Основни информации

Димензии (прибл.)
Ш 78,1 мм X В 143,1 мм X Д 104,6 мм (3 1/8 инчи × 5 3/4 инчи × 4 1/8 инчи)
Тежина (прибл.)
439 гр. (15,5 oz) (само главниот уред)

Вид

Вид
Автоматски електронски блиц (од тип на прикачување) со мерење со пробен блиц
Тип на приклучок
Приклучок за повеќе интерфејси.

Глава на блицот (уред што испушта светлина)

Максимален број на водич
60 (поставена покриеност на блицот 200 мм/стандардна дистрибуција на блицот, ISO100・м)
Покриеност на блицот
АВТОМАТСКИ/РАЧНО (од 20 мм до 200 мм)Аголот на гледање при фокусна должина од 14 мм е опфатен со широкиот панел
Режим на блиц
TTL/РАЧНО/ПОВЕЌЕ
Времетраење на блицот (прибл.)
До 2,8 ms(1/1 РАЧНО)
Температурата на боите (прибл.)
5500 K
Перформанси за континуиран блиц
200 активирања на блицот, по 10 активирања на блицот во секунда
Одбивање на блицот
Да
Агол на одбивање
До 150 степени (0 степени / 30 степени / 45 степени / 60 степени / 75 степени / 90 степени / 120 степени / 150 степени) надолу 8 степени, лево и десно 90 степени (0 степени / 30 степени / 45 степени / 60 степени / 90 степени)
Блиц за тестирање
Да
Контрола на блицот
Контрола на блицот со пробен блиц (P-TTL/ADI)
Компензација на блицот
Да
Менување ниво на моќност
25 нивоа (1/1 - 1/256) 1/3 чекори
Синхронизација со голема брзина (HSS)
Да
Блиц за моделирање
Да
Вграден широк панел
Да (14 мм)
Вграден панел за одбивање светлина
Да

AF осветлување

AF осветлување
-
Работен опсег (прибл.)
-

Безжично користење со контрола преку радиосигнали

Безжично користење со контрола преку радиосигнали
Да (управувач/приемник)
Фреквенции
2.4 GHz појас
Канали
14 канали (автоматски/рачно)
Растојание на комуникација (прибл.)
30 м
Групи
3 групи (TTL/РАЧНО), 5 групи (фотографирање со група блицови)
Максимален број на блицови
15 уреди
Контрола на соодносот за осветлување
3 групи (TTL)

Безжично користење со контрола преку оптички сигнали

Безжичен блиц со оптичка контрола
-
Канали
-
Растојание на комуникација (прибл.)
-
Групи
-
Контрола на соодносот за осветлување
-

Функција со LED диоди

Интензитет на централно осветлување (прибл.)
-
Растојание на осветлување (прибл.)
-
Поддржани фокусни должини
-
Континуирано време на осветлување (прибл.)
-
Температурата на боите (прибл.)
-
Менување ниво на моќност
-

Други функции

Автоматска контрола на зумот оптимизирана за големината на сензорот за слика
Да
Поставки за дистрибуција на блицот
Да
Автоматско прилагодување на балансот на белата боја
Да
Прилагодено поставување на копчиња
Да
Поставки за меморија
Да
Далечинско активирање
Да

Екран

LCD панел
Да (точкеста матрица)
Индикатор за напредокот на полнење
-

Надворешни приклучоци

Терминал за синхронизација
Да (ВЛЕЗ/ИЗЛЕЗ)
Повеќе/микро USB приклучок
Да

Извор на напојување

Извор на напојување
Четири Ni-MH или алкални батерии со AA големина
Адаптер за надворешна батерија
ДА

Други карактеристики

Дизајн кој е отпорен на прав и влага
Да

Што има во пакетот

  • Капаче за заштита на приклучокот ( 1 ), мини статив ( 1 ), торбичка ( 1 ), адаптер за одбивање светлина (1), Филтер во боја (килибар) (1), Филтер во боја (зелена) (1), Футрола за носење (1)
Placeholder

Функции

Задно осветлен портрет од жена фотографиран со блиц

Блицот со излезна моќ GN60 ги поддржува најновите технологии

Блицот со голема моќ GN60 нуди софистицираност и комуникација со фотоапарати какви што може да понуди само Sony и се одликува со сигурен блиц при брзо континуирано фотографирање и синхронизација при брзина на бленда до 1/400 сек.. Интуитивно ракување преку интерфејсот на фотоапаратот, брзо исфрлување со поместување и безжична комуникација со радиосигнали за врвна контрола и разновидни опции.

