Првиот телевизор во светот со когнитивна интелигенција

Уживајте во доживување што ќе ве воодушеви и ќе биде реално како светот што ве опкружува. Тоа беше целта при развојот на телевизорите BRAVIA XR™ - изработени врз основа на новиот Cognitive Processor XR™, дизајниран да работи како нашите мозоци.

Уживајте во поголема возбуда и емоции преку екранот

Како изгледа реалноста? Тоа е прашањето што телевизорите BRAVIA XR се обидуваат да го одговорат со „когнитивна интелигенција“. Таа анализира како гледаат нашите очи и како слушаат нашите уши за да создаде почовечка перспектива - доживување што ќе биде пореално и ќе ве задлабочи во сите сцени.

Што е когнитивна интелигенција?

Начинот на кој го перципираме светот се основа врз информациите што истовремено ги добиваме од очите и ушите во мозокот. Стандардната AI може да ги открива и анализира елементите само поединечно. Cognitive Processor XR може вкрстено да ги анализира сите елементи одеднаш, исто како нашите мозоци.

Анализирање стотици информации на ист начин како нашите мозоци

За да го создаде ова пореално чувство, Cognitive Processor XR го дели екранот на стотици зони и ги препознава предметите во тие зони со неверојатна прецизност. Освен тоа, зоните можат вкрстено да анализираат неколку стотици илјади различни елементи што ја сочинуваат сликата за една секунда, на ист начин како што работат нашите мозоци.

Слики што изгледаат исто како што нашите очи го перципираат светот
Слика од паун поделена на два дела на која е прикажано како се прилагодуваат боите, контрастот, острина и движењата
Сите елементи се во хармонија за да добиете реална слика

Кога различните составни елементи на сликата на телевизорот се анализираат посебно и сите елементи се прилагодуваат на исто ниво, резултатите може да изгледаат вештачки. Со вкрстената анализа сите елементи се прилагодуваат во нивната најдобра конечна форма, но и си одговараат меѓусебно, па затоа сè е во хармонија и изгледа природно.

Фокусирање на ист начин како нашите очи

Кога гледаме нешто во реалноста, нашите очи не фокусираат сè одеднаш, туку само предметот што сакаме да го видиме во тој момент. Телевизорите BRAVIA XR работат на ист начин - ја откриваат главната фокусна точка во сцената и со подобрување на деталите на предметот, го истакнуваат со природно чувство на длабочина, на ист начин како во реалноста.

Слика од жена во воз, со нагласување на подобрувањата во фокусот што ги нуди BRAVIA XR
Создавање пореално и неверојатно звучно поле, исто како што слушате во реалноста
Телевизор што прикажува жена која пее и звучни бранови што излегуваат од микрофонот на екранот
Позициониран звук што ве задлабочува во случувањата

Нашите уши можат многу прецизно да откријат од каде доаѓаат одредени звуци во повеќедимензионалниот простор околу нас. Затоа понекогаш ни изгледа дека звукот не одговара на сликата кај телевизори што имаат звучници од страните или околу рамката. Телевизорите BRAVIA XR користат напредна обработка на звукот за тој совршено да се совпаѓа со содржините на екранот. Ќе се чувствувате како да сте во центарот на случувањата.

Виртуелно аудио доживување со повеќе димензии 

Звукот кај стандардните телевизори се репродуцира хоризонтално во собата, а телевизорите BRAVIA XR го испраќаат звукот во сите насоки. Тие го анализираат и конвертираат звукот во 5.1.2-кан. опкружувачки звук за да создадат повеќедимензионално доживување. Звукот повеќе не е позициониран само хоризонтално, туку и вертикално за да добиете реално 3D-звучно поле.

Жена гледа телевизија во дневна соба со звучни бранови од виртуелните звучници што доаѓаат кон неа одозгора, одзади и однапред
Слушнете ја филозофијата на BRAVIA XR 

Слушнете ги изјавите на инженерите на новите телевизори BRAVIA XR и која им беше инспирацијата за да создадат потполно нов вид на процесор за телевизори.

Откријте ја инспирацијата за дизајнот на BRAVIA XR

Слушнете ја изјавата на креативниот тим за дизајнот на BRAVIA XR и неговиот минималистички концепт со екстремно тенки рамки и дизајн во вид на плоча што создава прекрасно доживување во домот.

Погледнете го известувањето за новиот телевизор BRAVIA XR

Дознајте за филозофијата што се крие зад BRAVIA XR со вграден когнитивен процесор XR и како тој ги подобрува сликата и звукот за да создаде најреалистично доживување досега. Погледнете интервјуа со нашите партнери за BRAVIA CORE и Google TV и нивниот придонес во овие функции.

Погледнете ја промоцијата на BRAVIA XR

Откријте ја технологијата вградена во палетата BRAVIA XR и дознајте како сите подобрувања на сликата, звукот и паметните функции ги прават овие телевизори уникатни.

XPERIA 5 II Newsletter Subscription
.
Alpha-XC Newsletter Subscription
.
.