Објектив

Компатибилност со објективи
Објективи со E приклучок од Sony
Монтажа на објектив
E-приклучок

Сензор за слика

Сооднос на сликата
3:2
Број на точки (ефективни)
Прибл. 42,4 милиони точки
Број на точки (вкупно)
Прибл. 43,6 милиони точки
Тип на сензор
Exmor R CMOS сензор од 35 мм за целосна слика (35,9×24,0 мм)
Систем за заштита од прав
Заштитен слој од преголемо напојување на оптичкиот филтер и механизмот за поместување на сензорот за слика

Снимање (фотографии)

Формат на снимање
JPEG (DCF вер. 2.0, Exif вер. 2.31, MPF Baseline компатибилност), RAW (Sony ARW 2.3 формат)
Големина на сликата (точки) [3:2]
35 мм за целосна слика L: 7952 x 5304 (42M), M: 5168 x 3448 (18M), S: 3984 x 2656 (11M), APS-C L: 5168 x 3448 (18M), M: 3984 x 2656 (11M), S: 2592 x 1728 (4,5M)
Големина на сликата (точки) [16:9]
35 мм за целосна слика L: 7952 x 4472 (36M), M: 5168 x 2912 (15M), S: 3984 x 2240 (8,9M), APS-C L: 5168 x 2912 (15M), M: 3984 x 2240 (8,9M), S: 2592 x 1456 (3,8M)
Режими за квалитет на слика
RAW, RAW и JPEG (Extra fine, Fine, Standard), JPEG (Extra fine, Fine, Standard)
Ефект на слика
Правење постери (во боја), правење постери (црно-бели), модерни бои, ретро фотографија, делумни бои (Ц/З/С/Ж), еднобојни слики со висок контраст, фотоапарат-играчка (нормално/ладно/топло/зелено/магента), меки и осветлени тонови
Креативен стил
Стандардно, живописно, неутрално, јасно, длабочина, осветлено, портрет, пејзаж, зајдисонце, ноќна сцена, есенски лисја, црно-бело, сепија, стилска кутија(1-6), (контраст (чекори од -3 до +3), заситеност (чекори од -3 до +3), острина (чекори од -3 до +3))
Профил на слики
Да (исклучено / PP1-PP10) Параметри: Ниво на црна боја, гама (видео, фотографија, кино 1-4, ITU709, ITU709 [800%], S-Log2, S-Log3, HLG, HLG1-3), гама на црна боја, детали во заднина, режим на бои, заситување, фаза на бои, длабочина на бои, детали, копирање, ресетирање
Функции со динамички опсег
Исклучено, оптимизатор на динамички опсег (автоматски/ниво (1-5)), автоматски висок динамички опсег (разлика при автоматска експозиција, ниво на разлика на експозиција (1-6 EV, 1,0 EV чекор))
Простор на бои
sRGB стандард (со sYCC гама) и Adobe RGB стандард кои се компатибилни со TRILUMINOS™ Colour
14bit RAW
Да
Некомпресиран RAW
Да

Снимање (видео)

