Функции

Цртеж на кој се истакнати трите капсули вградени во микрофонот

Висококвалитетни капсули за микрофон за јасно снимање на глас

Покрај својата компактност и мала тежина, ECM-S1 е опремен со три капсули за микрофон со голем дијаметар (14 мм) што овозможуваат јасно и висококвалитетно снимање на звук со рамен фреквентен одзив, особено во опсегот на низок и среден гласовен појас, а сето тоа при намалување на шумот. Добриот квалитет на звук прави огромна разлика во впечатокот што го остава добро продуцирано видео на гледачите.

Слика од пренос на радиосигнали од микрофонот до приемникот прикачен на фотоапаратот

Безжично пренесување со мало доцнење и висок квалитет на звукот

Bluetooth 5.3 (Bluetooth со мала потрошувачка на енергија) и кодек LC3plus овозможуваат мала потрошувачка на енергија, мало доцнење и висок квалитет на звукот. Подобреното безжично поврзување и перформанси, дури и во опкружувања со пречки или повеќе безжични извори, овозможува подобрена стабилност на поврзувањето меѓу микрофонот и приемникот. Комуникацијата е можна до 150 m кога видното поле е јасно.

Слика од жена која пее со устата блиску до микрофонот на кој е прикачена заштита од шум

Мали нивоа на краткотрајни шумови обезбедуваат јасен звук

Малиот краткотраен шум и големиот динамичен опсег на микрофонот овозможуваат јасно снимање на звук, дури и да е слаб. Дизајниран за проследување, микрофонот е приспособен за да ги доловува богатите текстури на човечкиот глас до устата на јасен и природен начин.

Цртеж од трите вида на насочување и нивните карактеристики

Можност за избор на три насоки

Достапен е избор од три насоки. Еднонасочниот звук е идеален за користење во затворени простории, намалувајќи го снимањето на звук што се одбива од ѕидовите; повеќенасочниот звук овозможува снимањето да вклучи амбиентални звуци и звуци од животната средина; а стерео звукот нуди чувство на присуство и висок квалитет на звукот. 

Слика од микрофон со приказ одблиску на преклопникот за филтерот за елиминирање шум и филтерот за елиминирање ниски фреквенции

Функции на филтерот за елиминирање шум

Филтер за отстранување на шумот користи дигитална обработка на сигнали за ефикасно отстранување на постојан и здодевен шум во заднина, за јасно снимање. Достапен е и филтер за елиминирање на ниски фреквенции на страничниот дел од микрофонот што намалува несакани звуци со ниски фреквенции од ветер, клима уреди и вибрации. Потребно е помало отстранување на шум по снимањето, со што работниот процес станува поефикасен.

Фотографија од микрофон со прикачена заштита од шум

Заштита од бучава за да се минимизираат звуците на пукање

Заштита од бучава е вклучена за да се спречат непријатните звуци на пукање што се појавуваат поради избувните согласки кога микрофонот е блиску до устата на говорникот, што овозможува оптимални услови за снимање вокали, нарација и други звуци.

Цртеж на кој е прикажан симболот за батерија директно поврзан со приемникот преку приклучок за повеќе интерфејси

Напојување и вградена батерија за долго снимање

Приемникот директно се напојува кога е поврзан или со приклучокот за повеќе интерфејси (MI) на фотоапарат, или преку USB Type-C® на компјутер или друг уред. Микрофонот обезбедува приближно 13 часа користење на вградената батерија, или може континуирано да се напојува ако е поврзан преку USB Type-C®.

Слика од човек кој го држи микрофонот со една рака

Компактно и лесно куќиште

ECM-S1 го обезбедува високиот квалитет на звукот што го нуди микрофон за проследување преку компактен и лесен микрофон и приемник, идеално за употреба во затворени простории (домашно студио) или на отворено. Димензиите на приемникот се 32 мм x 29 мм x 50 мм (Ш/В/Д) и тежи 25 гр. Димензиите на микрофонот се 63 мм x 137,5 мм x 63 мм (Ш/В/Д) и тежи 157 гр. (вклучувајќи го и држачот).

