Уживајте во врвен контраст со Mini LED и Full Array LED

BRAVIA XR со задно осветлување Mini LED

Исто како и со Full Array, телевизорите со Mini LED контролираат површини од задното осветлување за јасен приказ на темните и светлите субјекти. Но, LED-светилките на задното осветлување од типот Mini LED се многу помали и погусто распоредени, па затоа треба да се контролираат попрецизно. Нашите телевизори со Mini LED имаат неверојатно прецизна контрола на задното осветлување што е ексклузивна за Sony - XR Backlight Master Drive. Затоа ќе уживате во најдобриот и најпрецизниот можен контраст, без одблесоци.

Погледнете како прецизно ги контролираме екраните со Mini LED за да добиеме извонреден динамички опсег

Нашата уникатна технологија XR Backlight Master Drive користи алгоритам за локално затемнување од Sony што контролира илјадници мали и густо распоредени LED-светилки со апсолутна прецизност и независност. На тој начин прикажуваат ненадминат динамички опсег со неверојатно длабоки црни тонови и прекрасни светли тонови.

Ве молиме прифатете ги колачињата на Youtube за да го погледнете видеото

Отворете ги опциите за колачиња подолу и вклучете ги колачињата на Youtube во делот „Functional“ (Функционални).

Full Array LED

Контраст како во кино со прецизни и длабоки црни тонови и уште посветли тонови.

Телевизорите BRAVIA® од Sony опремени со технологијата Full Array LED, како што е новиот 4K HDR-телевизор XG95 со Full Array LED, ви нудат уште подобро доживување при гледањето со прекрасен контраст со богати темни и живописни светли бои што создаваат максимално светли и темни тонови на телевизорот.

Стандардно Edge LED-задно осветлување

Проблеми со длабоки црни тонови и многу светли тонови.

Еден ред LED-диоди се обидува да ја балансира светлината низ целата слика. Темните делови не се доволно темни, светлите делови не се доволно светли - поголема веројатност за ефект на сјаење.

Стандардно Edge LED-задно осветлување

*Симулирани слики.

Full Array LED задно осветлување

*Симулирани слики.

Full Array LED задно осветлување

Посветли бели и подлабоки црни тонови.

Јачината на LED-диодите може да се прилагоди во зависност од сцената. Осветлување на светлите површини, затемнување на темните површини.

*Симулирана слика.

Зошто Full Array LED?

Вистинските придобивки од Full Array LED со локално затемнување се пореалистични светли тонови, попрецизни детали во сенките и подлабоки и потемни црни тонови. Добар пример за ова е гледањето на месечината на ноќното небо. Кај телевизорите со осветлување на рабовите или директно осветлување, светлината се намалува за да се прикаже поцрно ноќно небо (или обратно), а црните тонови повторно ќе изгледаат сини или сиви. Кај телевизорите со Full Array LED со локално затемнување (како XG95) добивате прекрасна и природна слика со јасна и светла месечина и реално темно ноќно небо. 

Full Array LED наспроти
осветлување рабови/директно осветлување

Многу LED-телевизори имаат „осветлување на рабовите“ што значи дека имаат лента со LED-светилки поставена на долната страна или странично на екранот. Овој дизајн е добар за правење тенки и достапни телевизори, но не е добар за прикажување сцени со многу светли и темни површини истовремено. Светлите површини нема да бидат толку светли, а црните површини ќе изгледаат сиви или сини.

И телевизорите со директно осветлување имаат ист проблем. Наместо да се постави лентата со LED-светилки на работ, таа се поставува директно зад екранот за да испраќа светлина преку екранот. Иако на овој начин може да добиете повеќе светлина, можно е да се појави „прстенеста“ светлина околу светлите предмети наспроти темна заднина, помалку прецизни бои во темните површини и подебел дизајн на телевизорот.

осветлување на рабови
СТАНДАРДНО ОСВЕТЛУВАЊЕ EDGE LED
full array led
FULL ARRAY LED

*Симулирани слики.

Доловување на целиот опсег на темни и светли тонови