Формат на снимање
Компатибилност со XAVC S, AVCHD формат вер. 2.0
Видео компресија
XAVC S: MPEG-4 AVC/H.264, AVCHD: MPEG-4 AVC/H.264
Формат за снимање на звук
XAVC S: LPCM 2-кан., AVCHD: Dolby Digital (AC-3) 2-кан., Dolby Digital Stereo Creator
Простор на бои
xvYCC standard (x.v.Color кога се користи HDMI кабел) компатибилен со TRILUMINOS Color
Ефект на слика
8 видови: Правење постери (во боја), правење постери (црно-бели), модерни бои, ретро фотографија, делумни бои (Ц/З/С/Ж), еднобојни слики со висок контраст, фотоапарат-играчка (нормално/ладно/топло/зелено/магента), меки и осветлени тонови, богати црно-бело тонови
Креативен стил
Стандардно, живописно, неутрално, јасно, длабочина, осветлено, портрет, пејзаж, зајдисонце, ноќна сцена, есенски лисја, црно-бело, сепија, стилска кутија (1-6), (контраст (чекори од -3 до +3), заситеност (чекори од -3 до +3), острина (чекори од -3 до +3))
Профил на слики
Да (исклучено / PP1-PP10) Параметри: Ниво на црна боја, гама (видео, фотографија, кино 1-4, ITU709, ITU709 [800%], S-Log2, S-Log3, HLG, HLG1-3), гама на црна боја, детали во заднина, режим на бои, заситување, фаза на бои, длабочина на бои, детали, копирање, ресетирање
Големина на сликата (точки), NTSC
XAVC S 4K: 3840 x 2160 (30p, 100M), 3840 x 2160 (24p, 100M), 3840 x 2160 (30p, 60M), 3840 x 2160 (24p, 60M) XAVC S HD: 1920 x 1080 (120p, 100M), 1920 x 1080 (120p, 60M), 1920 x 1080 (60p, 50M), 1920 x 1080 (30p, 50M), 1920 x 1080 (24p, 50M), 1920 x 1080 (60p, 25M), 1920 x 1080 (30p, 16M) AVCHD: 1920 x 1080 (60i, 24M, FX), 1920 x 1080(60i, 17M, FH)
Големина на сликата (точки), PAL
XAVC S 4K: 3840 x 2160 (25p, 100M), 3840 x 2160 (25p, 60M) XAVC S HD: 1920 x 1080 (100p, 100M), 1920 x 1080 (100p, 60M), 1920 x 1080 (50p, 50M), 1920 x 1080 (25p, 50M), 1920 x 1080 (50p, 25M), 1920 x 1080 (25p, 16M) AVCHD: 1920 x 1080 (50i, 24M, FX), 1920 x 1080 (50i, 17M, FH)
БАВНИ И БРЗИ ДВИЖЕЊА (СТАПКА НА СЛИКИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ) 
NTSC режим: 1 fps, 2 fps, 4 fps, 8 fps, 15 fps, 30 fps, 60 fps, 120 fps, PAL режим: 1 fps, 2 fps, 3 fps, 6 fps, 12 fps, 25 fps, 50 fps, 100 fps
БАВНИ И БРЗИ ДВИЖЕЊА (СТАПКА НА СЛИКИ ЗА СНИМАЊЕ И ГОЛЕМИНА НА СЛИКА) 
NTSC режим: 1920x1080 (60p, 30p, 24p), PAL режим: 1920x1080 (50p, 25p)
Функции за видео
Приказ на ниво на звук, ниво на снимање звук, избор на PAL/NTSC, да (1280 x 720 (9 Mbps)), TC/UB, (TC Preset/UB Preset/TC Format/TC Run/TC Make/UB Time Rec), автоматско бавно затворање на блендата, контрола на снимањето, информации за HDMI (избор за ВКЛУЧЕНО/ИСКЛУЧЕНО), помош за приказ на гамата
HDMI® излез
3840 x 2160 (25p), 1920 x 1080(50p), 1920 x 1080(50i), 1920 x 1080(24p), 1920 x 1080(60p), 1920 x 1080(60i), 3840 x 2160(30p), 3840 x 2160(24p),YCbCr 4:2:2 8 бита / RGB 8 бита

Систем за снимање

Информации за локацијата. Поврзување од паметен телефон
Да
Медиум
Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick Micro(M2), SD мемориска картичка, SDHC мемориска картичка (усогласеност со UHS-I/II), SDXC мемориска картичка (усогласеност со UHS-I/II), microSD мемориска картичка, microSDHC мемориска картичка, microSDXC мемориска картичка
Отвор за мемориска картичка
ОТВОР 1: отвор за SD мемориска картичка(поддржува UHS-I/II), ОТВОР 2: повеќенаменски отвор за Memory Stick Duo/SD мемориска картичка (поддржува UHS-I)

Намалување на шумот

Намалување на шумот
NR со долга експозиција: Вклучено/исклучено, достапно при брзини на отворање на блендата поголеми од 1 сек., NR при високи ISO вредности: нормално/ниско/исклучено
NR за повеќе слики
-

Баланс на белата боја

Режими на балансот на белата боја
Автоматски / дневна светлина / сенка / облачно / блескаво / флуоресцентни топли бели тонови / ладни бели тонови / дневни бели тонови / дневна светлина / блиц /под вода/ температура на бои 2500 до 9900K и филтер на бои G7 до M7(57 чекори), A7 до B7(29 чекори) / прилагодено
Детално прилагодување на AWB
Да G7 до M7,57 чекориA7 до B7,29 чекори
Поставување приоритет во AWB
Да
Снимање на група
3 слики, можност за избор на H/L

Фокус

Вид на фокусирање
Брз хибриден AF (AF со откривање на фаза/AF со откривање на контраст)
Сензор за фокусирање
Exmor R™ CMOS сензор
Точка на фокусирање
35 мм за целосна слика: 399 точки (AF со откривање на фаза), APS-C режим со објектив за целосна слика: 323 точки (AF со откривање на фаза), со APS-C објектив: 255 точки (AF со откривање на фаза) / 425 точки (AF со откривање на контраст)
Опсег на чувствителност на фокусот
EV-3 до EV20 (при ISO100 еквивалент со прикачен објектив со F2,0)
Режим на фокусирање
AF-A (автоматски AF), AF-S (AF за единечни снимки), AF-C (континуиран AF), DMF (директен рачен фокус), рачен фокус
Површина на фокусирање
Широкоаголно (399 точки (AF со откривање на фаза), 425 точки(AF со откривање на контраст)) / зона / централно / флексибилна точка (S/M/L) /флексибилна точка што се проширува/ AF со заклучување (широкоаголно / зона / централно / флексибилна точка (S/M/L) /флексибилна точка што се проширува)
Други карактеристики
AF кој се активира на ниво на окото (само со прикачен LA-EA2 или LA-EA4(се продаваат посебно)), AF со заклучување, AF на очи, детално прилагодување на AF, (се продава посебно), со LA-EA2 или LA-EA4, контрола со предвидување, заклучување на фокусот, чувствителност на следење со AF, Swt.V/H површина за AF, регистрирање површина за AF
AF осветлување
Да (со вградени LED диоди)
Опсег на AF илуминатор
Прибл. 0,3м - прибл. 3,0м (со прикачен FE 28-70мм F3,5-5,6 OSS)
Вид на фокусирање со LA-EA3 (се продава посебно)
Можност за избор (откривање на фаза, откривање на контраст)