Слика од маж кој носи слушалки поврзани преку кабел со микрофон додека седи пред компјутерски монитор

Достапно е следење на звукот

Кога снимате преку USB-поврзување кон компјутер или паметен телефон, звукот може да се следи пред пренесувањето кон надворешниот уред со тоа што ќе се поврзат комерцијално достапни слушалки директно со микрофонот. 

Слика од жена која пее на микрофон прикачен на држач со продолжеток

Приклучок за држач, статив или долг држач

Микрофонот може да се прикачи за држач за време на снимањето, а аголот на микрофонот може да се приспособи напред и назад. Или, пак, додатокот 1/4" на долниот дел од микрофонот може да се користи за да се прикачи микрофонот на статив, или може да се користи адаптер за конверзија за да се прикачи микрофонот на долг држач.

Слика од производот на која е прикажано вртливото копче за ниво на звук на микрофонот, со LED-индикатори што светат

Нивото на ракување овозможува следење и приспособување во реално време

За време на собирањето звук, јачината на звукот на микрофонот може да се приспособи со вртливото копче AUDIO LEVEL (на горната страна) додека го проверувате нивото на влезот за звук во реално време со LED-светилките. Јачината на звукот на слушалките и соодносот на јачината на звукот меѓу микрофонот и компјутерот може да се приспособи со вртливото копче на долната страна кога се користи жично поврзување, а со притиснување на вртливото копче, мешавината на влезниот звук од микрофонот и звукот на уредот може да се приспособува во чекори. Кога се користи безжичното поврзување, LINK-светилките на микрофонот и приемникот може да се користат за да се провери статусот на поврзувањето за снимање.

Слика од двајца луѓе кои седат надвор со микрофон пред нив и фотоапарат во близина со прикачен приемник

Приклучок за повеќе интерфејси (MI) за минимално доцнење на звукот и напојување без кабли

Поврзувањето на приемникот со фотоапарат од Sony што го поддржува приклучокот за повеќе интерфејси (MI), како еден од дигиталните фотоапарати со заменливи објективи или фотоапарати за снимање видеоблогови од серијата α™ ја елиминира потребата за посебен кабел за напојување или за обезбедување на интерфејсот за звук.

Слика од човек кој готви со микрофонот во близина, а приемникот е поврзан со паметен телефон на држач преку USB-кабел

Дигитален USB-излез за звук

И микрофонот и приемникот се опремени со приклучок за USB Type-C® што обезбедува дигитален аудио излез од 48 kHz / 24 бита. Ова овозможува микрофонот да се поврзе, или директно со компјутер или паметен телефон преку USB-кабел; безжично со приемникот, а потоа преку USB-кабел со компјутер или паметен телефон; или со фотоапаратот преку приклучокот за повеќе интерфејси.

Цртеж од приемник што е поврзан преку аудиокабел и мини приклучок од 3,5 мм со различни уреди како паметни телефони и компјутери

Влез/излез за звук од микрофон преку мини приклучок (стерео) од 3,5 мм

Мини приклучок (стерео) од 3,5 мм е достапен за аудио излез од приемникот, што овозможува користење со фотоапарати, компјутери, IC-снимачи и други уреди што не се опремени со приклучок за повеќе интерфејси (MI).

Слика од маж кој држи гитара и зборува на микрофонот во близина, додека гледа во фотоапаратот со прикачен приемник

Моно аудио, еднонасочно

Насочувањето од еден правец снима голем број звуци пред микрофонот, а ги потиснува звуците од задната страна. Соодветно е за снимање podcast-содржини, нарација и други ситуации во коишто корисникот зборува сам.

Слика од микрофон поставен на средина од масата со четири луѓе кои разговараат околу микрофонот

Моно аудио, повеќенасочно

Насочување од различни правци со чувствителност во сите насоки. Соодветен е за снимање повеќе гласови и за доловување на амбиенталната атмосфера на некое место.

Слика од маж кој пее на микрофон ставен на држач со двајца гитаристи покрај него

Стерео, еднонасочно

Стерео насочувањето од еден правец го доловува ширењето на звукот од лево кон десно со богато чувство на присуство и е соодветно за музички перформанси и пеење.