Слика на која се објаснува како оригиналниот блиц од Sony остварува интелигентна комуникација со куќиште на фотоапарат α

Интелигентна комуникација со новите фотоапарати α

Системот за осветлување α еволуираше паралелно со фотоапаратите α за да им обезбеди оптимално осветлување на креаторите за најразлични потреби. Нивото на интеграција што е можно само со оригинални производи од Sony овозможува детална комуникација со компатибилни фотоапарати за сигурна и прецизна контрола на осветлувањето.  [1] Процесор на блицот [2] Приклучок за повеќе интерфејси [3] Сензор за слика [4] Процесор за слика

Слика од блицот што го осветлува предниот дел

Стабилна моќ GN60 што ги задоволува професионалните потреби

Бидејќи HVL-F60RM2 е дизајниран и произведен од Sony, може да комуницира со фотоапаратите α за да овозможи доследна светлина со GN60 при секое активирање на блицот. HVL-F60RM2 поддржува фокусни должини од 20 mm (14 mm со широкиот панел) до 200 mm.

Слика на маж кој држи фотоапарат со блиц пред него со градски пејзаж во заднината

Стабилно и брзо континуирано фотографирање со блиц

Кога се користи со компатибилен фотоапарат, HVL-F60RM2 може континуирано да го активира блицот за најмногу 200 слики во серии со голема брзина до 10 fps. Нема пропуштени слики поради неуспешна синхронизација на блицот, поради што добивате стабилна поддршка за континуирано фотографирање.

Портрет на жена снимен со континуирано фотографирање со блиц

До 20 активирања на блицот во секунда

Со компатибилен фотоапарат со електронска бленда може да генерирате прибл. 20 блицови во секунда континуирано, во подолг временски период од 1 секунда. Надворешната батерија за блиц FA-EBA1 овозможува прибл. 20 блицови во секунда, подолго од 10 секунди.

Слика од жена со прекрасно дефокусирање која стои на патека што води до плажа

Синхронизација на блицот до 1/400 сек. со компатибилен фотоапарат

Ако се користи со компатибилен фотоапарат, HVL-F60RM2 овозможува синхронизација на блиц со брзина од 1/400 сек. Тоа овозможува заднината да дојде во втор план и да се осветли главниот субјект, да се осветлат субјекти во движење наспроти темна заднина и многу повеќе.

Неколку слики од невеста снимени со контрола на блицот со P-TTL по слика

Контролата со P-TTL се прилагодува на светлината

Во комбинација со компатибилен фотоапарат, контролното секвенционирање со голема брзина во фотоапаратот користи пробен блиц за да ги контролира сите блицови посебно за време на континуираното фотографирање, дури и кога следите субјекти кои се движат брзо во сцени со големи промени во осветлувањето.

Невестата и младоженецот фотографирани со блиц и насмевка на лицата

Минимално доцнење за активирање на блицот

Кога го користите HVL-F60RM2 со компатибилен фотоапарат, доцнењето помеѓу притиснување на копчето за блендата и активирање на блицот е значително помало за да бидете сигурни дека ќе ги снимите краткотрајните моменти.

Задно осветлен портрет на човек фотографиран со блиц пред зајдисонце

Контрола на блицот поврзана со откривање лица

Со компатибилен фотоапарат, балансот на белата боја се прилагодува автоматски за лицето на субјектот да се прикаже со природни бои. HVL-F60RM2 ја користи функцијата за откривање лице на компатибилните фотоапарати за да овозможи идеално осветлување на главниот субјект, дури и во групи.

Слика од жена која позира фотографирана со соодветен баланс на белата боја

Прецизност на AWB што се постигнува само со оригиналната опрема

Благодарение на ексклузивниот дизајн, овој напреден блиц ги пренесува податоците за температура на боите во фотоапаратот каде што се искористуваат за прецизно прилагодување на балансот на белата боја заради природен изглед на боите во секоја прилика.

Слика од батерија за блиц во мојот џеб

Брзо обновување и сигурен и брз континуиран блиц

Напредната електроника и конструкција овозможуваат брзо време на обновување и континуирано фотографирање со блиц во долги временски периоди. Комплет четири батерии нудат енергија за повеќе од 240 активирања со време на обновување од 1,7 секунди.  Изборниот адаптер со надворешна батерија за блиц FA-EBA1 ќе ви понуди времиња на обновување дури до 0,6 секунди.

Слика од блицот што го осветлува предниот дел

Иновативно спречување на прегревање за подолго фотографирање

Употребата на материјали отпорни на топлина и оптимизираниот алгоритам за блицови создаваат поголема отпорност на прегревање што овозможува подолги сесии за фотографирање со блиц.

Брза синхронизација, бавна синхронизација и синхронизација на задна завеса

Синхронизацијата со голема брзина работи при сите брзини на блендата, а може да се користи со најширока решетка за да создаде прекрасно заматување на заднината кај портретите. Поддржани се и бавна синхронизација и синхронизација со задна завеса.

Вида на дистрибуции на блицот што може да се изберат

Достапни се три вида на дистрибуции на блицот што може да се изберат: Стандардно (STD), приоритет на GN (CENTER) и приоритет на широк агол (EVEN).

Слика што го прикажува автоматското прилагодување на аголот на осветлување од блицот за да се усогласи со фокусната должина

Светлина за фокусна должина и големина на слика

Аголот на осветлување од блицот се прилагодува автоматски за да одговара на фокусната должина што се користи во опсег од 20-200 мм. Се прилагодува и дистрибуцијата на светлина заради оптимално осветлување со формати за целосна слика или APS-C.