Експозиција

Вид на мерење
Мерење со проценка на 1200 зони
Сензор за мерење
Exmor R™ CMOS сензор
Чувствителност на мерење
EV-3 до EV20 (при ISO100 еквивалент со прикачен објектив со F2,0)
Режим на мерење
Повеќе сегменти, центрирано, во точка, стандардна/голема точка, цел екран просеч., осветлени делови
Компензација на експозицијата
+/- 5,0 EV (избор на чекори од 1/3 EV, 1/2 EV), (со вртливо копче за компензација на експозиција: +/- 3EV (чекори од 1/3 EV))
Групирање на експозицијата
Групирање: Конт., групирање: Единечно, избор на 3/5/9 слики. Со 3 или 5 слики, во чекори на зголемување од 1/3, 1/2, 2/3, 1,0, 2,0 или 3,0 EV, а со 9 слики во чекори на зголемување од 1/3, 1/2, 2/3 или 1,0 EV.
AE заклучување
Заклучено кога копчето за блендата е притиснато до половина. Достапно со копче за AE заклучување. (вклучено/исклучено/автоматски)
Режими на експозиција
АВТОМАТСКИ (iAuto), програми на AE (P), приоритет на решетка (A), приоритет на брзина на бленда (S), рачно (M), видео (програми на AE (P) / приоритет на решетка (A) / приоритет на брзина на бленда (S) / рачно (M)), забавени и брзи движења (програми на AE (P) / приоритет на решетка (A) / приоритет на брзина на бленда (S) / рачно (M))
ISO чувствителност (препорачан индекс на експозиција)
Фотографии: ISO 100-32000 (може да се прошири - ISO 50 до 102400), АВТОМАТСКИ (ISO 100-12800, можност за избор на долна и горна граница), Видеоснимки: ISO 100-32000 еквивалент, АВТОМАТСКИ (ISO 100-12800, можност за избор на долна и горна граница)
Фотографирање без треперење.
Да

Визир

Вид на визир
Quad-VGA OLED електронски визир од 1,3 см (тип 0,5) (во боја)
Број на точки
3 686 400 точки
Контрола на светлина (визир)
Автоматски/рачно (5 чекори помеѓу -2 и +2)
Контрола на температурата на бојата
Рачно (5 чекори)
Покриеност на поле
100%
Зголемување
прибл. 0,78 x (со објектив од 50 мм при бесконечност, -1м-1)
Прилагодување на диоптерот
-4,0 до +3,0м-1
Точка на окото
Прибл. 23 мм од леќата на окуларот, 18,5 мм од рамката на окуларот при -1м-1 (CIPA стандард)
Избор на стапката на слики на визирот
NTSC: Станд. 60 fps, вис. 12 fps; PAL: Станд. 50 fps, вис. 100 fps
Приказ на содржини
Графички приказ, приказ на сите информации, без приказ на информации, дигитална либела, хистограм

LCD екран

Тип на монитор
7,5см (тип 3.0) вид TFT
Број на точки
1.440.000 точки
Екран на допир
Да
Контрола на јасноста
Рачно (5 чекори помеѓу -2 и +2), режим за сончево време
Прилагодлив агол
Нагоре прибл. за 107 степени, надолу прибл. за 41 степени
Избирач на екран (визир/LCD)
Да (автоматски/рачно)
Приказ од прилагодување на сликата (LCD)
Вклучено/исклучено
Quick Navi
Да
Зголемување на фокус
Да (35 мм, целосна слика: 6,2x, 12,4x, APS-C: 4,0x, 8,0x)
Црни и бели ленти
Да, (избор на ниво + опсег или долна граница како прилагодена поставка)
Изострување со рачен фокус
Да (поставување на ниво: високо/средно/ниско/исклучено, Боја: бела/црвена/жолта)
Други
(решетка за правило на третини/квадратна решетка/дијаг. + квадратна решетка/исклучено), обележувач за видео (центар/аспект/безбедносна зона/водечки кадар), WhiteMagic™, линии во вид на решетка
Приказ на содржина
Графички приказ, приказ на сите информации, без приказ на информации, дигитална либела, хистограм, за визирот, исклучен монитор

