DISTAGON T* 24ММ F2 ZA SSM

Сите спецификации и функции

SAL24F20Z

Спецификации на објектив

Додаток
A приклучок од Sony
Формат
35 мм за целосна слика
Фокусна должина (мм)
24 мм
Еквивалентна фокусна должина од 35 мм (APS-C)
36 мм
Групи / елементи на објектив
7/9
Агол на гледање (35мм)
84°
Агол на гледање (APS-C)
61°
Максимален отвор на бленда (F)
2.0
Минимална решетка (F)
22
Ливчиња на решетката
9
Кружна решетка
Да
Минимално фокусно растојание
0,19 м
Максимален сооднос на зголемување (x)
0,29x
Пречник на филтерот (мм)
72мм
Стабилизација на слика (SteadyShot)
- (вградено во куќиштето)

Големина и тежина

Димензии (диј. x дол.)
78 x 76 мм (3-1/8 x 3 in.)
Тежина
555 гр. (19,6 oz.)

Фусноти

*
„Еквивалент на фокусна должина од 35 мм (APS-C)“ и „агол на гледање (APS-C)“ во дигитален фотоапарат со заменливи објективи и вграден сензор за слика од тип APS-C.

Што има во пакетот

  • Сенило за објектив (ALC-SH110 во форма на цвет, во вид на бајонет)
  • Предно капаче за објектив
  • Задно капаче за објектив: Торбичка
Placeholder

Функции

Слика од Distagon T* 24мм F2 ZA SSM

Извонредно широкоаголно прикажување

Дизајнот Distagon од ZEISS® е специјално дизајниран за добивање одлична острина и контраст кај широкоаголните објективи и тоа успешно го постигнува. SAL24F20Z го модернизира дизајнот Distagon со најнапредната технологија за објективи која е достапна, за добивање ненадминати оптички перформанси од еден до друг агол.

Слика од Distagon T* 24мм F2 ZA SSM

Остри слики со голем контраст

Двата асферични елементи и двата елементи од ED (исклучително мала дисперзија) стакло ја минимизираат аберацијата за добивање извонредна острина и контраст низ целата слика, а T* слојот од ZEISS® ги елиминира одблесоците и отсјајот за да добиете остра и јасна слика со одлично дефинирани црни тонови. Тие импресивни перформанси остануваат исти при сите вредности на решетката, дури и до максималната решетка на објективот од F2,0.

Слика од Distagon T* 24мм F2 ZA SSM

Исклучителни бои и контраст

Објективите од ZEISS® се познати по неверојатната репродукција на бои и контрастот. T* слојот од Carl Zeiss® е важен придонесувачки фактор кој ефикасно ја потиснува лажната рефлексија која може да го намали квалитетот на сликата. Се намалуваат одблесоците и отсјајот за подобри бои и контраст кои ѝ даваат длабоко тридимензионално чувство на сликата.

Слика од Distagon T* 24мм F2 ZA SSM

Приближете се до малите објекти и детали

SAL24F20Z може да фокусира на само 19 сантиметри за да ги долови малите објекти и детали со одличен квалитет. Големата максимална решетка од F2,0 и кружната решетка со 9 ливчиња придонесуваат за прекрасно и рамномерно дефокусирање на заднината кое на впечатлив начин го истакнува главниот објект кој е во фокус.

Слика од Distagon T* 24мм F2 ZA SSM

Фокусирање со SSM (мотор со суперсонични бранови)

SSM (мотор со суперсонични бранови) претставува пизоелектричен систем за погон кој овозможува рамномерно и тивко автоматско фокусирање. Неговиот капацитет за голема сила на вртење при ротација со мала брзина придонесува за брз одзив на активирање и запирање, како и прецизно позиционирање. За фотографите тоа значи брзо, тивко и прецизно фокусирање.

Слика од Distagon T* 24мм F2 ZA SSM

ED стаклото ја подобрува резолуцијата и контрастот

Елементите од ED (исклучително мала дисперзија) стакло кои се користат кај SAL24F20Z се високоефикасни во намалување на хроматската аберација. Тие не само што го минимизираат мешањето на боите, туку придонесуваат и за неверојатна острина и контраст низ целата површина на сликата, дури и при големи вредности за решетката.