ОСНОВНИ ПОДАТОЦИ ЗА ОБЈЕКТИВИТЕ

Сензори/приклуч. за објективи
Објективи со A и E приклучоци од Sony

Sony создава фотоапарати со два системи за монтирање на објективите: со A-приклучок и со E-приклучок. A-приклучокот е стандарден кај уникатните фотоапарати со куќишта со провидно огледало од Sony, а E-приклучокот се користи кај куќиштата без огледало.

Разлики во приклучоците на објективите

Карактеристики на фотоапаратите со A-приклучок и E-приклучок

Предноста на фотоапаратите со A-приклучок со технологијата на провидно огледало на Sony е континуираниот автоматски фокус со откривање на фаза. Малото растојание до сензорот на моделите со E-приклучок без огледало овозможува дизајнирање компактни куќишта и објективи со високи перформанси кои нудат извонредно ракување и преносливост.

внатрешност на фотоапарат со A-приклучок
A-приклучок

[1] Приклучок за објектив [2] Растојание до сензорот [3] Провидно огледало [4] Површина на сензорот за слика

внатрешност на фотоапарат со E-приклучок
E-приклучок

[1] Приклучок за објектив [2] Растојание до сензорот [3] Површина на сензорот за слика

Големина на сензор на слика

Формат за целосна слика и APS-C формат

Фотоапаратите со A-приклучок и со E-приклучок имаат опции за сензорите за цела слика и APS-C. Меѓу многуте големини на сензорите за вообичаена употреба, форматот за целосна слика се смета за голем формат, а APS-C е среден формат. И двата формати се популарни поради нивните индивидуални предности.

* Сите мерења се приближни

Комбинации на објективи и сензори

Sony нуди објективи за целосна слика и APS-C објективи со круг на слика кој го покрива соодветниот формат на сензорот. Иако објективите најчесто се избираат за да се совпаѓаат со форматот на сензорот, може да се користат различни комбинации за да се менува површината на отсекување и аголот на гледање, кога ви треба поширока покриеност или проширен телефото опсег.

* Сликите имаат само илустративна намена.