Други карактеристики

PlayMemories Camera Apps™
-
Јасно зумирање на слики
Фотографии: прибл. 2x, Видеоснимки: прибл. 1,5x (4K), прибл. 2x (HD)
Дигитален зум
Паметен зум (фотографии):35 мм за целосна слика: M:прибл. 1,5x, S:прибл. 2x, APS-C: M:прибл. 1,3x, S:прибл. 2x, дигитален зум (фотографии):35 мм за целосна слика: L:прибл. 4x, M:прибл. 6,2x, S:прибл. 8x, APS-C: L:прибл. 4x, M:прибл. 5,2x, S:прибл. 8x, дигитален зум (фотографии):35 мм за целосна слика: прибл. 4x, APS-C: прибл. 4x
Функција за откривање на лице
Режими: Приоритет на лице при AF(вклучено/исклучено), приоритет на лице при повеќекратно мерење(вклучено/исклучено), приоритет на рег. лица(вклучено/исклучено), регистрирање на лице, макс. број на можни откривања: 8
Други
Фокус на допир: да (достапен при работа со LCD мониторот или визирот), мин. АВТОМАТСКО ISO SS, надгледување со осветлен приказ, поставување име на датотека, информации за авторски права, функција за пренос преку FTP, водич за помош, поставување површина, режим за излог на продавница, режим за светло за видео, ротација на прстенот за зумирање
Поддршка за Eye-Fi
-

Бленда

Вид
Тип со фокусна површина, вертикален пресек, електронска контрола
Брзина на блендата
Фотографии: 1/8000 до 30 сек., светилка, видеоснимки: 1/8000 до 1/4 (чекори од 1/3); до 1/60 во АВТОМАТСКИ режим (до 1/30 во режим на бленда со автоматско бавно затворање);
Синхронизација на блиц. Брзина
1/250 сек.
Електронска предна завеса на блендата
Да (ВКЛУЧЕНО/ИСКЛУЧЕНО)
Тивко фотографирање
Да (ВКЛУЧЕНО/ИСКЛУЧЕНО)

Стабилизација на слика

Вид
Механизам за поместување на сензорот за слика со компензација во 5 оски (компензацијата зависи од спецификациите на објективот)
Ефект на компензација
5,5 чекори (врз основа на CIPA стандардот. Само тресење при заоблување/вртење. Со прикачен објектив Planar T* FE 50 мм F1,4 ZA. Исклучено NR со долга експозиција.)

Контрола на блиц

Контрола
Пред-блиц TTL
Компензација на блиц
+/- 3,0 EV (можност за префрлување помеѓу чекори од 1/3 и 1/2 EV)
Групирање на блиц
Избор на 3/5/9 слики. Со 3 или 5 слики, во чекори на зголемување од 1/3, 1/2, 2/3, 1,0, 2,0 или 3,0 EV, а со 9 слики во чекори на зголемување од 1/3, 1/2, 2/3 или 1,0 EV.
Режими на блиц
Исклучен блиц, автоматски блиц, блиц за пополнување, бавна синхронизација, задна синхронизација, намалување на ефектот на црвени очи (избор за вклучено/исклучено), безжично, синхронизација со голема брзина
Компатибилност со надворешен блиц
Блицот за α системи од Sony е компатибилен со приклучок за повеќе интерфејси, прикачете го адаптерот за приклучок на блиц кој е компатибилен со приклучокот за галантерија со автоматско заклучување
Заклучување на FE ниво
Да
Безжична контрола
Да (светлосен сигнал: Достапно со блиц за пополнување, бавна синхронизација, синхронизација со голема брзина. /радиосигнал: Достапно со блиц за пополнување, задна синхронизација, бавна синхронизација, синхронизација со голема брзина)

Драјв

Режими на придвижување
Единечно фотографирање, континуирано фотографирање (избор на Hi+/Hi/Mid/Lo), тајмер, тајмер (конт.), групирање: единечно, групирање: конт., групирање со баланс на белата боја, DRO групирање
Брзина на континуирано движење (прибл. макс.)
Континуирано фотографирање: Hi+: макс. 10 fps, Hi: макс. 8 fps, Mid: макс. 6 fps, Lo: макс. 3 fps
Број на слики што може да се снимат (прибл.)
JPEG Extra Fine L: 76 слики, JPEG Fine L: 76 слики, JPEG Standard L: 76 слики, RAW: 76 слики, RAW и JPG: 76 слики, RAW(некомпресирани): 28 слики, RAW(некомпресирани) и JPG: 28 слики,
Тајмер
10 сек. доцнење/5 сек. доцнење/2 сек. доцнење/континуирано снимање со тајмер (3 слики по 10 сек. доцнење/5 слики по 10 сек. доцнење/3 слики по 5 сек. доцнење/5 слики по 5 сек. доцнење/3 слики по 2 сек. доцнење/5 слики по 2 сек. доцнење)/групирање со тајмер
Повеќекратно фотографирање со поместување на сензорот
Да

Репродукција

Снимање фотографии
Да
Режими
Единечно (со или без информации за снимање, Y RGB хистограм и предупредување за осветлени делови/делови под сенка), индексен приказ 9/25 слики, режим на зголемен приказ (L: 19,9x, M: 12,9x, S: 10,0x), автоматско прегледување (10/5/2 сек., исклучено), ориентација на слика (избор на автоматски/рачно/исклучено), слајд шоу, избор на папка (датум/ фотографија/ AVCHD/XAVC S HD/XAVC S 4K), премотување напред/назад (видео), бришење, заштита, оценување, приказ на група континуирано снимени слики

