Производи за обработка на слика од Sony

Пристапност за обработката на слика

Пристапноста е составен дел од дизајнот на производите за обработка на слика од Sony кои нудат креативни можности за различни корисници, без разлика на возраста, способноста или опкружувањето.

Помош при гледање

Задржете го фокусот врз субјектот

Читач на екранот

Функцијата за читач на екранот нуди гласовна репродукција како алтернатива за визуелната проверка на поставките, читање на менито што се прикажува на фотоапаратот и читање информации за снимањето при репродукција на видеоснимките. Поддржани се максимум седум јазици.

Слика од фотоапарат што го прикажува менито со поставки за читачот на екранот

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот на фотоапаратот. Ве молиме погледнете ја страницата за поддршка за конкретниот модел. 

Зголемување на приказот на екранот

Изберете големина на текст по ваша желба

Функцијата за зголемување на приказот на екранот овозможува зголемување на текстот во менито до 1,5, 2,0 или 2,5 пати. Може и да се додели на копчето C1 за да го зголемувате текстот по потреба.

Слика од фотоапарат што го прикажува менито со поставки за зголемување на приказот на екранот
Слика од фотоапарат што го прикажува менито со поставки за зголемување на приказот на екранот
Слика од фотоапарат што го прикажува менито со поставки за зголемување на приказот на екранот (зголемување од ×1,5)
Зголемување од ×1,5
Слика од фотоапарат што го прикажува менито со поставки за зголемување на приказот на екранот (зголемување од ×2,0)
Зголемување од ×2,0
Слика од фотоапарат што го прикажува менито со поставки за зголемување на приказот на екранот (зголемување од ×2,5)
Зголемување од ×2,5

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот. Ве молиме погледнете го веб-сајтот за поддршка за конкретниот модел.

Функцијата за AF на очи стабилно ги следи очите на субјектите кои се движат

Уживајте во фотографирањето со сигурен автоматски фокус

Фотоапаратите со уникатното препознавање субјекти со AI од Sony овозможуваат лесно автоматско фокусирање за да можете да се опуштите и да уживате во снимањето впечатливи фотографии. Фотоапаратот брзо ги открива и фокусира очите на вашиот субјект, стабилно следејќи ги дури и субјектите кои се движат брзо.

Функција за AF на очи (луѓе)
Функција за AF на очи (животни)
Функција за AF на очи (птици)

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот на фотоапаратот. Ве молиме погледнете ја страницата за поддршка за конкретниот модел.

Полесно снимање со препознавање субјекти во реално време

AF со помош на AI открива човечки форми, пози и движења

Благодарение на иновативниот уред за обработка со AI, α нуди уште подобар автоматски фокус. Тој користи меморирани човечки форми и пози за да ги препознава не само очите, туку и положбите на телото и главата на луѓето, што ви овозможува да фокусирате и следите дури и субјекти кои не гледаат кон фотоапаратот или носат маска.

Слика од жена која пешачи на отворен простор
Слика на која е прикажано препознавањето субјекти со помош на AI, се откриваат човечки форми и пози.

Препознавање поголем опсег на субјекти

Препознавањето субјекти е компатибилно со 6 вида; [Човек], [Животно], [Птица], [Инсект], [Автомобил/воз] и [Авион].

Слика на која е прикажан видот на субјект (човек) што AI на фотоапаратот може да го препознае
Слика на која е прикажан видот на субјект (куче) што AI на фотоапаратот може да го препознае
Слика на која е прикажан видот на субјект (птица) што AI на фотоапаратот може да го препознае
Птица
Слика на која е прикажан видот на субјект (инсект) што AI на фотоапаратот може да го препознае
Инсект
Слика на која е прикажан видот на субјект (воз) што AI на фотоапаратот може да го препознае
Автомобил / воз
Слика на која е прикажан видот на субјект (авион) што AI на фотоапаратот може да го препознае
Авион

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот. Ве молиме погледнете го веб-сајтот за поддршка за конкретниот модел.

Функција за следење во реално време

Следете ги подвижните субјекти стабилно и сигурно

Дури и ако не можете јасно да го видите лицето на субјектот, следењето во реално време автоматски ќе го следи субјектот што ќе го наведете и ќе го држи во фокус, за да добиете подобри портрети.