Слика од металниот приклучок со цврста странична рамка под блицот

Метален приклучок со цврста странична рамка

Металниот приклучок со цврста странична рамка значително ја зголемува цврстината и издржливоста на приклучокот за повеќе интерфејси и неговите електрични контакти.

Слика од внатрешната структура на блицот што е отпорна на прав и влага

Подобра отпорност на прав и влага

Дизајнот што е отпорен на прав и влага придонесува за голема издржливост во надворешни услови. Заштитата на приклучокот нуди поголема отпорност на прав и влага со одредени куќишта од серија a.

Слика од површината во која блицот може да се постави под агол

Прилагодување со брзо исфрлување со поместување

Брзо поставете ја главата на блицот под агол од 90 степени налево или надесно, 150 степени нагоре или 8 степени надолу и брзо префрлете се помеѓу хоризонтална и вертикална ориентација. Ревидираниот механизам е покомпактен и попрактичен.

Контрола на блиц преку кориснички интерфејс на компатибилен фотоапарат

Сеопфатна контрола од компатибилни фотоапарати

Компензацијата на блицот, соодносот и другите параметри може да се контролираат директно преку компатибилен фотоапарат. Со приспособено копче на блицот може да ги отворите прилагодувањата на блицот и лесно да ги прилагодите додека гледате низ визирот.

Слика одблиску од копчињата на производот за брза и интуитивна контрола на нивоата на директна светлина

Брза и интуитивна контрола на директната светлина

Наменските копчиња LEVEL + и – овозможуваат директна и брза контрола врз излезната светлина и компензацијата на блицот, а може да се користат и за контрола на истите параметри кај другите безжично впарени блицови за непречен и ефикасен работен процес.

Слика одблиску од екранот на производот

Подобар екран со Quick Navi на задната страна

Со притиснување на копчето Fn, на екранот ќе се прикажат избраниот режим за блиц и други параметри заради лесно поставување во различни ситуации за фотографирање. Претходниот блиц HVL-F60RM ги прикажуваше само иконите за исклучена безжична врска и исклучено повикување на меморија по притиснување на копчето Fn, а кај HVL-F60RM2 овие параметри се прикажуваат стандардно на неговиот екран.

Кориснички интерфејс на фотоапаратот Alpha

Ефикасна меморија за TTL-нивото на светлина

TTL-нивото на блицот може да се меморира и подоцна да се употреби за рачно прилагодување. Ова во голема мера може да го намали времето потребно за рачно поставување параметри за блицот во различни ситуации.

Маж фотографира портрет со блиц поврзан преку безжична комуникација со радиосигнали со неговиот лаптоп

Повеќенаменска безжична комуникација со радиосигнали

Безжичната комуникација со радиосигнали е стабилна на оддалеченост до 30 м/98,4 ft. Сигурна комуникација без грешки е можна дури и во близина на рефлектори и пречки. Поддржува бавна синхронизација, синхронизација со задната завеса и користење повеќе блицови.

Лево: Слика што прикажува дека може да се контролираат 15 блицови во 5 групи преку безжична радиокомуникација, Десно: Слика од повеќе блицови како функционираат заедно

Безжична контрола со радиосигнали на 15 блицови

Контролирајте најмногу 15 блицови и/или приемници во 5 групи. HVL-F60RM2 може да комуницира со блицови што не поддржуваат безжична комуникација со радиосигнали преку изборниот предавател FA-WRC1M и/или приемникот FA-WRR1.

Слика од жена која се потпира на ѕид и позира

Автоматски баланс на белата боја со филтри во боја

Ако прикачите некој од испорачаните филтри во боја на блицот, балансот на белата боја ќе се прилагоди автоматски за да добиете природна мешавина на блиц и амбиентална светлина.  [1] Блиц со филтер во боја [2] Блиц без филтер во боја

Контрола на блицот со адаптер за одбивање светлина

Кога се користи испорачаниот адаптер за одбивање светлина, блицот комуницира со фотоапаратот за да постигне оптимална дистрибуција на блицот за нежна и рамномерна светлина. Широкиот панел го засилува овој ефект.

Жичен приклучок IN/OUT за синхронизација

Еден приклучок за синхронизација овозможува влезна и излезна врска за синхронизација. IN може да се користи за примање сигнали за активирање од мерач на блиц, додека OUT може да се користи за активирање дополнителни блицови.

Звучен сигнал за целосно полнење

Откако ќе го активирате блицот, звучен сигнал ќе ве извести дека циклусот на обновување завршил. На овој начин може лесно да го следите статусот на подготвеност на целиот безжичен систем за осветлување.

Далечинско активирање преку фотоапаратот

Функцијата за далечинско активирање овозможува истовремено далечинско активирање на блицот и блендата на фотоапаратот, за полесно истовремено фотографирање на истиот субјект од повеќе агли.

Повеќе/микро USB-приклучок за поврзување со компјутер

HVL-F60RM2 има повеќенаменски/микро USB-приклучок наменет за поврзување со компјутер заради ажурирање на софтверот.