Интерфејс

Компјутерски интерфејс
Масовно складирање, MTP, PC далечински управувач
Повеќе/микро USB приклучок
Да
USB Type-C™ приклучок
Да (компатибилност со SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1))
NFC™
Да (компатибилност со NFC форум Type 3 Tag), далечински управувач со еден допир, споделување со еден допир
Безжичен LAN (вграден)
Компатибилност со Wi-Fi, IEEE 802.11b/g/n (фреквенција од 2,4 GHz), гледање на паметен телефон: Да, испраќање во компјутер: Да, гледање на телевизор  
Bluetooth®
Да (Bluetooth® стандардна вер. 4.1 (фреквенција од 2,4 GHz))
HD излез
4K видео/4K фотографија PB, BRAVIA Sync (контрола за HDMI), PhotoTV HD, Микро HDMI® приклучок (тип D)
Приклучок за повеќе интерфејси
Да
Приклучок за микрофон
Да (мини стерео приклучок од 3,5 мм)
Терминал за синхронизација
Да
Приклучок за слушалки
Да (мини стерео приклучок од 3,5 мм)
Приклучок за вертикален држач
Да
PC далечински управувач
Да
LAN приклучок
-

Аудио

Микрофон
Вграден стерео микрофон или XLR-K2M/XLR-K1M/ECM-XYST1M (се продава посебно)
Звучник
Вграден, моно

Отпечати

Стандарди за компатибилност
Exif печатење, Усогласување на отпечатени слики III, DPOF поставување

Прилагодена функција

Вид
Поставки за прилагодени копчиња, поставки што може да се програмираат (3 комплета куќишта/4 комплета мемориски картички), мое мени, поставување прилагодено снимање

Компензација на објектив

Поставување
Периферни сенки, хроматска аберација, изобличување

Моќност

Испорачана батерија
Еден комплет со батерија на полнење NP-FZ100
Траење на батеријата (фотографии)
Прибл. 530 снимки (визир) / прибл. 650 снимки (LCD монитор) (CIPA стандард)
Траење на батеријата (видео, снимање)
Прибл. 100 мин. (визир) / прибл. 115 мин. (LCD монитор), (CIPA стандард)
Траење на батеријата (видео, континуирано снимање)
Прибл. 180 мин. (визир) / прибл. 190 мин. (LCD монитор), (CIPA стандард)
Полнење на внатрешната батерија
Да (достапен со повеќенаменски/микро USB приклучок или USB Type-C™ приклучок)
Потрошувачка на енергија со визирот
Фотографии: прибл. 3,7 W (со прикачен објектив FE 28-70 мм F3,5-5,6 OSS), Видеоснимки: прибл. 5,5 W (со прикачен објектив FE 28-70 мм F3,5-5,6 OSS)
Потрошувачка на енергија со LCD екранот
Фотографии: прибл. 3,0 W (со прикачен објектив FE 28-70 мм F3,5-5,6 OSS), Видеоснимки: прибл. 5,2 W (со прикачен објектив FE 28-70 мм F3,5-5,6 OSS)
Напојување преку USB
Да (достапен со повеќенаменски/микро USB приклучок или USB Type-C™ приклучок)

Други

Работна температура
32 - 104 степени F / 0 - 40 степени C

Големина и тежина

Тежина (со вклучена батерија и мемориска картичка)
657 гр. / 1lb 7,2 oz.
Димензии (Ш x В x Д)
Прибл. 126,9 мм x 95,6 мм x 73,7 мм, прибл. 126,9 мм x 95,6 мм x 62,7 мм (од држачот до мониторот)/прибл. 5 x 3 7/8 x 3 инчи, прибл. 5 x 3 7/8 x 2 1/2 инчи (од држачот до мониторот)

Што има во пакетот

  • Кабел за напојување
  • Батерија на полнење NP-FZ100
  • Заштитник за кабли
  • Полнач за батерии BC-QZ1
  • Лента за на рамо
  • Капаче за куќиште
  • Капаче за приклучок за галантерија
  • Капаче за окулар
  • USB Type-C™ кабел
Placeholder

Функции

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Сензор за целосна слика со задно осветлување и 42,4 MP

Сензорот за целосна слика Exmor R CMOS од 35 мм се одликува со резолуција од 42,4 милиони точки, задно осветлување и дизајн без простор помеѓу чипот и леќите за извонредна чувствителност и динамички опсег, анти-рефлективен (AR) слој на заштитното стакло на сензорот и други иновации што ја реализираат моќта на сензорот за создавање пореалистични слики.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Уште подобар процесор за обработка на слика

Најновиот преден LSI овозможува приближно двојно побрзо исчитување податоци од сензорот за слика, а процесорот за слика BIONZ X работи прибл. 1,8 пати побрзо. Напредната обработка на слика овозможува помал шум и уште поголем динамички опсег во поголем опсег на чувствителност до ISO 32000 (стандардно ISO, може да се прошири до ISO 50-102400 за фотографии). Покрај тоа, подобрената репродукција на детали и намалувањето на шумот во одредени површини овозможува намалување на шумот - еквивалентно на прибл. еден чекор - во средниот опсег на ISO вредности. Значително е подобрена и репродукцијата на бои на кожата што го олеснува фотографирањето портрети. Исто така, α7R III поддржува снимање во 14-битен RAW формат дури и при бесшумно/континуирано фотографирање.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Квантен скок во перформансите на AF