Слика од скијач во движење, со ознака за следење поставена врз главата на скијачот
Функција за следење во реално време

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот на фотоапаратот. Ве молиме погледнете ја страницата за поддршка за конкретниот модел.

Помош за прецизно фокусирање

Практични функции за полесно фокусирање

Дури и во тешки услови на рачно фокусирање, функцијата за изострување овозможува полесна проверка на фокусот на субјектот на екранот со зголемување на сликата и додавање боја на контурата од фокусираната зона. Функцијата за мапа на фокусот овозможува појасна видливост на разликите во длабочината на полето при снимање видео.

Слика од две марионети на сцена, со едната во фокус за да се прикаже функцијата за изострување
Функција за изострување
Екран на фотоапаратот со бои на функцијата за мапа на фокусот што ја означуваат длабочината на полето
Функција за мапа на фокусот

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот на фотоапаратот. Ве молиме погледнете ја страницата за поддршка за конкретниот модел.

Помош при движење

Лесен пристап до контролите на фотоапаратот

Обемни функции за приспособување

Доделете ги често користените операции на лесно достапните копчиња

Функцијата за приспособени копчиња ви овозможува да доделите различни основни операции на копчињата што се наоѓаат околу рачката. Приспособете го фотоапаратот за да одговара на вашиот стил и способности за снимање, со лесно достапни контроли дури и кога снимате со една рака.

Задниот и страничниот дел на фотоапаратот, со означени приспособливи копчиња
Задниот дел на фотоапаратот прикажува мени со операции на екранот
Ракување на допир

Со само еден допир нема да пропуштите ниту една фотографија

Практичното ракување на допир ви овозможува да извршите неколку вообичаени операции само со лесен допир со врвот на прстот, без да биде потребно да го држите фотоапаратот. Ракувањето на допир на екранот ви овозможува да го фокусирате вашиот субјект, да ја активирате блендата и да изберете субјект за следење кога снимате фотографии или видеа.

Слика од фотоапарат при снимање на отворен простор, со машки прст што го допира екранот на фотоапаратот

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот на фотоапаратот. Ве молиме погледнете ја страницата за поддршка за конкретниот модел.

LCD-екранот што се врти по 4 оски нуди ненадмината флексибилност за следење

Флексибилност за полесно снимање автопортрети и фотографии од високи и ниски агли

LCD-екранот што се врти по 4 оски на α7R V овозможува неограничено прилагодување на аголот и во хоризонтална и во вертикална ориентација. На овој начин можете лесно да ја проверите сликата на LCD-екранот за време на или по фотографирањето, независно од поставеноста или ориентацијата на фотоапаратот дури и додека седите. LCD-екранот со променлив агол на другите модели се отвора хоризонтално за фотографирање или снимање видео, со сличен едноставен преглед што овозможува полесно обликување на кадарот на автопортретите, како и на фотографиите од високи и ниски агли.

Слика на која се прикажани три положби на LCD-екранот што се врти по 4 оски
LCD-екран што се врти по 4 оски
Слика од фотоапаратот на која се прикажани можните насоки на ротација за LCD-екранот со променлив агол и странично отворање
LCD-екран со променлив агол и странично отворање

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот на фотоапаратот. Ве молиме погледнете ја страницата за поддршка за конкретниот модел.

Држач за снимање со мини статив

Лесно ракување со десна или лева рака

Изборниот држач за снимање со мини статив ви нуди два стила на снимање - стил на држач за ракување со една рака, каде што ракувате со функциите со вашиот палец, или стил на статив за далечинска контрола. Во функциите спаѓаат активирање на блендата, притиснување на копчето REC, зумирање и оддалечување.

Слика од фотоапарат, некој го држи за прикачениот држач
Слика од маж кој ја држи основата на држачот на фотоапаратот и гледа во екранот на фотоапаратот
Слика од жена и чинија со храна на маса, седи свртена кон фотоапаратот што е поставен на мал статив

Функционалноста може да се разликува во зависност од моделот и верзијата на софтверот. Ве молиме погледнете го веб-сајтот за поддршка за конкретниот модел.