна видеопродукција во живо преку интернет-протоколи.

Делови

1. Сигнална светилка/светилка за снимање / 2. Светилка POWER (Напојување) / 3. Сензор за инфрацрвен далечински управувач / 4. Светилка NETWORK (Мрежа) / 5. Влез за воздух / 6. Приклучок за LAN (мрежа) (RJ-45) / 7. Заземјување / 8. Држач за кабли / 9. Прекинувач RESET (Ресетирај) / 10. Прекинувачи SETUP (Поставување) / 11. Сензор за инфрацрвен далечински управувач / 12. Вентилатор/излез на воздух

Sony и животната средина 
Слика за Road to Zero
Цел ни е искористување на животната средина еднакво на нула 

Во потрага по одржлив екосистем на производи 

Инспириран од убавината на светот, Sony се зафаќа со предизвикот да даде свој придонес за зачувување на Земјата, за креаторите да може да снимаат уште поубави и креативни слики. За да постигнеме искористување на животната средина еднакво на нула низ целата групација на Sony до 2040 година, спроведуваме бројни иницијативи за животната средина. 

Спецификации и функции

Сензор за целосна слика, широк избор на заменливи објективи и изгледот и ракувањето на реномираните дигитални камери од Sony - FR7 нуди извонредни професионални перформанси во форматот PTZ (поместување-закосување-зумирање). Благодарение на својата уникатна перспектива и можност, таа ќе го промени начинот на кој се создаваат визуелните содржини.
  • Прва камера за целосна слика со заменливи објективи во светот со далечинско поместување, закосување и зумирање (PTZ)

  • CMOS-сензор од 35 мм за целосна слика со задно осветлување и обработка со BIONZ XR™

  • Иновативна целосна контрола со далечинско управување преку Web App или хардверска контрола преку RM-IP500

  • Моќно изразување со маргина на грешка со 15+ чекори, како и совпаѓање на боите со другите камери Cinema Line

  • До 100 однапред поставени положби на камерата што може да се меморираат во Web App и изборниот RM-IP500

Компанијата Sony не само што е посветена да ви обезбеди производи, услуги и содржини кои нудат возбудливи доживувања, туку работи и кон исполнување на целта да постигне искористување на животната средина еднакво на нула преку своите деловни активности Дознајте повеќе за Sony и за животната средина