Подобрениот систем за обработка на слика и алгоритамите за AF од фотоапаратот α9 што се оптимизирани за α7R III ги подобруваат брзината, прецизноста и перформансите за следење на AF. 399-те AF точки за откривање на фаза и 425-те AF точки со откривање на контраст нудат широка покриеност со густа распределеност. Со приближно двојно поголемата брзина на AF и двојно попрецизното следење со AF ќе можете да доловувате и фокусирате мали диви животни што се движат непредвидливо. α7R III, исто така, нуди сигурно автоматско фокусирање со мала осветленост до EV-3.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

AF на очи со двојно подобри перформанси за следење

Зголемената прецизност на AF на очи, како и двојно поголемата брзина на AF и двојно подоброто следење со AF овозможуваат уште полесно снимање портрети од подвижни објекти со помош на AF-C, дури и при континуирано фотографирање, кога објектот гледа надолу или не гледа во фотоапаратот или, пак, кога е осветлен од задната страна и лицето му е делумно во темнина. Куќиштето на α7R III со E-приклучок поддржува AF на очи со објективите со A-приклучок кога се прикачени со адаптер.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

AF со откривање на фаза во фокусната површина поддржува објективи со A-приклучок

AF со откривање на фаза може да се користи и кога на α7R III е прикачен објектив со A-приклучок преку адаптерот LA-EA3 што нема наменски сензор за AF со откривање на фаза. AF системот со откривање на фаза во фокусната површина со 399 точки нуди голема покриеност, брз одзив и следење со високи перформанси, независно дали е прикачен објектив со A-приклучок или E-приклучок.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Максимум 10 fps со AF/AE со следење

Благодарение на новите подобрувања на блендата и системот за обработка на слика, α7R III може да фотографира континуирано со 10 fps и AF/AE со следење (до 8 fps со минимално доцнење на приказот во режимот за континуирано фотографирање со прегледување во живо) за да овозможи лесно и стабилно фотографирање дури и на објекти што се движат постојано. Електронската бленда овозможува фотографирање диви животни без шум и вибрации, кога дури и најтивкиот шум може да уништи прилика за идеална снимка.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Најмногу 76 слики со континуирано фотографирање

Поголемата меѓумеморија, поголемата брзина на системот и поддршката за UHS-II му овозможуваат на α7R III да снима прибл. 28 некомпресирани RAW или 76 компресирани RAW или JPEG слики во континуирана серија со 10 fps. При запишувањето податоци може да пристапите до функциското мени/приказот на менито, да менувате поставки и да прегледувате содржини. За време на репродукцијата се прикажува преостанатиот број на фотографии што може да се запишат во меморијата.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Копче AF-ON и копче за избирање

Копчето AF-ON го активира автоматското фокусирање без половично притиснување на копчето за да фокусирате, за да можете да се концентрирате на моментот во кој сакате да се активира блендата и веднаш да го доловите моментот. Копчето за избор овозможува брзо и ефикасно поместување на точката за фокусирање. Избирањето и поместувањето на точката за фокусирање е интуитивно за да не ги пропуштите одличните прилики за доловување на подвижните објекти.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Фотографирање без треперење

Треперењето од флуоресцентната и другите видови на вештачка светлина се открива автоматски, а активирањето на блендата се темпира за минимизирање на ефектот на треперење кај фотографиите. На овој начин се намалуваат аномалиите во експозицијата и боите во горниот и долниот дел на сликите снимени со голема брзина на блендата, како и недоследностите во експозицијата и боите помеѓу континуираните снимки, за да снимате подобри слики во затворени простории.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Вградена стабилизација на слика со 5 оски и поголема брзина на блендата до 5,5 чекори

Овој сеопфатен систем, што во моментот е најефикасен досега кај серијата α, врши компензација на пет вида тресење на фотоапаратот што предизвикуваат заматување на сликите: тресење при движење/вртење кога фотографирате со големи фокусни должини; тресење по X/Y оската при фотографирање одблиску (вклучувајќи и макро); и тресење при ротирање кога снимате видеоснимки и фотографии во темнина. Тој ефикасно ја зголемува брзината на блендата за 5,5 чекори за да може α7R III да ги искористи максимално своите 42,4 милиони точки и перформанси за прегледување во живо. Освен тоа, може да користи објективи со A-приклучок преку адаптер за монтирање објективи, но и објективи со E-приклучок.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Повеќекратно фотографирање со поместување на сензорот нуди нов свет на резолуција

Оваа нова функција, со примена на механизми и технологија за контрола на стабилизацијата на сликата, спојува четири различни слики што се снимени со поместување на сензорот и содржат вкупно податоци еквивалентни на прибл. 169,6 милиони точки, или 42,4 милиони x 4 (RGGB), за да создаде оптимална фотографија со неверојатно висока резолуција, детална текстура, балансирани бои и реалистична атмосфера, со минимално заматување и артефакти на боите. Сликите снимени со оваа функција може да се обработуваат со новиот софтверски пакет за обработка на слики од Sony. [1] Сензорот за слика се поместува во чекори од 1 точка додека снима четири последователни слики. [2] Секоја точка претставува информации за R, G и B.  

Преземете софтвер

Прецизност на AE што ги отсликува намерите на фотографот

Анализата на експозицијата во 1200 сегменти при прегледување во живо овозможува прецизна анализа на бои и мерење. Информациите за фокусот од објективот овозможуваат доследна контрола на AE и светлина на сликата дури и при промена на положбата на објектот или светлината во заднина. Режимите за повеќекратно, централно и мерење во точка на α7R III се надополнети со режими за мерење светли површини и просечно мерење на целиот екран. Кога параметарот за фокусна површина е поставен на флексибилна точка или проширување на флексибилната точка, мерењето во точка може да се поврзе со фокусната површина.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Два отвори со компатибилност за UHS-II

Овој фотоапарат има два отвори за медиуми, односно SD картичка (компатибилна со UHS-II за брзо запишување податоци) и SD/MS картичка. Двете картички во отворите може да се користат за истовремено снимање или снимање со пренасочување податоци; одвојте ги RAW податоците од JPEG податоците или фотографиите од видеоснимките; и копирајте податоци од една во друга картичка. Капакот за мемориските картички се заклучува за да спречи ненамерно отворање.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Quad-VGA OLED Tru-Finder™ со 3,69 милиони точки и голема осветленост

Овој Quad-VGA OLED Tru-Finder со приближно 3,69 милиони точки нуди прецизни детали, контраст и репродукција на црни тонови, а притоа ја задржува природната осветленост на сликата. Режимот за висок квалитет, наменет за прецизно прилагодување на фокусот, максимално ги искористува податоците на сликата од сензорот за слика за да прикаже поприродни и попрецизни слики со минимално заматување, за да можете да се концентрирате повеќе на фотографирањето. Освен тоа, може да изберете стапка на слики од 120/100fps за да добиете неверојатно рамномерни движења на визирот. Само ваков EVF може да понуди функции како значително подобрено зумирање при фокусирањето, што овозможува автоматско фокусирање при зумирање на фокусната површина во визирот.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

LCD екран на допир за интуитивно фокусирање

LCD екранот на допир од тип 3,0 со 1,44 милиони точки овозможува интуитивно и моментално фокусирање. Треба само да допрете на екранот за да ја одредите саканата фокусна точка за да фокусирате со допир. Исто така, функцијата за фокусирање на допир ви овозможува да го повлечете фокусот во друга точка со помош на вашиот прст по LCD екранот додека ја следите снимката преку визирот. 

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Фотографирајте на попрофесионален начин

Батеријата NP-FZ100, што овозможува сигурно фотографирање во долги периоди, има приближно 2,2 пати поголем капацитет од батеријата NP-FW50, а во изборниот вертикален држач VG-C3EM може да ставите две батерии. USB Type-C™ и повеќенаменскиот/микро USB приклучок овозможуваат напојување на фотоапаратот со надворешни преносливи батерии за подолго снимање. За попрактична употреба, може да користите галантерија како што е далечинскиот управувач преку повеќенаменскиот/микро USB приклучок и да го напојувате фотоапаратот преку приклучокот USB Type-C™.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Врвна издржливост и ракување во лоши услови

α7R III функционира сигурно во опкружувања со лоши услови. Неговото куќиште е зацврстено со горен, преден и заден капак и внатрешна конструкција изработени од лесна легура од магнезиум со голема цврстина. За поголема издржливост се користат шест завртки за приклучокот за објективи. Важните копчиња и вртливите копчиња се заштитени. Целото куќиште е заштитено за да се минимизира навлегувањето на прав и влага.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Непречено поврзување со компјутер преку USB 3.1 Gen 1 приклучок

Приклучокот USB Type-C™ поддржува USB 3.1 Gen 1 за брз далечински пренос на големи RAW датотеки во компјутер, за да можете брзо да прегледувате слики на компјутер и да продолжите да фотографирате без да чекате. Исто така, опцијата за пренос само на JPEG датотеки во компјутерот овозможува уште побрзо прегледување на сликите на компјутер по континуираното фотографирање бидејќи фотоапаратот не мора да испраќа големи количини на RAW податоци.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Подобра компатибилност со блицови

α7R III има нови приклучоци за синхронизација преку кои ненаменските блицови и кабли со стандардни приклучоци за синхронизација може да се синхронизираат со блицови за во студио итн. Доцнењето за активирање при фотографирањето со блиц е минимално и овозможува непречена и брза употреба на блицот. Континуираното фотографирање со блиц и брзина до 10 fps нуди напредни можности за снимање. Бавната синхронизација и синхронизацијата на задната завеса може да се изберат при фотографирањето со надворешен безжичен блиц за уште повеќе разновидни опции.

Врска за информации за локацијата преку Bluetooth®

Фотоапаратот може да го впарите со Imaging Edge Mobile инсталирана на компатибилен мобилен телефон или таблет-уред за да добивате податоци за локацијата, да ги вметнете тие податоци во фотографиите и да ги коригирате поставките за датум/време и локација на фотоапаратот.

Дознајте повеќе

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Функцијата за оценување е практична за подредување веднаш по снимањето

Фотографиите може да се оценуваат со оценка од 1 до 5 ѕвезди што ќе се пренесе при увезување на сликите во PlayMemories Home или во новиот софтверски пакет за обработка на слика од Sony за компјутер. Оваа функција и функцијата за заштита што спречува ненамерно бришење слики може да се доделат на прилагодено копче (C3 за заштита според зададените поставки). Оценките и заштитата може да се применат при прегледувањето, а може да прегледувате, заштитувате и бришете континуирани групи веднаш по снимањето или додека патувате.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Брзо прилагодување

Моето мени ви овозможува да регистрирате и подредите најмногу 30 елементи од менито според фреквенција на користење, за моментално активирање. Регистрирајте ги поставките на фотоапаратот (до три во фотоапаратот и четири на мемориска картичка) за брз пристап преку вртливото копче за режими. Може да доделите најмногу 83 функции на 11 прилагодени копчиња, а може да доделувате и групи на прилагодени функции за фотографии, видеоснимки и репродукција. Функцијата за повикување прилагодени поставки при задршка на копче е практична за привремено повикување на поставките за фотографирање доделени на прилагодените копчиња додека тие копчиња се притиснати. 

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Јасни, природни и реалистични 4K видеоснимки

За да обезбеди 4K видеоснимки со минимално заматување, режимот Super 35 мм со обработката на сите точки без соединување на точките овозможува намалување од приближно 1,8 пати на податоците потребни за 4K видеоснимки (QFHD: 3840 x 2160). Напредната обработка на слика овозможува снимање 4K видеоснимки со значително подобар квалитет на слика во среден до висок опсег на ISO, за да извлечете максимум од уникатниот потенцијал на 4K форматот за видео во секоја снимка.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Наменет за различни потреби при снимањето HDR видео

α7R III задоволува најразлични потребни за снимање во HDR и нуди S-Log3 и S-Log2 криви на гамата за пофлексибилно изразување на сликите со градација на тонови при обработката по снимањето, како и нов профил за слики HLG (Hybrid Log-Gamma) за моментални HDR работни процеси. Кога снимените видеоснимки се репродуцираат на телевизор компатибилен со HDR (HLG) не им треба градација на бои за да изгледаат реални и немаат блокирани сенки или премногу осветлени површини. [1] Голема флексибилност за прилагодување слики по ваша желба (потребна е градација на боите) [2] Моментално снимање висококвалитетни слики (не е потребна градација на боите)  

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Подобрен брз хибриден AF за снимање видеоснимки

Ефикасната комбинација од AF за откривање на фаза во фокусната површина и AF со откривање на контраст прецизно ги фокусира објектите што се движат брзо, а потоа ги следи рамномерно. Покриеноста на AF за видеоснимки опфаќа широка површина што е приближно иста со површината за AF за фотографии, па затоа штом густо распределениот AF систем фокусира некој објект во видеоснимката, фотоапаратот ќе продолжи да го следи стабилно и непрекинато.

Разновидни функции за снимање видеоснимки

α7R III нуди многубројни функции за олеснување на работните процеси на професионалните сниматели, вклучувајќи излезен сигнал преку HDMI, временски код / кориснички информации (TC/UB), контрола на снимањето, поставување/приказ на маркер, функција за црни и бели ленти, бавни и брзи движења, истовремено снимање на видео преку прокси сервер, вадење слики од видео и функција за помош за приказ на гамата.

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Далечински управувач со еден допир и споделување со еден допир

Далечинскиот управувач со еден допир ги претвора паметните телефони или таблет-уреди во визир/далечински управувач. Споделувањето со еден допир овозможува пренос на фотографиите/видеоснимките во вашиот уред за споделување на социјалните мрежи. Инсталирајте ја апликацијата Imaging Edge Mobile преку Wi-Fi во вашиот уред со Android што поддржува NFC, а потоа допрете го уредот до фотоапаратот за да ги поврзете. Ако немате NFC, користете ја компатибилноста со QR кодови за да ги впарите уредите.

Дознајте повеќе

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Функции Remote, Viewer и Edit на Imaging Edge™

Подобрете ги вашите фотографии со компјутерските апликации Imaging Edge. Користете „Remote“ за контрола и следење на фотографирањето во живо преку компјутерот; „Viewer“ за брзо прегледување, оценување и избирање фотографии од големи колекции на слики; и „Edit“ за претворање RAW-податоци во висококвалитетни фотографии. Извлечете максимум од RAW-датотеките на Sony и управувајте со снимените материјали поефикасно. Функцијата за повеќекратно фотографирање со поместување на сензорот може да се користи и кога фотоапаратот е поврзан со компјутерот, а сликите снимени со поместување на сензорот може веднаш да се спојат и прегледуваат.

Дознајте повеќе

Слика од Фотоапарат α7R III со сензор од 35 мм за целосна слика и автоматски фокус

Се користи со iMovie и Final Cut Pro X

Овој производ е компатибилен со Final Cut Pro X и iMovie.